Εννιά πρεμιέρες που αξίζει να δεις τον Δεκέμβριο

ta-matia-tou-erwta1
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 01 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Ξεχωρίσαμε τις θεατρικές παραστάσεις που ανοίγουν αυλαία τον πρώτο μήνα του χειμώνα.

«Tα Μάτια του Έρωτα»: Ο έρωτας και το όνειρο, οι δύο μεγαλύτερες ίσως πηγές της ανθρώπινης έμπνευσης, συναντιούνται στην βασισμένη στο «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Σαίξπηρ κωμωδία αυτή σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου, Κατερίνας Μαυρογεώργη και Μαρίας Φιλίνη και υφαίνουν μια πλοκή ανεξάντλητου γέλιου. Σχέσεις που μόλις άρχισαν, σχέσεις που καταρρέουν, σχέσεις παράνομες και ανάλαφρες, υφαίνουν έναν ιστό φτιαγμένο από έρωτα κι όνειρα για τον έρωτα.

(Skrow Theatre, από 2/12)

«Το καμ μπακ»: Ένας παροπλισμένος πρώην επιτυχημένος δημοσιογράφος, ο Άκης Γλυκοφρίδης, πρόκειται να κάνει το comeback του στην τηλεόραση με ένα ντοκουμέντο που αναμένεται να συγκλονίσει το Πανελλήνιο και να προκαλέσει πολιτικό σεισμό. Αυτή είναι η υπόθεση της νέας κωμωδίας του Βασίλη Κατσικονούρη, που θα παρουσιαστεί σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη με τους Μίνα Αδαμάκη, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Ιωάννη Παπαζήση, Χάρη Τζωρτζάκη επί σκηνής.

(Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, από 2/12)

«Ένας άνθρωπος επιστρέφει στην πατρίδα του πιστεύοντας ότι θα τον σκοτώσουν και τον σκοτώνουν»: Η Ρούλα Πατεράκη και ο Γιώργος Νανούρης για πρώτη φορά συναντιούνται στη σκηνή του ιστορικού Υπογείου του Θεάτρου Τέχνης που ενώνει τις δυνάμεις του με την Λυκόφως του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου και το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και παρουσιάζουν  τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη. Μια μεταγραφή για δύο πρόσωπα βασισμένη στο «Murder in the Cathedral» του T.S. Eliot στη μνημειώδη μετάφραση του Γιώργου Σεφέρη.

(Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν – Υπόγειο, από 4/12)

«Hommage»: Μια θεατρική multimedia παράσταση με αφορμή τον Λευτέρη Βογιατζή, το έργο του και στοιχεία της προσωπικής του ζωής θα σκηνοθετήσει o Σπύρος Αλιδάκης. Ένα site-specific καλλιτεχνικό δρώμενο, στο οποίο εικόνες, ντοκουμέντα, ήχοι, βιντεο-προβολές, αρχειακό υλικό του θεάτρου, κομμάτια από τις παραστάσεις του, αναμνήσεις, συνεντεύξεις, όλα εμπλέκονται σε μία σύνθεση.

(Θέατρο της Οδού Κυκλάδων, από 4/12)

«Το Σπίτι στη Λίμνη»: Ο Ντέιβιντ, ένας επιτυχημένος ποινικολόγος, ξυπνάει αναπάντεχα σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου, χωρίς να μπορεί να εξηγήσει το πώς βρέθηκε εκεί. Δίπλα του στέκεται η ψυχίατρος Άλις, που αναλαμβάνει να τον ταξιδέψει βήμα – βήμα πίσω στο σκοτάδι ενός μυστικού λαβύρινθου, ενός άλυτου γρίφου, στα έγκατα της μνήμης και του νου, σαν άλλη Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων. Αυτή είναι η υπόθεση του έργου του Aidan Fennessy ​σε σκηνοθεσία και μετάφραση Κερασίας Σαμαρά, με την ίδια επί σκηνής μαζί με τον Αντώνη Φραγκάκη.

(Θέατρο Αγγέλων Βήμα, από 8/12)

«Ήρωες»: Γιάννης Φέρτης, Δημήτρης Πιατάς και Ιεροκλής Μιχαηλίδης πρωταγωνιστούν στη γλυκόπικρη κωμωδία του Gerald Sibleyras που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Νιkita Milivojevic. Οι τρεις ηθοποιοί μεταμορφώνονται σε γκρινιάρηδες βετεράνους στρατιωτικούς. Ζουν έγκλειστοι σε ένα νοσοκομείο αναπολώντας τις παλιές τους δόξες και με το όνειρο πως μια μέρα θα καταφέρουν να δραπετεύσουν και να ξαναβρεθούν στον έξω κόσμο. Καταστρώνουν φιλόδοξα και ανέφικτα σχέδια για την αποχώρησή τους, διασκεδάζοντας έτσι με τη φαντασία τους την ανημπόρια τους να κουνήσουν έστω και ένα μέτρο.

(Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου, από 9/12)

«Αντιγόνη / Lonely Planet»: Η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή με τα χαρακτηριστικά μιας κωμωδίας. Γίνεται; Ναι, γιατί αν φανταζόμασταν κάποιον να επιχειρεί να «αναποδογυρίσει» την αρχαία τραγωδία, αυτή θα ήταν η Λένα Κιτσοπούλου, η πληθωρική αντι-περσόνα του ελληνικού θεάτρου. Αν περιμένετε έναν Χορό αρχαίας τραγωδίας, δε θα τον δείτε. Καλώντας στη σκηνή μια ομάδα ανθρώπων που, χωρίς να είναι ειδήμονες, δίνουν μια διάλεξη γύρω από την Αντιγόνη, η Λένα Κιτσοπούλου εμβολίζει τον σοφόκλειο μύθο με στιγμές ενός σατιρικού, απελπισμένου και, ενίοτε, χριστουγεννιάτικου «εδώ και τώρα».

(Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, από 14/12)

«Ορφέας και Ευριδίκη»: Το απαρηγόρητο love story όλων των αιώνων, εκείνο ανάμεσα στον Ορφέα και στην Ευριδίκη, ζωντανεύει σε μια σπαρακτική ποιητική αφήγηση για την ατόφια, οικουμενική, διαμπερή αγάπη που κάθε εμβληματικό ή καθημερινό ερωτευμένο ζευγάρι πεθαίνει να ζήσει.Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μπογδάνος παρουσιάζει την παράσταση «Ορφέας & Ευριδίκη» και ανα-παριστά έναν άλλον «Άλλο Κόσμο», που διατηρεί με καθαρότητα και ευαισθησία το παραμυθένιο και συγκινησιακό φορτίο του μύθου των διαχρονικών εραστών, αλλά ταυτόχρονα στέκει ωμά στο σήμερα, λες και η ιστορία ξανασυνέβη προχθές, σε λίγο, τώρα ή αύριο.

(Θέατρο Νέου Κόσμου – Δώμα, από 18/12)

«Ο Συλλέκτης»: Ο Ένκε Φεζολλάρι σκηνοθετεί και παρουσιάζει μετάφραση – δραματουργική επεξεργασία της Μαριλένας Παναγιωτοπούλου το  πρώτο μυθιστόρημα του Τζον Φόουλς που τον καθιέρωσε ως έναν απ’ τους κορυφαίους σύγχρονους πεζογράφους παγκοσμίως. Πρωταγωνιστής του έργου είναι ένας νέος, ταλαντούχος και φιλόδοξος άνδρας, ταπεινής καταγωγής, που μεγάλωσε με τη θεία και την ανάπηρη κόρη της, που όμως δεν κατάφερε ουσιαστικά να ενταχθεί ποτέ στην κοινωνία. Όταν κερδίζει το «ΠΡΟΠΟ», αποκτά πλούτη και πλέον η μόνη του ενασχόληση και διέξοδος στη ζωή του είναι η συλλογή πεταλούδων και η Μιράντα, μια νεαρή φοιτήτρια που γίνεται το αντικείμενο του πόθου του. Ερμηνεύουν: Γιώργος Παπαπαύλου, Πολυξένη Μυλωνά

(Πολυχώρος Vault, από 18/12)

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ