Το «Θέλω Μια Χώρα» του Ανδρέα Φλουράκη στην Αμερική

flourakis2
ΤΡΙΤΗ, 05 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Στο θέατρο Brown Theatre του Ρόουντ Άιλαντ. Στο σκηνοθετικό τιμόνι η Athena Washburn.

Το «Θέλω Μια Χώρα» του Ανδρέα Φλουράκη -ένα ιδιαίτερο θεατρικό έργο με χορική δομή, με χαρακτήρες και σκηνές να «απουσιάζουν»- ταξίδεψε και πάλι στην Αμερική, όπου και παρουσιάστηκε από τις 30 Νοεμβρίου έως και τις 3 Δεκεμβρίου στο Brown Theatre του Ρόουντ Άιλαντ. 

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που το αμερικανικό κοινό ήρθε σ’ επαφή με το συγκεκριμένο έργο του συγγραφέα. Το «Θέλω Μια Χώρα» πρωτοπαρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 2013 στη σκηνή του Royal Court Theatre του Λονδίνου, μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος «The Big Idea: PIIGS», υπό το σκηνοθετικό όραμα του Richard Twyman.

Το δεύτερο ανέβασμά του – τον Ιούλιο του 2015 – βρήκε επιτέλους το έργο να επιστρέφει στα πάτρια εδάφη και δη στο «Ελληνικό Φεστιβάλ Αθηνών», σε συμπαραγωγή με το «Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν», με μία πολυπληθή παραγωγή 65μελούς θιάσου, σε σκηνοθεσία της Μαριάννας Κάλμπαρη. Τον Μάιο του 2016, ένα ακόμη ελληνικό ανέβασμα «φιλοξενήθηκε» στο «Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά», με τη σκηνοθετική επιμέλεια του Πέρη Μιχαηλίδη. Σειρά πια είχε η Αμερική με το Lincoln Center Theatre τον Αύγουστο του 2016 κι  ακολούθησε φέτος τον Μάιο η Οξφόρδη με το «O’Reilly Theatre» σε παραγωγή του Praxis Theatre Group και σκηνοθεσία της Αναστασίας Ρεβή. Το 2017 η ιταλική και πορτογαλική μετάφραση του έργου πήραν βραβείο στη χώρα τους.

Η Athena Washburn – στο σκηνοθετικό πια τιμόνι – είναι εκείνη που ανέλαβε τώρα να φέρει εις πέρας στο Brown Theatre αυτή την πολύ ιδιαίτερη δραματουργικά πρόκληση, στο Ρόουντ Άιλαντ, αυτή τη φορά. Το «Θέλω Μια Χώρα» είναι ένα έργο που πραγματεύεται αυτή την ίδια την έννοια της χώρας του σήμερα. Ο Φλουράκης καταπιάνεται με  το όνειρο ενός αύριο, με την προσδοκία μιας πατρίδας και δίνει τη σκυτάλη στους νέους, στους οποίους μετατίθεται «το οξύμωρον» της εξίσωσης αυτής σε μια εποχή παντοειδών κρίσεων. Πώς ονειρεύεται κανείς σ’ έναν τόπο που ερημώνεται; Σε έναν τόπο χαλασμάτων; Πώς μένει, ορθώνεται, ανδρώνεται, ετοιμάζεται, για να διαδεχτεί ένα μέλλον γραμμένο στο χθες;

Να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο παίζεται στη Β΄ σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας, το «Ταπ Αουτ» (έως 8 Δεκεμβρίου) του Ανδρέα Φλουράκη.