Τρεις πρεμιέρες έρχονται μες στον Δεκέμβριο στο Θέατρο Πόρτα

kantint2 Patroklos Skafidas
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 08 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

«Η Δίκη του Κ», «Καντίντ ή η αισιοδοξία» από τον Θωμά Μοσχόπουλο και «Ο Αληθινός» από την ομάδα Vasistas.

Με μία επανάληψη και δύο νέες παραγωγές θα δώσει το παρών τον Δεκέμβριο στα θεατρικά δρώμενα της πόλης, το Θέατρο Πόρτα. Από σήμερα, ο Θωμάς Μοσχόπουλος παρουσιάζει τη νέα του σκηνοθετική δουλειά, «Καντίντ ή η αισιοδοξία» και στα μέσα του μήνα θα επαναλάβει τη βασισμένη στο μυθιστόρημα «Η Δίκη» του Φραντς Κάφκα παράσταση «Η Δίκη του Κ», ενώ από τις 23 Δεκεμβρίου η Αργυρώ Χιώτη και η ομάδα VASISTAS θα ανέβουν για πρώτη φορά στη σκηνή του Πόρτα, παρουσιάζοντας το έργο «Ο Αληθινός».

Αναλυτικότερα:

«Καντίντ ή η αισιοδοξία» του Βολταίρου

Patroklos Skafidas

Από τα σημαντικότερα έργα των γαλλικών γραμμάτων, ένα σατιρικό κείμενο, μικρό σε όγκο, του οποίου η δειλή ή, για την ακρίβεια, σχεδόν κρυφή εμφάνιση στα 1759, δεν προϊδέαζε για τη μεγάλη επιρροή και διάρκειά του στους επερχόμενους αιώνες.

Όλα μοιάζουν υπέροχα για τον Καντίντ, έναν εύπιστο, φιλομαθή και γεμάτο χαρά της ζωής νέο, που μεγαλώνει στην Βεστφαλία, στον πύργο του βαρώνου Τούντερ-τεν Τρονκ. Μολονότι κάποιο ένοχο μυστικό κρύβεται πιθανότατα πίσω από την καταγωγή του, ο Καντίντ δε μοιάζει να έχει λόγους να ανησυχεί για τίποτε. Όλα υπέροχα για τον Καντίντ στην υπέροχη Βεστφαλία και τον υπέροχο πύργο, του υπέροχου βαρώνου, που έχει κόρη την υπέροχη Κυνεγόνδη, για την οποία ο Καντίντ βιώνει το υπέροχο αίσθημα του έρωτα (με ακόμη πιο υπέροχο το γεγονός πως υπάρχει ανταπόκριση από την πλευρά της υπέροχης Κυνεγόνδης). Όλα υπέροχα ως τη στιγμή που σε μια απόμερη γωνιά του υπέροχου κήπου του πύργου ο βαρώνος συλλαμβάνει επ' αυτοφώρω την Κυνεγόνδη και τον Καντίντ να ασκούν κάποια «πειράματα φυσικής» με σκοπό να μάθουν περισσότερα πάνω στην υπέροχη φύση του έρωτα.

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος Κίνηση: Σοφία Πάσχου Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού Κοστούμια: Κλαίρ Μπρέισγουελ Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου Βοηθός Σκηνοθέτη: Παντελής Φλατσούσης Β Βοηθός Σκηνοθέτη: Ρωμανός Μαρούδης Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας Συμπαραγωγή: ΠΟΡΤΑ & ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης.

Με τους: Μιχάλη Συριόπουλο, Ελένη Βλάχου, Ειρήνη Μπούνταλη, Ευσταθία Τσαπαρέλη, Μάνο Γαλανή, Παντελή Βασιλόπουλο, Φοίβο Συμεωνίδη, Βασίλη Κουλακιώτη, Δημήτρη Φουρλή.

Info: Θέατρο Πόρτα. Από 8 Δεκεμβρίου, κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.15 και Κυριακή στις 18.30 Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 15€, Φοιτητικό, ΑΜΕΑ, άνω των 65, ομαδικό (άνω των 10 ατόμων) 12€, Ανέργων 8€.

«Η Δίκη του Κ»

«Κάποιος θα πρέπει να είχε συκοφαντήσει τον Γιόζεφ Κ., καθώς χωρίς να έχει κάνει τίποτε κακό, ένα ωραίο πρωί συνελήφθη». Έτσι αρχίζει ένα από τα πιο εμβληματικά μυθιστορήματα του εικοστού αιώνα. Ο Γιόζεφ Κ., ανώτερος υπάλληλος τραπέζης και καθ’ όλα αξιοπρεπής πολίτης, ειδοποιείται από μια σειρά οργάνων μιας ακαθόριστης ανώτερης Αρχής, ότι πρόκειται να δικαστεί για κάτι που κανείς δεν τον πληροφορεί ως προς το τι είναι ακριβώς ούτε και ο ίδιος μπορεί να προσδιορίσει τι του καταλογίζεται. Ένα όμως είναι σίγουρο: θα δικαστεί κάποια στιγμή, παρ' ότι είναι ελεύθερος να συνεχίσει τη ζωή του όπως πριν. Κατόπιν τούτου, μπλέκει σε έναν γκροτέσκο εφιάλτη στον οποίο βυθίζεται σταδιακά όλο και πιο βαθιά προσπαθώντας αφενός να καταλάβει τη λειτουργία του συστήματος που τον διώκει μέσα από τους παρανοϊκούς γραφειοκρατικούς μηχανισμούς που εμφανίζει και ταυτόχρονα να βρει, μέσα από τους προσωπικούς δαιδάλους του νου του, τη ρίζα της ενοχής που του προσάπτουν. Υπάρχει ένα σύστημα που τον συνθλίβει άδικα ή είναι και ο ίδιος ένα ακόμα γρανάζι που ενισχύει το σύστημα και την πολυπλοκότητα;

Διασκευή- Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου Επιμέλεια Κίνησης: Σοφία Πάσχου Βοηθός Σκηνοθέτη: Παντελής Φλατσούσης Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας.

Με τους: Μιχάλη Συριόπουλο, Κίττυ Παϊταζόγλου, Θάνο Λέκκα, Μάνο Γαλανή, Ειρήνη Μπούνταλη, Παντελή Βασιλόπουλο, Μιχάλη Μιχαλακίδη, Ελένη Βλάχου, Φοίβο Συμεωνίδη, Βασίλη Κουλακιώτη.

Info: Θέατρο Πόρτα. Από 18 Δεκεμβρίου, Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15. Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 15€, Φοιτητικό, ΑΜΕΑ, άνω των 65, ομαδικό (άνω των 10 ατόμων) 12€, Ανέργων 8€.

«Ο Αληθινός»

Με όχημα τη μουσική, σε μια συνθήκη ονειρικής συναυλίας, ένα γυναικείο ποπ συγκρότημα με τη χρήση μικροφώνων, μουσικών οργάνων και ηλεκτρονικών ήχων, μετατρέπει τις ιστορίες του σε τραγούδι. Τα μέλη του συλλογίζονται πάνω σε προσωπικές πορείες, επιλογές, αλήθειες και φαινόμενα που τα καθόρισαν. Τι μένει στην πραγματικότητα από μια προφορική αφήγηση ενός παραμυθιού που ταξιδεύει στον χρόνο; Ποια αλήθεια διασώζεται; Της μνήμης ή της καρδιάς; Της ιστορίας ή της εμπειρίας της αφήγησης;

Μια παράσταση-ανοιχτή επιστολή με τη μορφή τραγουδιού βασισμένη σε μικρασιάτικα παραμύθια. Αντλώντας υλικό και διασκευάζοντας ηχογραφημένα μικρασιάτικα παραμύθια/αφηγήσεις, όπως τα μετέφερε η γιαγιά Αργυρώ, ο Αληθινός γλιστράει σε ένα συμβολικό και ποιητικό σύμπαν πάντα με άξονα την προσωπική σύνδεση και τον επαναπροσδιορισμό του παρόντος.

Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη σε συνεργασία με τον Αντώνη Αντωνόπουλο Δραματουργική επεξεργασία: Ομάδα VASISTAS Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου Σκηνικός Χώρος: Μπάμπης Χιώτης Κοστούμια: Ηρώ Βαγιώτη Ηχητική επιμέλεια: Jan Van de Engel Βοηθός Σκηνοθέτη: Ευδοξία Ανδρουλιδάκη Φωτογραφίες, video: Γκέλυ Καλαμπάκα

Ερμηνεύουν: Θεανώ Μεταξά, Νικολίτσα Ντρίζη, Ματίνα Περγιουδάκη, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη

Info
Θέατρο Πόρτα. Από 23 Δεκεμβρίου κάθε Σάββατο στις 15.00 και Κυριακή στις 21.15 Διάρκεια: 60 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 10€, Φοιτητικό, ΑΜΕΑ, άνω των 65, ανέργων 8€.