3η συζήτηση με διδάκτορες θεολόγιας για τον «Ξένο» στο Από Μηχανής Θέατρο

xenos2
ΔΕΥΤΕΡΑ, 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Διοργανώνεται σειρά συζητήσεων με αφορμή το έργο του Καμύ που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Δήμητρα Τσιάμη.

Ο «Ξένος» του Αλμπέρ Καμύ συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία στο θέατρο «Από Μηχανής» κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τσιάμη, με τους  Γεράσιμο Μιχελή,  Κλεοπάτρα Μάρκου,  Μιχάλη Οικονόμου (κάθε Τρίτη) και Μιχάλη Βαλάσογλου (κάθε Δευτέρα).

Οι συντελεστές της παράστασης, λαμβάνοντας υπόψιν το ενδιαφέρον και την ανταπόκριση του κοινού στις συζητήσεις που ακολουθούν την παράσταση κάθε Τρίτη, αποφάσισαν να προσκαλέσουν και να συμπεριλάβουν στις σαρανταπεντάλεπτες θεματικές συζητήσεις, ανθρώπους από τον χώρο των γραμμάτων και των επιστημών που τους έχει απασχολήσει το έργο του Αλμπέρ Καμύ, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους θεατές να εμβαθύνουν ακόμη περισσότερο στην σκέψη και στη φιλοσοφία του Γάλλου συγγραφέα.

Επόμενοι καλεσμένοι, την Τρίτη 12/12, θα είναι ο οι Διδάκτορες Θεολογίας Πάτερ Αλέξανδρος Καριώτογλου και κυρία Αγγελική Καριώτογλου και η θεματική της συζήτησης με τίτλο «Δος μοι τούτον τον ξένον»,  θα έχει επίκεντρο το θέμα Θεός , στο μυθιστόρημα του  Ξένου.

Σημείωμα

Ο Καμύ, αν και άθεος, όλα του τα γραπτά και οι ρήσεις διακατέχονται όμως από μια προσωπική θεολογία. Είναι προτιμότερο να ζω τη ζωή μου σαν να υπάρχει Θεός και να πεθάνω για να ανακαλύψω ότι δεν υπάρχει, παρά να ζω τη ζωή μου σαν να μην υπάρχει και να πεθάνω για να ανακαλύψω ότι υπάρχει. Θα σου πω ένα μυστικό φίλε μου. Μην περιμένεις την Ημέρα της Κρίσης. Έρχεται κάθε μέρα.

Βιογραφικά

Η Αγγελική Τζουβάλη-Καριώτογλου κατάγεται από το Μεσολόγγι Αιτωλοακαρνανίας. Σπούδασε θεολογία στις Θεολογικές Σχολές του Πανεπιστήμιου Αθηνών και Munster της Γερμανίας, με ειδίκευση στην διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών. Είναι διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε επί 35 χρόνια το μάθημα των Θρησκευτικών στα Σχολεία του Αρσακείου Ψυχικού. Στη διδακτορική της διατριβή με τον τίτλο "Αυθεντία και Ελευθερία στο μάθημα των Θρησκευτικών" (εκδ. Γρηγόρη, Αθήνα 2009) μελέτησε τα Νηπτικά Κείμενα της Εκκλησίας με στόχο να αναδείξει την προσωπικότητα του δασκάλου του μαθήματος των Θρησκευτικών, όπως αυτή θεμελιώνεται στη σχέση ελευθερίας πνευματικού πατέρα-πνευματικού τέκνου. Είναι συγγραφέας των βιβλίων "Το ομότιμον του άνδρα και της γυναίκας" (1984) και "Ζωντανό Σχολείο" (1997), καθώς και σχολικών βοηθημάτων Γυμνασίου και Λυκείου. Είναι παντρεμένη και μητέρα τεσσάρων παιδιών. Έχει συγγράψει τα παρακάτω βιβλία:

(2009) Αυθεντία και ελευθερία στο μάθημα των θρησκευτικών, Γρηγόρη

(1999) Θρησκευτικά Β΄ ενιαίου λυκείου, Σπουδή Συμμετοχή σε συλλογικά έργα

(2014) Του λόγου το αληθές, Γρηγόρη

(2002) Θρησκευτικά Α΄ γυμνασίου, Σπουδή

(1998) Θρησκευτικά Β΄ γυμνασίου, Σπουδή

(1997) Ζωντανό σχολείο, Ακρίτας

(1997) Θρησκευτικά Γ΄ γυμνασίου, Σπουδή 

Ο Αλέξανδρος Καριώτογλου γεννήθηκε στη Λίμνη Ευβοίας το 1948 και κατάγεται από τη Σάμο. Αποφοίτησε από το Πυθαγόρειο Γυμνάσιο Σάμου και σπούδασε θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Munster της Γερμανίας. Ειδικεύτηκε στην Ιστορία των Θρησκευμάτων και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε στην ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση, για τρία χρόνια στη Θεολογική Σχολή Αγίου Ανδρέου στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας καθώς και για οκτώ χρόνια στο Παιδαγωγικό Τμή­μα του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας. Υπήρξε σύμβουλος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου. Αφυπηρέτησε από τη θέση του Σχολικού Συμβούλου Πειραιώς. 
Έχει συγγράψει 10 βιβλία επιστημονικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου, μέρος του συλλογικού συγγράμματος του Θεολογικού Τμήματος για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο και ένα σημαντικό αριθμό άρθρων. Για το βιβλίο του "Ορθοδοξία και Ισλάμ" έχει τιμηθεί με το Α΄ βραβείο "Αμπντί Ιπεκτσί".
Εκπρόσωπος της νεότερης γενιάς των θεολόγων, θεωρείται ότι προσπαθεί να συνδυάσει την ορθόδοξη θεολογία με ένα σύγχρονο και εμπειρικό τρόπο θέασης της ζωής. 
Είναι παντρεμένος από το 1973 με την Αγγελική Τζουβάλη-Καριώτογλου και πατέρας τεσσάρων παιδιών. Έχει συγγράψει τα παρακάτω βιβλία:
 
(2013) Μαθητικό συναξάρι, Γρηγόρη 
(2012) Το Ισλάμ στην οικουμένη, Γρηγόρη 
(2008) Σπουδή στη θρησκειολογία, Γρηγόρη 
(2001) Μαθητικό συναξάρι, Ακρίτας 
(2000) Ισλάμ και χριστιανική χρησμολογία, Αρμός 
(2000) Χριστιανισμός και θρησκεύματα Β΄ ενιαίου λυκείου, Ελληνικά Γράμματα 
(1999) Κουβεντιάζοντας για την πίστη σήμερα, Αρμός 
(1996) Οι τρεις ιεράρχες και η κρίση της σημερινής παιδείας, Παρουσία 
(1995) Το ισλάμ στην Ινδία, Ελληνικά Γράμματα 
Ιερουσαλήμ, Μίλητος 
Κωνσταντινούπολη οι πάνσεπτοι πατριαρχικοί ναοί, Μίλητος 
Χαλκηδών η ιστορική Μητρόπολη της Βιθυνίας, Μίλητος 

Θα ακολουθήσουν ο Λογοτέχνης Σπύρος Γιανναράς τη Δευτέρα 18/12 και άλλοι που θα ανακοινωθούν στη συνέχεια.