3 νέες πρεμιέρες στο Θέατρο Νέου Κόσμου

bolivar
ΤΕΤΑΡΤΗ, 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Οι παραστάσεις που ανοίγουν αυλαία μες στον Ιανουάριο στη σκηνή του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.

Λίγο μετά την υποδοχή του καινούριου χρόνου και πριν το τέλος του πρώτου μήνα του, στο Θέατρο Νέου Κόσμου ολοκληρώνουν τον κύκλο τους μερικές από τις παραστάσεις που αγαπήθηκαν ιδιαίτερα από το κοινό:

  • Μόλλυ Σουήνη  Ομάδα ΠΥΡ - Μέχρι 14/1
  • Ωραία του Πέραν  GOO Theatre Company - Μέχρι 16/1
  • Σταματία, το γένος Αργυροπούλου  στο Θέατρο ΚΙΒΩΤΟΣ Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος - Μέχρι 29/1
  • Ωκεανός   Σκηνοθεσία: Σάκης Μπιρμπίλης - Μέχρι 30/1

Και έρχονται τρεις νέες πρεμιέρες μες στις επόμενες ημέρες του Ιανουαρίου. Αναλυτικότερα:

«Μπόλιβαρ»

Το έργο του Νίκου Εγγονόπουλου  (σε συνομιλία με τον μονόλογο «Ο Λεφτέρης στο αμήν», της Γλυκερίας Μπασδέκη) είναι το δεύτερο εθνικό πορτραίτο που επιχειρεί να παραστήσει (και να παρασταθεί εντός του) η bijoux de kant και ο σκηνοθέτης Γιάννης Σκουρλέτης, μετά τον Ναπολέοντα Λαπαθιώτη. 

Ο εμβληματικός ήρωας πασών των Δεσμωτών επιστρέφει ως ερωτικό φάσμα και φάος, από τη σπηλιά των προσδοκιών που επωμίστηκε εν αγνοία του. Ο Λεφτέρης /Μπολιβάρ στο αμήν της ιστορίας (του) χορεύει την ύστατη χαβάγια μπροστά στον έκθαμβο, έκπληκτο και τρεμάμενο Δημιουργό του.

Η bijoux de kant στο αμήν της δημιουργίας της τσαλαβουτά στα απόνερα της επίσημης ιστορίας, επιθυμώντας τη δικαίωση των ηρώων και των τάφων τους.

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Αντώνης Γκρίτσης, Γιάννης Κουκουράκης καιη μουσικός Χαρούλα Τσαλπαρά

(Από 12 Ιανουαρίου, Κάτω Χώρος)

«Η βοσκοπούλα»

Ένας βοσκός συναντά στην εξοχή μια πανώρια βοσκοπούλα και λιποθυμά χτυπημένος από την ομορφιά της. Ένα έργο για μια εποχή που οι βοσκοπούλες είναι ασπροντυμένες, οι Έρωτες κρατούν τόξα, οι ερωτευμένοι αναστενάζουν, οι σπηλιές είναι ειδυλλιακές, η αγάπη εύκολη και ο θάνατος εύκολος. Ένα γκόθικ παραμύθι, σκοτεινό και φωτεινό, βασισμένο «σε ρομαντικόν επεισόδιον συνταράξαν την νήσον Κρήτην», «ωφέλιμο για όποιον θέλει να αποφύγει τον έρωτα και τα πάθη της σαρκός». 

Η Βοσκοπούλα θεωρήθηκε αυθόρμητο δημιούργημα της λαϊκής ζωής της Κρήτης, ένα τραγούδι των βοσκών, σαν δημοτικό τραγούδι, ενώ αργότερα αναγνωρίστηκε ο έντεχνος χαρακτήρας της και η λογοτεχνική της αξία. Σύγχρονη της Ερωφίλης και του Κατζούρμπου, γραμμένη σε κρητική διάλεκτο, είναι το μοναδικό δείγμα του είδους της που έφτασε ως τις μέρες μας και το σημαντικότερο αντίστοιχο στην ελληνική γραμματεία και στην ευρωπαϊκή ποιμενική ποίηση της εποχής. Εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1627.

Με μια γλώσσα παλιά που λάμπει σαν καινούρια, η ομάδα Elephas tiliensis ανακαλύπτει τους πρώτους ήχους. Με όχημα τη φωνή και τη μουσικότητα μιλάει για το πρώτο αίσθημα, την απολυτότητα του συναισθήματος, λίγο καιρό πριν η ψυχή εμπλακεί με την ψυχολογία, για την πρώτη αγάπη που συνορεύει με τον θάνατο, για την επιστροφή στην απλότητα που επιβάλλει το σώμα.

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Παπανδρέου, Πηνελόπη Τσιλίκα.

(Από 19 Ιανουαρίου, Δώμα)

«Σου φυλάξαμε μια θέση»

Μια περφόρμανς της Ελένης Κοκκίδου και της Μάρθας Φριντζήλα που αντιμετωπίζει το τραγούδι σαν λόγο θεατρικό. Σαν μια κατάσταση στην οποία μπαίνεις όταν οι λέξεις δεν αρκούν. Γιατί δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος τού αισθήματος, όταν αυτό υπερχειλίζει και χρειάζεται ένα άλλο σύμπαν να το αγκαλιάσει. Εκεί έρχεται και η μουσική και δημιουργείται μια καινούργια πραγματικότητα, που σε αποδεσμεύει από τη σύμβαση της ζωής και γίνεσαι ελεύθερος, εξομολογείσαι τα πάθη σου, τη χαρά σου, τον έρωτά σου... Κι όταν τελειώσεις, σου έχει αποκαλυφθεί ένας καινούργιος εαυτός. Ένας «άλλος», που έχει συναντηθεί με το βαθύ εγώ, με τις κρυμμένες αλήθειες. Είναι η ίδια η λειτουργία του θεάτρου.

Ερμηνεύει η ηθοποιός: Ελένη Κοκκίδου

(Από 29 Ιανουαρίου, Κεντρική Σκηνή)

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ