Μ. Καραπάνου:οι «λύκοι» της παιδικής ηλικίας επιστρέφουν στο θέατρο

m-karapanouoi-lukoi-tis-paidikis-ilikias-epistrefoun-sto-theatro

ΤΡΙΤΗ, 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012

Η Μαργαρίτα Καραπάνου μπορεί να «έφυγε» πρόωρα, όμως τα βιβλία της, παραμένουν ζωντανά στη θεατρική σκηνή. Για δεύτερη χρονιά, από τις 19 Οκτωβρίου παρουσιάζεται στο θέατρο Φούρνος, «Η Κασσάνδρα και ο Λύκος», σε σκηνοθεσία της Γεωργίας Ανδρέου.

Η «Κασσάνδρα και ο λύκος», το πρώτο μυθιστόρημα που καθιέρωσε τη Μαργαρίτα Καραπάνου το 1978, παρουσιάζεται στο θέατρο Φούρνος για πέντε μόνο παραστάσεις, έως τις 16 Νοεμβρίου. Γραμμένο από την οπτική γωνία ενός οξυδερκούς παιδιού το βιβλίο είναι ένα αποκαλυπτικό ταξίδι στην πρώιμη παιδική ηλικία ενώ ταυτόχρονα αντανακλά ορισμένα βιώματα της ίδιας της συγγραφέως.

Η σχέση μητέρας-κόρης, η βία και τη τρυφερότητα, ο τρόμος και η αγάπη, είναι μερικά μόνο από τα σκοτεινά υλικά που συνθέτουν το παιδικό σύμπαν της ηρωίδας. Φωνή στη μικρή Κασσάνδρα θα δώσει η Λήδα Μανιατάκου, σε μια σόλο ερμηνεία.

Όπως σχολιάζει η σκηνοθέτις, Γεωργία Ανδρέου «…σε ένα βίαιο και ωμό κόσμο, όπως αυτός που βιώνουμε σήμερα, καθένας από εμάς μπορεί να γίνει μία μικρή Κασσάνδρα και να και να σταθεί αντιμέτωπος με το δικό του ή τους δικούς του λύκους. Ζούμε μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από σύγχυση και σκληρότητα. Χρειαζόμαστε και εμείς να αρθρώσουμε λόγο, ακριβώς όπως η Κασσάνδρα. Να διαχωρίσουμε τα όρια, να τραβήξουμε τη γραμμή και να πάρουμε θέση- με σαφήνεια και καθαρότητα. Η Κασσάνδρα του έργου μας μιλά για τη σύγχυση και την έκφραση λόγου στο ατομικό επίπεδο και εμείς όλοι μας και ο καθένας μας, τα εκφράζουμε και τα βιώνουμε στο συλλογικό…».

Σκηνοθεσία: Γεωργία Ανδρέου. Ερμηνεία: Λήδα Μανιατάκου. Μουσική σύνθεση - ερμηνεία: Εύη Κουρτίδου. Δραματουργική επεξεργασία: Έλλη Κήτα. Κοστούμια: Εδουάρδος Γεωργίου. Εικαστική επιμέλεια: Ευαγγελία Γούλα. Σχεδιασμός φώτων: Αποστόλης Τσατσάκος. Φωτογραφίες Παράστασης: Μαρία Μόσχου.

Πληροφορίες: από 19 Οκτωβρίου και κάθε Παρασκευή (5 παραστάσεις). Ώρα έναρξης: 9.15. Θέατρο Φούρνος (Μαυρομιχάλη 168, Αθήνα). Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ, 10 ευρώ (φοιτητικό), 5 ευρώ (ΑΜΕΑ & άνεργοι ΟΑΕΔ). Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 6460748. Διάρκεια παράστασης: 1.10’.