Έρχονται «Τα ορφανά» με τον Τάκη Τζαμαργιά στο ΚΘΒΕ

ta-orfana
ΠΕΜΠΤΗ, 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Στις 14 Απριλίου στο Φουαγιέ Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

«Τα ορφανά» (2009) του Ντένις Κέλλυ, του Ιρλανδού βραβευμένου, πολυμεταφρασμένου και ήδη καταξιωμένου συγγραφέα στην ελληνική σκηνή θα σκηνοθετήσει ο Τάκης Τζαμαργιάς στο Φουαγιέ της ΕΜΣ του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας.

Ο σκηνοθέτης με τη μακρόχρονη πορεία και προσφορά στο ελληνικό θέατρο ξεχώρισε, φέτος, με την παράσταση «Η τάξη μας» του Ταντέους Σλομποντζιάνεκ που σκηνοθέτησε για το Εθνικό Θέατρο, παράσταση που θα επαναληφθεί και την επόμενη χρονιά. Ο Τάκης Τζαμαργιάς έρχεται στο ΚΘΒΕ με ένα εξίσου δυνατό και σύγχρονο κείμενο που εγείρει ερωτήματα, θέτει διλήμματα και προκαλεί προβληματισμούς σχετικά με τη βία και τον ρατσισμό σήμερα.
 
Το έργο διερευνά την ατομική ευθύνη και την κοινωνική συνείδηση του καθενός μας όταν βάλλεται άμεσα ή έμμεσα η ύπαρξή μας, στις πτωχευμένες ηθικά σύγχρονες κοινωνίες μας. Μήπως στην προσπάθειά μας να περιχαρακώσουμε τα όριά μας προκειμένου να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους δικούς μας από τους «άλλους», γινόμαστε από θύματα θύτες; Μήπως ο ρατσισμός κι η εγκληματικότητα όταν χτυπάνε την πόρτα μας, μας μεταμορφώνουν σε ό,τι περισσότερο φοβόμαστε και μισούμε; Ποια ορφάνια τελικά μας στοιχειώνει περισσότερο; Ποια ορφάνια είναι περισσότερο απειλητική για τη ζωή μας; Αυτή της απώλειας από τον θάνατο ή εκείνη της εγκατάλειψης από την ίδια την οικογένεια;

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Χρήστος Διαμαντούδης (Λίαμ), Ελένη Θυμιοπούλου (Έλεν), Χρίστος Στυλιανού (Ντάννυ).