Έφη Μουρίκη: «Ζήσαμε για πολλά χρόνια με τη διδακτορία της μη σκέψης…»

efi-mouriki-zisame-gia-polla-xronia-me-ti-didaktoria-tis-mi-skepsis

ΠΕΜΠΤΗ, 08 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Σκηνοθετώντας ένα αγωνιώδες θρίλερ, όπου ο θύτης γίνεται θύμα και το αντίστροφο, η Έφη Μουρίκη ενσαρκώνει τη Μάρτζορι και μιλά στο click@Life.

Tο ψυχολογικό θρίλερ «Ακρότητες» του Γουίλιαμ Μαστροσιμόνε, παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9.15 το βράδυ, στο θέατρο Προσκήνιο.

Παίρνοντας τον νόμο στα χέρια της και αναχαιτίζοντας με βία τον εισβολέα-βιαστή της, η Έφη Μουρίκη μιλά για την παράσταση και για τις ακρότητες της σύγχρονης ζωής μας.

Πώς υφαίνεται ο ιστός του έργου;

Τι γίνεται, όταν η αυτοδικία αντικαθιστά τον νόμο και η μόνη δύναμη, που θα φέρει τη λύση, είναι η βία; Ποιος είναι, στο τέλος, ο νικητής; Αυτός που ηττήθηκε; Και ποιος, πραγματικά, είναι ο ηττημένος;

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του ρόλου σας;

Μέσα από τις απλές καθημερινές της κινήσεις, μέσα από τον τρόπο που μιλά και αντιδρά, η Μάρτζορι, την οποία υποδύομαι, έχει γίνει μια σύγχρονη γυναίκα, με οδηγό της την ασφάλεια μιας αρμονικής και ισορροπημένης εξέλιξης μέσα στην κοινωνία. Όταν το αναπάντεχο, το μη συμβατό με αυτά που έχει μάθει να διαχειρίζεται της χτυπήσει την πόρτα, η λύτρωση έρχεται μέσα από τη βία, χωρίς καμιά γυναικεία λιποψυχία ή γεμάτη πόνο υποταγή. Αλλιώς, δεν θα έχει λόγο ύπαρξης πια.

Ποιες πτυχές των ανθρώπινων ορίων σκιαγραφούνται μέσα από την αντιστροφή των ρόλων θύτη και θύματος;

Καταρχήν, απορρίπτονται οι όροι δυνατός-αδύναμος. Καταρρίπτονται νόμοι, κανόνες, ηθικοί φραγμοί και το άτομο, απογυμνωμένο από την οργανωμένη κοινωνία και τη θρησκεία, επιστρέφει σε αρχέγονες συμπεριφορές.

Ποιες είναι οι ακρότητες της σύγχρονης πραγματικότητας μας;

Η χαμένη αξιοπρέπεια και οι θυσίες στον βωμό της κερδοσκοπίας.

Πώς καταφέρνει το θέατρο να αντιστέκεται ακόμα σθεναρά και να επιβιώνει μέσα σε αυτό το σκοτεινό τοπίο της κατάρρευσης;

Λειτουργεί σαν ιστορικός πρόγονος, που μας διηγείται ένα παραμύθι, το οποίο -όσο τρυφερό ή σκληρό είναι- μας ταξιδεύει για λίγο σε μια άλλη διάσταση, όπου μιλούν τα χρώματα και οι αισθήσεις.

Θεωρείτε πως υπάρχουν δραστικές λύσεις, για να βγούμε από το αδιέξοδο;

Μόνο αν διαγράψουμε την κερδοσκοπική αισθητική, που, τόσα χρόνια, μας φορτώνουν πιεστικά και στραφούμε στην αναζήτηση της χαμένης εθνικής μας ταυτότητας.

Ποιες ευθύνες μας αναλογούν για την τροπή, που έχει πάρει η ζωή μας;

Ζήσαμε για πολλά χρόνια με τη διδακτορία της «μη σκέψης».

Βλέπετε κάποιο φώς στην άκρη του τούνελ;

Ας προσπαθήσουμε να γίνουμε καινοτόμοι σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, από τις πιο απλές έως τις πιο σύνθετες. Ίσως, μια μέρα φέρουμε την επανάσταση.

Ταυτότητα παράστασης: σκηνοθεσία: Έφη Μουρίκη, μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές, σκηνικά: Σταύρος Κοτσιρέας, φωτισμοί: Lato B, βοηθός σκηνοθέτη: Νίκη Αγγελάκη. Παίζουν: Έφη Μουρίκη, Βασίλης Μπισμπίκης, Μάρα Μοτάκη, Λήδα Χατζή.

Πληροφορίες: Θέατρο Προσκήνιο, Στουρνάρη και Καπνοκοπτηρίου 8 - Αθήνα, τηλ.: 210 8252242. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 21:15. Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά. Τιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ (γενική είσοδος).

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΚΟΥΛΟΥΒΑΡΗΣ