Συνεχίζουν και αξίζουν: 10 παραστάσεις που θα δούμε και μετά το Πάσχα

psila-apo-ti-fegira5
ΠΕΜΠΤΗ, 05 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

Θα επιστρέψουν μετά το πέρας της Μεγάλης Εβδομάδας και θα παίζονται στις αθηναϊκές σκηνές μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Ψηλά από τη γέφυρα: Από τα εμβληματικότερα θεατρικά κείμενα του εικοστού αιώνα, το αριστούργημα του Άρθουρ Μίλερ παρουσιάζεται με τον Γιώργο Κιμούλη στον ρόλο του Έντι Καρμπόνε και μέσα από τη διεισδυτική ματιά της σκηνοθέτιδας, Νικαίτης Κοντούρη. Ο Αμερικανός συγγραφέας, με αφορμή ένα πραγματικό γεγονός, στήνει ένα σχεδόν αστυνομικής ροής δράμα, άμεσα επηρεασμένο ως προς τη δομή του από την αρχαία ελληνική τραγωδία. (Εθνικό θέατρο, Κεντρική Σκηνή – Κτίριο Τσίλλερ έως 27 Μαΐου)

Φθινοπωρινή Σονάτα: Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ινγκμαρ Μπέρκμαν που συμπληρώνονται το 2018, ο Άρης Τρουπάκης μεταφέρει στη σκηνή ένα από τα αριστουργήματά του, όπου ο συγγραφέας στοχάζεται για την αγάπη. Πλάθει δύο χαρακτήρες υποδείγματα, δύο χαρακτήρες, μάνα και  κόρη, που είναι δύο κόσμοι εκ διαμέτρου αντίθετοι. Η κόρη της οποίας είναι εύκολο να αγαπήσει και δύσκολο να αγαπηθεί και η μάνα της οποίας είναι εύκολο να αγαπηθεί και δύσκολο να αγαπήσει. Ερμηνεύουν: Μπέττυ Αρβανίτη, Δέσποινα Κούρτη και Δημήτρης Ημελος. (Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας έως 22 Απριλίου)

Ο φεγγίτης: Γραμμένο το 1996 έργο του πολυβραβευμένου Βρετανού συγγραφέα Ντέιβιντ Χέαρ παρακολουθεί ένα τρίγωνο έρωτα, εξάρτησης και πάθους ανάμεσα σε δύο άνδρες και μια νεαρή γυναίκα, οι ζωές των οποίων τέμνονται από διαφορετικές γι' αυτό και συγκρουόμενες κοινωνικές και πολιτικές καταβολές. Σκηνοθετεί ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, παίζουν οι Δημήτρης Καταλειφός και Λουκία Μιχαλοπούλου. (Θέατρο Εμπορικόν, μέσα Μαΐου)

Ανεμοδαρμένα ύψη: Κάπου στην αγγλική ύπαιθρο, υπό το έλεος του μανιασμένου αέρα, ένας επισκέπτης από την πόλη χτυπά την πόρτα μιας μοναχικής αγροικίας. Η αφιλόξενη συμπεριφορά και η μυστηριώδης γοητεία του οικοδεσπότη δημιουργούν στον επισκέπτη την ακατανίκητη επιθυμία να μάθει την ιστορία αυτού του σκοτεινού ανθρώπου. Όταν πέφτει η νύχτα, σκιές και φαντάσματα σμίγουν το παρελθόν με το παρόν και μια ιστορία απόλυτου έρωτα και τρομερής εκδίκησης αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά μπροστά του. Σκηνοθετεί ο Σίμος Κακάλας. Το κείμενο κι η δραματουργική επεξεργασία του έργου ανήκουν στην Έλενα Μαυρίδου. Πρωταγωνιστούν οι Δήμητρα Κούζα, Μιχάλης Βαλάσογλου, Κωσταντίνος Μωραΐτης, Γιάννης Λεάκος, Μαντώ Κεραμυδά, Φελίς Τόπή. (Θέατρο Χώρος, 29 Απριλίου)

Δούλες: Το έργο-μύθος του Ζαν Ζενέ, «Δούλες», ζωντανεύει και πάλι στη σκηνή του Υπογείου του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν, 50 ακριβώς χρόνια μετά την πρώτη παρουσίασή του στο ελληνικό κοινό σε μετάφραση Οδυσσέα Ελύτη, σκηνοθεσία Δημήτρη Χατζημάρκου και με τις Ρένη Πιττακή, Μαρίνα Γεωργίου και Εκάλη Σώκου στους τρεις ρόλους. (Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν, τέλη Μαΐου)

Αμφιβολία: Σε ένα θρησκευτικό σχολείο. Ένας χαρισματικός ιερέας, ο Πατέρας Φλυν, προσπαθεί να εκσυγχρονίσει τις αυστηρές δομές του σχολείου τις οποίες υπερασπίζεται σθεναρά η αυστηρή διευθύντρια του σχολείου Αδελφή Αλούσιους Μποβιέ. Όταν εκείνη θα ανακαλύψει ότι ο ιερέας δίνει ιδιαίτερη προσοχή σε ένα νεαρό απομονωμένο αγόρι, θα ηγηθεί μιας προσωπικής σταυροφορίας εναντίον του ιερέα με σκοπό να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να τον εκδιώξει από το σχολείο. O Απόλλωνας Παπαθεοχάρης διασκευάζει και σκηνοθετεί το βραβευμένο με Πούλιτζερ θεατρικό κείμενο του Τζον Πάτρικ Σάνλεϊ «Αμφιβολία» με πρωταγωνιστές τη Ρούλα Πατεράκη, τον Νίκο Κουρή, τη Λίλα Μπακλέση και την Πηνελόπη Μαρκοπούλου. (Θέατρο Ροές, τέλη Μαΐου)

Αγριόπαπια: Ο Γκρέγκερς επιστρέφει στην πατρίδα του μετά από χρόνια απουσίας, έχοντας αναπτύξει τη φιλοσοφία του για τη ζωή, που συνοψίζεται στον αγώνα για επίτευξη της αλήθειας με κάθε θυσία. Επιστρέφοντας ξανασυναντά τον παιδικό του φίλο Γιάλμαρ Έκνταλ, ο οποίος ζει σε μία πλάνη ως προς την οικογενειακή του γαλήνη, τη συζυγική του ευτυχία και το μέγεθος της προσωπικότητάς του. Ο Γκρέγκερς βρίσκει ευεπίφορο πεδίο άσκησης της φιλοσοφίας του και οδηγεί την οικογένεια Έκνταλ στην καταστροφή της ψευδαίσθησής της.  Το έργο του Ίψεν σκηνοθετεί ο Δημήτρης Τάρλοου, έχοντας στο πλευρό του ένα καστ αξιώσεων: Θέμης Πάνου, Γιάννος Περλέγκας, Λένα Δροσάκη, Σίσσυ Τουμάση, μεταξύ πολλών άλλων. (Θέατρο Πορεία, 3 Ιουνίου)

Η λάμψη μιας ασήμαντης νύχτας: Η Ομάδα Νάμα ανεβάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο του Ιρλανδού συγγραφέα Κόνορ Μακφέρσον σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη. Πρόκειται για μια μαύρη κωμωδία ιρλανδέζικου ρεαλισμού, που χειρίζεται με χιούμορ αλλά και τρυφερότητα τις δραματικές καταστάσεις, που φτάνουν ως την ακραία βία. (Θέατρο Επί Κολωνώ, 22 Απριλίου)

Αρίστος: Βασισμένο σε αρχειακό υλικό αλλά και στο πολυφωνικό μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη «Ο γύρος του θανάτου», ο Γιώργος Παπαγεωργίου αναβιώνει την ιστορία του «Δράκου του Σέϊχ Σου» που, για δεκαετίες, στοίχειωνε την πόλη της Θεσσαλονίκης. Επί σκηνής οι Γιώργος Χριστοδούλου, Λένα Ουζουνίδου και Μιχάλης Οικονόμου. (Θέατρο Νέου Κόσμου, 27 Μαΐου)

Άμλετ: Ο Βασιλιάς της Δανίας πεθαίνει απροσδόκητα και στη θέση του αναλαμβάνει χρέη Βασιλέα ο αδερφός του Κλαύδιος αφού πρώτα παντρευτεί τη χήρα Βασίλισσα, Γερτρούδη. Ο νεαρός Πρίγκιπας Άμλετ, δυσαρεστημένος από το θάνατο του πατέρα του αλλά και τον εσπευσμένο γάμο της μητέρας του με το θείο του, «βλέπει» το φάντασμα του νεκρού Βασιλιά και αποζητά δικαίωση για το νεκρό. Ο Λεβάν Τσουλάντζε σκηνοθετεί την σαιξπηρική τραγωδία με τους Τάσο Ιορδανίδη, Ιωάννα Παππά, Πέμυ Ζούνη, Αρη Λεμπεσόπουλο, Θοδωρή Κατσαφάδο επί σκηνής.  (Θέατρο Άνεσις, 27 Μαΐου )

Patroklos Skafidas
Συνεχίζουν επίσης:

  • Ήρωες σε σκηνοθεσία Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς στο θέατρο Βασιλάκου. Πρωταγωνιστούν οι Γιάννης Φέρτης, Δημήτρης Πιατάς, Ιεροκλής Μιχαηλίδης.
  • Πέτρες στις τσέπες του σε σκηνοθεσία των Μάκη Παπαδημητρίου και Γιώργου Χρυσοστόμου στο Θέατρο Κιβωτός. Πρωταγωνιστούν οι Μακης Παπαδημητρίου και Γιώργος Χρυσοστόμου.
  • Γυναίκες του Παπαδιαμάντη σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια στο Θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής. Πρωταγωνιστούν οι: Νένα Μεντή, ΄Ερση Μαλικένζου, Ευγενία Δημητροπούλου, Χριστιάνα Ματζουράνη, Μαριάννα Τουντασάκη και Έφη Σακελλαρίου.
  • Σου φυλάξαμε Μια Θέση με την Ελένη Κοκκίδου σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα στο Θέατρο Νέου Κόσμου.
  • Αδαής και Παράφρων του Τόμας Μπέρχαρντ σε σκηνοθεσία Γιάννου Περλέγκα στο Θέατρο Πορεία.
  • Misery του Στίβεν Κινγκ σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά με τους Ρένη Πιττακή και Λάζαρο Γεωργακόπουλου στο Θέατρο Ιλίσια Βολανάκης.
  • Το παιχνίδι της Σφαγής του Ευγένιου Ιονέσκο σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα στο Εθνικό Θέατρο – Σκηνή Rex.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ