«Ταξίδι μακριάς μέρας μέσα στη νύχτα» στα Εξάρχεια

taksidi-makrias-meras-mesa-sti-nuxta
ΤΕΤΑΡΤΗ, 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

Το αυτοβιογραφικό βραβευμένο με Πούλιτζερ έργο του Γιουτζήν Ο’Νηλ ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν στο Θέατρο Εξαρχείων.

- Μαίρυ, δεν μπορείς να ξεχάσεις;

- Όχι, αγάπη μου. Γιατί να ξεχάσω; Πώς να ξεχάσω; Το παρελθόν είναι παρόν· είναι και μέλλον. Όλοι προσπαθούμε να ξεφύγουμε απ’ αυτό· όμως, η ζωή δε μας το επιτρέπει. Ωστόσο μπορώ να συγχωρήσω. Οπότε μη νιώθεις τύψεις!

Στην έβδομη παραγωγή της η Εταιρεία Θεάτρου Υπερίων παρουσιάζει το κορυφαίο αυτοβιογραφικό έργο του Γιουτζήν Ο’Νηλ «Ταξίδι μακριάς μέρας μέσα στη νύχτα» σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Κοέν.

Δεκατρία χρόνια πριν από το θάνατό του ο Ο’Νηλ αρχίζει να γράφει κάτι που χρόνια σχεδίαζε: το πλέον αυτοβιογραφικό του έργο, εκείνο που θα του χαρίσει το τέταρτο Βραβείο Πούλιτζερ, «ένα κείμενο για την παλαιά του θλίψη που γράφτηκε με δάκρυα και αίμα». Όσο το γράφει δεν αφήνει κανέναν να το διαβάσει· αλλά, και όταν το ολοκληρώνει, δηλώνει ρητώς πως δε θέλει να εκδοθεί ή να παρασταθεί παρά είκοσι πέντε χρόνια μετά από το θάνατό του. Έτσι συνθέτει ένα ανατριχιαστικά εξομολογητικό έργο, όπου συμπεριλαμβάνει την ίδια του την οικογένεια: τον πατέρα, τη μητέρα, τον αδερφό αλλά και τον ίδιο.

Η μητέρα του διέφευγε από τα οικογενειακά προβλήματα με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Ο εγωιστής, τσιγκούνης ηθοποιός πατέρας του νοιαζόταν μόνο για το χρήμα και όχι για την υγεία, τη μόρφωση, τη ζωή των δύο γιων του. Ο πρωτότοκος γιος, αυτοκαταστροφικός χαρακτήρας, έβρισκε παρηγοριά στο ποτό και τις πόρνες, πάθη στα οποία ώθησε και τον αδερφό του, Έντμοντ, στο έργο.

Με εκπληκτική ενότητα τόπου και χρόνου και φανερές επιρροές από τον Στρίντμπεργκ, ο Ο’Νηλ γράφει μια μουσική παρτιτούρα για τα τέσσερα εύθραυστα πρόσωπα μιας οικογένειας που, ενώ αγαπιούνται πολύ, δε βρίσκουν τρόπο να υπερασπιστούν ο ένας τον άλλον. Το έργο βαδίζει με καταιγιστικό ρυθμό παρακολουθώντας (όπως μαρτυρά κι ο τίτλος) την αγωνιώδη προσπάθεια των ηρώων να κρυφτούν μες στη νύχτα, μες στην ομίχλη, μες στο παρελθόν.

Μετάφραση-σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κοέν
Σκηνικά-κοστούμια: Χριστίνα Κωστέα
Κινηματογραφήσεις: Ρέινα Εσκενάζυ
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Βοηθοί σκηνοθέτη: Αλίκη Μπομποτά-Τίφανη Δανιήλ
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας

Ερμηνεύουν: Στέφανος Κυριακίδης (Ταϋρόουν), Αννίτα Δεκαβάλλα (Μαίρυ), Μαυρουδής (Τζέημι), Γιώργης Βασιλόπουλος (Έντμοντ)

Info
Θέατρο Εξαρχείων: Θεμιστοκλέους 69, τηλ.210/3300879. Από τις 27 Απριλίου έως τις 27 Μαΐου κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 20.00. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος € 15 / μειωμένο € 10.