«Το στρώμα» από την Μαρία Γοργία και την ομάδα χορού Αμάλγαμα

to-stroma1
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

Έρχεται τον Απρίλιο για δύο μόνο παραστάσεις στον Χώρο Αμάλγαμα.

Η ιστορία της νεότερης Ελλάδας, από το έτος 1827 που δημιουργήθηκε το Ελληνικό Κράτος μέχρι σήμερα, αποτελεί αφετηρία και πλούσια πηγή έμπνευσης για το έργο της ομάδας χορού Αμάλγαμα με τίτλο «To στρώμα», που θα παρουσιαστεί στις 23 και 24 Απριλίου στο Χώρος Αμάλγαμα.

Πρόκειται για μια παράσταση που έκανε πρεμιέρα την άνοιξη του 2012 στην Αθήνα και ανέβηκε το καλοκαίρι στο φεστιβάλ Cuore di Grecia της Μπολόνια και το φθινώπορο στο φεστιβάλ Δημήτρια της Θεσσαλονίκης. Την επόμενη χρονιά παρουσιάστηκε στο θέατρο Χυτήριο, ενώ φέτος στο Theatro NOHMA στο Μιλάνο, στις 4 και 5 Απριλίου, συμμετέχοντας στο διαγωνισμό Premio Internazionale Theatro Nudo di Teresa Pomodoro. Mέλη της επιτροπής διαγωνισμού ήταν το κοινό και το Panel of Experts: Eugenio Barba, Peter Stein, Lev Dodin, Στάθης Λιβαθινός, Tadashi Suzuki, μεταξύ πολλών άλλων.

Η υπόθεση του έργου περιστρέφεται γύρω από έναν άντρα και ένα στρώμα ύπνου αποπειρώνται να εκφράσουν τη σχέση του ανθρώπου με τη χώρα όπου ζει, (είτε γεννήθηκε είτε όχι σε αυτή) παράγει αλλά και καταστρέφει.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η ομάδα: «Αναφορές σε χαρακτηριστικά στοιχεία του διαταραγμένου χαρακτήρα της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας, αλλά και ουσιαστικές επιρροές από τον συνολικό ρυθμό-δομή που εμφανίζει τις τελευταίες 2 εκατονταετίες, θα προσδώσουν την ‘ελληνικότητα’ στις δράσεις του ατόμου και στις σχέσεις που θα αναπτύξει με το αντικείμενο-στρώμα. Η κυρίαρχη εικόνα ενός λαικού σώματος, πότε αθώου και πότε σαθρού, εξελίσσεται, μεταβάλλεται, αλλά και επαναλαμβάνεται, διακοπτόμενη από στιγμές αναφοράς σε κεντρικές πολιτικές φυσιογνωμίες, για να καταλήξει σε ένα νωθρό λαικό σώμα». 

Με εργαλεία την κίνηση, το αντικείμενο, τον ήχο, το λόγο και το βίντεο, το νέο έργο της ομάδας Αμάλγαμα στοχεύει στο να φωτίσει τον οικείο τόπο προβάλοντας μια διάθεση για αναστοχασμό και έντονο προβληματισμό.

Δείτε το βίντεο της παράστασης εδώ.

Συντελεστές
Σύλληψη-Χορογραφία-Σκηνοθεσία-Σκηνογραφία:Μαρία Γοργία
Ερμηνεία: Στάυρος Αποστολάτος
Βίντεο: Βάνα Κωσταγιόλα, Μαρία Γοργία, Περικλής Μαθιέλης
Σκηνικά-Κοστούμια: Μαρία Γοργία, Σταύρος Αποστολάτος

Βοηθός χορογράφου: Στέλλα Ατζέμη
Παραγωγή: Ομάδα Χορού Αμάλγαμα, www.amalgama.com.gr

Info: Χώρος Αμάλγαμα: Μενάνδρου 47, Αθήνα. Τηλ κρατήσεων: 6944686991 & 6975619682. 23 & 24 Απριλίου 2018. Ώρα:21.00.Η κράτηση θέσεων είναι απαραίτητη.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ