Η Ραφίκα Σαουίς στο Directors Lab του Lincoln Center Theatre της Νέας Υόρκης

rafika-saouis2
ΔΕΥΤΕΡΑ, 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

Ακόμη μία τιμητική διάκριση για την Ελληνίδα ηθοποιό και σκηνοθέτιδα.

Έχει κερδίσει το σπουδαίο διεθνές θεατρικό βραβείο Ίψεν. Έχει λάβει μέρος στην Θεατρική Μπιενάλε της Βενετίας στο πλαίσιο της 57ης εικαστικής Μπιενάλε της πόλης. Έχει τιμηθεί με το grant του Οργανισμού ΝΕΟΝ. Και τώρα, μία ακόμη τιμητική διάκριση έρχεται να προστεθεί σ' αυτές για τη Ραφίκα Σαουίς.

Η Ελληνίδα ηθοποιός και σκηνοθέτις έγινε δεκτή στο Directors Lab του Lincoln Center Theatre στη Νέα Υόρκη, όπου θα βρεθεί τον Σεπτέμβριο, καθώς αυτή την περίοδο πραγματοποίησε στην Αθήνα ακρόαση για την έκθεση-performance που θα παρουσιάσει στο Μουσείο Μπενακη με την υποστήριξη του ΝΕΟΝ και ΕΜΣΤ στις αρχές Μαΐου.

Όπως η ίδια εξηγεί στο click@life: «Το Directors Lab Lincoln Center ανήκει στο Lincoln Center Theatre και είναι ένα διεθνές πρόγραμμα ανάπτυξης νέων έργων ανερχόμενων  σκηνοθετών από όλη τη χώρα και από όλο τον κόσμο. Κάθε χρόνο επιλέγονται μέσα από μια διαγωνιστική διαδικασία (καταθέτεις 3 δραματουργικές και σκηνοθετικές προτάσεις αναλυτικά και 10 σελίδες ερωτήσεων σε σχέση με το έργο σου και τους στόχους σου όσον αφορά τις κοινότητες, τον κοινωνικό και καλλιτεχνικός ου στόχο) 60 με 70 καλλιτέχνες από 22 χώρες και 13 πολιτείες των ΗΠΑ.

Ως σκηνοθέτης αφού σε επιλέξουν γίνεσαι μέλος του Lincoln Center Theatre και για ένα μήνα στη Νέα Υόρκη τέλη Αυγούστου με τέλη Σεπτέμβρη αναπτύσσεις το νέο σου έργο, και τη νέα σου ιδέα μέσα από μια σειρά από εργαστήρια, κοινές συνεδρίες, πρόβες, έρευνες και συζητήσεις με πολύ γνωστούς Αμερικανούς καλλιτέχνες, οι οποίοι παρέχουν στους ανερχόμενους σκηνοθέτες μια εντατική έρευνα των τεχνών τους, ενώ ταυτόχρονα ενθαρρύνουν τις συνεργατικές σχέσεις μεταξύ μιας  μεγάλης κοινότητας καλλιτεχνών».

Λίγα λόγια για τη Ραφίκα Σάουις

Ηθοποιός, περφόρμερ και σκηνοθέτις, γεννήθηκε στην Αθήνα. Έλκει την καταγωγή της από τη Συρία την Ελλάδα και την Αγγλία.
Σπούδασε στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδος, στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (τμήμα Φιλολογίας) και στη Βασιλική Ακαδημία Θεάτρου στο Λονδίνο. Έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός σε παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, Φεστιβάλ Αθηνών, Abbey Festival, Μπιενάλε Αθηνών, Βασιλική Ακαδημία Θεάτρου/Λονδίνο, John Gielgud Theatre. Ως σκηνοθέτις ασχολείται με το πολιτικό και το θέατρο ντοκουμέντο. Το 2015 δημιούργησε με μία ομάδα καλλιτεχνών την κολεκτίβα Zlap με την οποία έχουν συνεργαστεί πολλοί καλλιτέχνες από τον εικαστικό και θεατρικό χώρο. Με τα έργα τους τη Σπουδή Ι και ΙΙ του έργου Ατρείδες, Τετράδια κρίσης εστίασαν στο προσφυγικό ζήτημα, εξετάζοντας την αμφισημία των ανθρωπιστικών πρακτικών της Δύσης. Τη δουλειά τους φιλοξένησαν το Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, η Μπιενάλε Αθηνών και το Mixer Festival που πραγματοποιείται στο Βελιγράδι.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ