«Άμλετ» για λίγο ακόμα στο Άνεσις και μετά περιοδεία

amlet1 Patroklos Skafidas
ΔΕΥΤΕΡΑ, 14 ΜΑΙΟΥ 2018

Τους καλοκαιρινούς μήνες, η παράσταση του Λεβάν Τσουλάτζε θα ταξιδέψει εκτός Αθηνών, με πρώτο σταθμό το Ηράκλειο Κρήτης.

Συζητήθηκε από το κοινό, συγκίνησε, δίχασε, εντυπωσίασε, προκάλεσε. Η παράσταση «Άμλετ» σε σκηνοθεσία Λεβάν Τσουλάτζε, που χαρακτηρίστηκε ως must see από μερίδα των κριτικών, θα παίζεται για έξι ακόμα παραστάσεις στο θέατρο Άνεσις. Από τον προσεχή Σεπτέμβριο η παράσταση θα επιστρέψει στην αθηναϊκή σκηνή των Αμπελοκήπων για συγκεκριμένο αριθμό παραστάσεων, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες θα ταξιδέψει εκτός Αθηνών, με πρώτο σταθμό το Ηράκλειο Κρήτης στις 9 και 10 Ιουνίου.

Λίγα λόγια για το έργο

Ο Άμλετ, φαίνεται να γράφτηκε στα 1601, να πρωτοπαρουσιάστηκε σύμφωνα με την παλαιότερη καταγραφή τον Ιούλιο του 1602 ενώ παίχτηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1937, από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη. Για τον ίδιο τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ και τα γεγονότα που φαίνονται να συνέπεσαν χρονικά με τη συγγραφή του έργου επηρεάζοντας τον ίδιο, γνωρίζουμε τη συνωμοσία του Έσσεξ (Φεβρουάριος 1601) με  συνέπεια να φυλακιστεί ο προσωπικός φίλος και μέντορας του Σαίξπηρ, Κόμης του Σαουθάμπτον, και το θάνατο του πατέρα του (1601), επιφορτίζοντας τον με δυσάρεστα οικογενειακά βάρη. (Ιστορία και δραματολογία του Ευρωπαϊκού θεάτρου, Από την Αναγέννηση στον 18ο αιώνα, Α.Ταμπάκη, Μ.Σπυριδοπούλου, Α.Αλτουβά, ΣΕΑΒ, 2015, σσ.68-73)

Η υπόθεση

Ο Βασιλιάς της Δανίας πεθαίνει απροσδόκητα και στη θέση του αναλαμβάνει χρέη Βασιλέα ο αδερφός του Κλαύδιος αφού πρώτα παντρευτεί τη χήρα Βασίλισσα, Γερτρούδη. Ο νεαρός Πρίγκιπας Άμλετ, δυσαρεστημένος από το θάνατο του πατέρα του αλλά και τον εσπευσμένο γάμο της μητέρας του με το θείο του, «βλέπει» το φάντασμα του νεκρού Βασιλιά και αποζητά δικαίωση για το νεκρό.

Ο Άμλετ πραγματεύεται με λυρισμό και δραματικότητα διαχρονικά ζητήματα σχετικά με την πολιτική, την εξουσία, την ηθική και την απόσταση ανάμεσα στην ανθρώπινη  διάνοια και την πραγμάτωση της. Θίγει ταυτόχρονα μια ερωτική και μια οικογενειακή τραγωδία, αναφέρεται στη φιλοσοφία, τη μεταφυσική, την ψυχολογία και φτάνει να σχολιάσει ακόμη και την ίδια τη θεατρική τέχνη.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία – Φωτισμοί - Μουσική επιμέλεια: Λεβάν Τσουλάτζε 
Ελεύθερη απόδοση - δραματουργική επεξεργασία: Δημοσθένης Παπαδόπουλος
Σκηνικά: Σταύρος Λίτινας
Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφιδάς  
Πρωταγωνιστούν :Τάσος Ιορδανίδης, Άρης Λεμπεσόπουλος, Πέμυ Ζούνη, Ιωάννα Παππά, Νικόλας Παπαγιάννης, Νίκος Πουρσανίδης, Δημήτρης Καπετανάκος, Δημήτρης  Διακοσάββας, Θοδωρής Κανδηλιώτης και  ο Θοδωρής Κατσαφάδος.

Info
Θέατρο Άνεσις:  Λ. Κηφισίας 14, Αμπελόκηποι. Έως 27 Μαίου. Κάθε Κυριακή στις 19.30, Παρασκευή και Σάββατο στις 20.30. Τιμές εισιτηρίων: Τετάρτη και Πέμπτη 17 ευρώ,  Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή 20 ευρώ, φοιτητές, δάσκαλοι, καθηγητές & άνω των 65 χρόνων 14 ευρώ, άνεργοι 10 ευρώ. Προπώληση: Ισχύει προσφορά  προπώλησης εισιτηρίων μέσω Viva.gr, με 12 ευρώ, έως 31-8-17. Από την 1-9-17 μέχρι και 4-10-17 η τιμή θα ανέλθει στα 14 ευρώ.