Η Νένα Μεντή επιστρέφει ως Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου

i-nena-menti-epistrefei-os-eutuxia-papagiannopoulou

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 04 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Ενθουσίασε, συγκίνησε και τώρα επιστρέφει στη σκηνή: η Νένα Μεντή επαναλαμβάνει τη μεγάλη θεατρική της επιτυχία, ενσαρκώνοντας και πάλι την θρυλική «στιχουργό και ποιήτρια» Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου. Από τις 14 Ιανουαρίου ξεκινά νέος κύκλος παραστάσεων στο θέατρο Χώρα.

Ο θεατρικός μονόλογος που έχει τη σκηνοθετική σφραγίδα του Πέτρου Ζούλια, είναι βασισμένος στη μαρτυρία της Ρέας Μανέλη «Η γιαγιά μου η Ευτυχία» (εκδ. Άγκυρα) και μας αποκαλύπτει την πραγματική ιστορία που κρύβεται πίσω από τα ωραιότερα ελληνικά τραγούδια.

Όλοι έχουμε σιγοτραγουδήσει αθάνατα κομμάτια όπως για παράδειγμα τα: «Είμαι αητός χωρίς φτερά», «Ηλιοβασιλέματα», «Περασμένες μου αγάπες», «Όλα είναι ένα ψέμα», «Τα καβουράκια», χωρίς να γνωρίζουμε τη δημιουργό τους. Η Νένα Μεντή ζωντανεύει τα πάθη της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου και την αστείρευτη όρεξή της για ζωή, «συνομιλώντας» με όσους την καθόρισαν: τη Μαρίκα Κοτοπούλη, τν Γιώργο, τον άντρα της, τη Μαίρη, την κόρη της, τον Τσιτσάνη, τον Χιώτη, τη Ρέα, την εγγονή της και τη Μαριόγκα τη μητέρα της.

Όπως σημειώνουν οι συντελεστές της παράστασης: «η ανάγκη να επιστρέψει η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, γεννήθηκε από την επιθυμία να ξεφύγουμε για λίγο από την εθνική μελαγχολία και ταπείνωση. Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, εκπροσωπεί τον Έλληνα που η ψυχή του έχει δύναμη, στέκεται στα πόδια του, χαμογελάει και αγωνίζεται να ξεπεράσει την σκληρή πραγματικότητα. Διαπιστώσαμε από τη συμμετοχή του κοινού, πόσο βαθειά ριζωμένες μνήμες έχουν αυτά τα τραγούδια στη ψυχή του Έλληνα και πόσο σημαντική ήταν η συμβολή τους στην περιγραφή μιας κοινωνικής και ενίοτε πολιτικής και πολιτιστικής πραγματικότητας».

Κείμενο - Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας. Σκηνικά κοστούμια: Αναστασία Αρσένη. Φωτισμοί: Ανδρέας Μπέλης. Επιλογή τραγουδιών: Ελεάνα Βραχάλη. Μουσική επένδυση: Γιάννης Χριστοδουλόπουλος. Φωτογραφίες: Γιώργος Καβαλλιεράκης.

Πληροφορίες: από τις 14 Ιανουαρίου 2013 στο θέατρο Χώρα, Αμοργού 20, Κυψέλη, τηλ. 2108673945. Ticket Services, Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου. www.ticketservices.gr , παραστάσεις: Δεύτερα-Τρίτη: 21:15, Κυριακή: 18:00. Τιμές εισιτηρίων: πλατεία 16 ευρώ, θεωρείο: 13 ευρώ, φοιτητικό και μαθητικό: 13 ευρώ. Ειδικές τιμές για ανέργους, πολύτεκνους και συλλόγους.