Η «Θέληση» του Αργεντίνου Σέζαρ Μπρι στο Μπάγκειον

thelisi
ΠΕΜΠΤΗ, 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Η «Θέληση- Αποσπάσματα από τη ζωή της Σιμόν Βέιλ» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Από την Comuna Baires στο Μπουένος Άιρες και το Collettivo teatrale Tupac Amaru στο Μιλάνο, την ομάδα Gruppo Farfa και το Odin Teatret της Δανίας, μέχρι την ίδρυση του Teatro de Los Andes στη Βολιβία, ο μεγάλος Αργεντίνος συγγραφέας και σκηνοθέτης Σέζαρ Μπρι αποδεικνύει πάνω από 30 χρόνια τώρα τη θέση του στα κοινωνικά πράγματα, είτε με δικά του έργα είτε με περάσματα από μεγάλους κλασικούς. Η «Θέληση- Αποσπάσματα από τη ζωή της Σιμόν Βέιλ» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε σκηνοθεσία του ιδίου με την στήριξη της Πρεσβείας της Αργεντινής, ενώ έχει ανέβει στην Ιταλία, όπου εργάζεται τα τελευταία χρόνια καθώς και στη γενέτειρά του, την Αργεντινή.

Οι ηθοποιοί Δημήτρης Παπαβασιλείου και Αγγελική Πασπαλιάρη υπό την καθοδήγηση του Αργεντίνου σκηνοθέτη, πραγματοποιούν επί σκηνής έναν σοβαρό απολογισμό της πορείας της μεγάλη Γαλλίδας θεωρητικού και ακτιβίστριας Σιμόν Βέιλ. Άλλοτε με χιούμορ, άλλοτε με δάκρυα, με ενεργητικές παύσεις ή χορογραφία, με μονόλογο ή μουσικό σχεδόν διάλογο, μας βάζουν κρυφά στο δωμάτιο που η Σιμόν Βέιλ πέρασε τις τελευταίες μέρες της δίπλα στον Κάρλο, φίλο και νοσοκόμο της, τον Αύγουστο του 1943 στο νοσοκομείο του Άσφορντ στο Κεντ της Αγγλίας. Μέσα σε εκείνη την πτέρυγα του νοσοκομείου, η Αγγελική Πασπαλιάρη ως Σιμόν βλέπει στον Κάρλο (Δημήτρη Παπαβασιλείου), τη μορφή ανθρώπων που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της σκέψης αλλά και της πολιτικής της συγκρότησης. Έτσι, εκείνος μεταμορφώνεται στον αδερφό της Αντρέ Βέιλ, τον στρατιώτη Λουί Κρανί, τον σκηνοθέτη Μεγερχόλντ, τον Έκτορα της Ιλιάδας, τον πατέρα της Μπερνάρ Βέιλ, τον πατήρ Ζαν Πιέρ Περρίν και άλλους. Συνομιλώντας μαζί τους, σκιαγραφείται μία προσωπικότητα που πήρε σαφή θέση στα ιστορικά γεγονότα του περασμένου αιώνα και την οποία -όχι άδικα-  ο Αλμπέρ Καμύ χαρακτήρισε ως «το μοναδικό μεγάλο πνεύμα» της εποχής του.

Η «Θέληση» αποτελεί έναν φόρο τιμής στο μοναχικό δρόμο της αλήθειας αλλά και σαφή θέση πάνω σε θεμελιώδη ζητήματα όπως το εργατικό κίνημα και ο μαρξισμός, η σημασία του ισπανικού εμφυλίου, οι συσχετισμοί που δημιουργήθηκαν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο ρόλος της γυναίκας στην κοινωνία, η θρησκεία και η βελτίωση των κοινωνικών συνθηκών για τα μειονεκτούντα άτομα. Οι δύο νέοι ηθοποιοί που αποτελούν ένα πάντρεμα πανέξυπνων και ευρυματικών ανθρώπων, προσεγγίζουν το κείμενο με το σεβασμό που του αρμόζει και είναι εύκολο να διακρίνει κανείς ότι υπάρχουν σημεία του που τους αναστατώνουν και τους συγκινούν σε προσωπικό επίπεδο.

«Αυτοί οι fools, αυτοί οι τρελοί, λένε ψέματα, δεν είναι αληθινά φρούτα…, στον Σαίξπηρ όμως οι μπουφόνοι, οι τρελοί, είναι οι μόνοι που λένε την αλήθεια, αυτή είναι η τραγική τους μοίρα. Οι τρελοί, βυθισμένοι στο έσχατο στάδιο της ταπείνωσης, χειρότερο από εκείνο των ζητιάνων, περιφρονημένοι γιατί μοιάζουν να μη χρησιμοποιούν τη λογική, μόνο εκείνοι λένε την αλήθεια. Όλοι οι άλλοι ψεύδονται(….)  Μαμά, δεν βλέπεις μια συγγένεια ανάμεσα σ' αυτούς τους τρελούς κι εμένα;»  S.W.

Συντελεστές
Κείμενο - Σκηνοθεσία: Cesar Brie
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Ερμηνεύουν: Αγγελική Πασπαλιάρη, Δημήτρης Παπαβασιλείου
Διδασκαλία κίνησης: Σώζων Σγούρος
Σχεδιασμός φωτισμού: Αλέξανδρος Πολιτάκης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αθηνά Παπαδάκη
Φωτογραφίες: Κώστας Γκιόκας
Artwork: Πέτρος Παράσχης
Τρέιλερ: Δημήτρης Αθανασιάδης

Info
Η Θέληση (La Voluntad)
Από 23 Ιανουαρίου έως 7 Μαρτίου
Κάθε Tετάρτη & Πέμπτη 21.15
Τιμή εισιτηρίου: 12 € & 5 € (μειωμένο)
Viva
Τηλέφωνο κρατήσεων: 6943912100
Ξενοδοχείο Μπάγκειον
Πλατεία Ομονοίας 18 (στάση μετρό Ομόνοια)
Τηλ.: 2107222153, 2107236889