Μαρκουλάκης, Κουρής, Πυρπασόπουλος, Παπασπηλιόπουλος: εκρηκτικό θεατρικό κουαρτέτο

markoulakis-kouris-purpasopoulos-papaspiliopoulos-ekriktiko-theatriko-kouarteto

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 04 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, πρωταγωνιστεί και σκηνοθετεί τη μαύρη κωμωδία του Μάρτιν ΜακΝτόνα «Ο πουπουλένιος», συγκεντρώνοντας στην παράστασή του, μερικούς από τους δημοφιλέστερους και πιο ταλαντούχους ηθοποιούς: ο Νίκος Κουρής, ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και ο Γιώργος Πυρπασόπουλος θα συναντηθούν μαζί του στη σκηνή σε λίγες μέρες, καθώς η πρεμιέρα του έργου είναι προγραμματισμένη για τις 10 Οκτωβρίου.

«Ο πουπουλένιος» θα βρει θεατρική στέγη στο Θέατρο Αθηνών, στη σκηνή δηλαδή που είχε φιλοξενήσει τη μεγάλη επιτυχία «Σλουθ» των Μαρκουλάκη και Κιμούλη.

Το έργο (The Pillowman) παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα το 2003 στο Βασιλικό Εθνικό Θέατρου του Λονδίνου, ενώ στην Ελλάδα ανέβηκε για πρώτη φορά στον Εξώστη του θέατρου Αμόρε, το 2005. Έχει αποσπάσει μια σειρά βραβείων («Οlivier» 2004, «Drama Desk Award 2004-2005») και σημείωσε μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία σε διάφορες χώρες. Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης υπογράφει παράλληλα και τη μετάφραση του κειμένου.

Η υπόθεση του «Πουπουλένιου»

Σε ένα άγνωστο, αυταρχικό καθεστώς, ένας συγγραφέας ανακρίνεται από δύο αστυνομικούς ερευνητές για τις παράξενες ιστορίες που έχει γράψει. Ιστορίες με παιδιά. Όχι, όμως, «για παιδιά». Κάποιες αστείες και τρυφερές, κάποιες σκληρές και ζοφερές. Είναι, λοιπόν, κακό να γράφεις ιστορίες; Τι ακριβώς έχει συμβεί στην πόλη; Τι έπαθε το κοριτσάκι που βρέθηκε στους θάμνους; Λένε αλήθεια οι αστυνομικοί; Τι συνέβη στο μικρό Εβραίο; Γιατί δεν το έγραψαν οι εφημερίδες; Είναι αλήθεια πως κάποιος έχει μιμηθεί τις ιστορίες του συγγραφέα; Τι σχέση έχει με όλα αυτά ο τρυφερός αδελφός του; Γιατί πάσχει από νοητική στέρηση; Τι τους συνέβη όταν ήταν παιδιά; Τι συνέβη σ' όλους μας, όταν ήμασταν παιδιά;

Συνεχείς ανατροπές, αστυνομική πλοκή, χιούμορ, ευφυείς διάλογοι, στοιχεία θρίλερ, με τη βία και την τρυφερότητα να συνυπάρχουν, εξελίσσουν ένα παραμύθι που ισορροπεί ανάμεσα στον κωμικό παραλογισμό και στη γνήσια κλασική τραγωδία.

Με την κωμωδία να παρεισφρύει στο δράμα και αντιστρόφως, ο θεατής δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, παρά να μείνει για δύο ώρες καρφωμένος στη θέση του.

Αν και το πολιτικό σχόλιο για τη βία της εξουσίας είναι αναπόφευκτο, στην ουσία, πρόκειται για ένα έργο που μιλάει για την τρυφερότητα της παιδικής ηλικίας. Και για την ανάγκη μας να επιστρέφουμε εκεί που όλα αρχίζουν με το «Μια φορά κι έναν καιρό...». Την ανάγκη να πούμε και ν' ακούσουμε ιστορίες. Όσο για το ποιος είναι ο Πουπουλένιος, αυτό μένει να αποκαλυφθεί στη σκηνή.

Ο τίτλος της παράστασης είναι απόδοση της μεταφράστριας Χριστίνας Μπάμπου-Παγκουρέλη, η οποία τον παραχώρησε ευγενικά για την παραγωγή του θεάτρου Αθηνών.

Μετάφραση - σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης. Σκηνικά - κοστούμια: Αθανασία Σμαραγδή. Μουσική: Μίνως Μάτσας. Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος. Εικονογράφηση: Φίλιππος Φωτιάδης. Βοηθός Σκηνοθέτη: Έλενα Σκουλά. Καλλιτεχνική σύμβουλος: Σεμίνα Διγενή. Διανομή: Χατούριαν (συγγραφέας): Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης. Τουπόλσκι (ανακριτής): Νίκος Κουρής. Άριελ (ανακριτής): Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος. Μίκαλ (αδελφός): Γιώργος Πυρπασόπουλος.

Πληροφορίες: προγραμματισμένη πρεμιέρα: 10 Οκτωβρίου στο Θέατρο Αθηνών, Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου 10, Σύνταγμα, τηλ. 2103312343.