O φακός του click@Life συνομιλεί με τους συντελεστές της παράστασης «Περιποιητής φυτών»

o-fakos-tou-clicklife-sunomilei-me-tous-suntelestes-tis-parastasis-peripoiitis-futon

ΠΕΜΠΤΗ, 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Ο φακός του click@Life τρύπωσε στο Εθνικό Θέατρο για να καταγράψει τις δηλώσεις των συντελεστών της παράστασης «Περιποιητής φυτών». Ο σκηνοθέτης Έκτορας Λυγίζος και οι ηθοποιοί Γιώργος Σιμεωνίδης και Δημήτρης Παπανικολάου, μας μιλούν για την περιπέτειά τους με τους ήρωες του Παύλου Μάτεσι.

Το Εθνικό Θέατρο τιμώντας τη μνήμη ενός από τους σημαντικότερους συγγραφείς, του Παύλου Μάτεσι που έφυγε από κοντά μας στις 20 Ιανουαρίου 2013, ανέθεσε ένα από τα πιο ιδιαίτερα έργα του, τον «Περιποιητή φυτών», σε έναν ανερχόμενο, ταλαντούχο σκηνοθέτη. Ο Έκτορας Λυγίζος, ο οποίος μας εκπροσωπεί φέτος στα Όσκαρ με τη βραβευμένη ταινία του «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού», δέχτηκε να σηκώσει το «γάντι», καταθέτοντας τη δική του οπτική πάνω σε ένα δράμα «μπεκετικής» υφής. Το έργο ανεβαίνει για δεύτερη φορά στο Εθνικό Θέατρο. Η πρώτη παράσταση παρουσιάστηκε στη Νέα Σκηνή το 1989, σε σκηνοθεσία του Σπύρου Ευαγγελάτου. Την ίδια χρονιά ο Παύλος Μάτεσις τιμήθηκε για τον «Περιποιητή φυτών» με το Έπαθλο «Κάρολος Κουν» για το καλύτερο ελληνικό έργο της χρονιάς.

Πρωταγωνιστές του έργου είναι δύο άνδρες που έχουν εγκατασταθεί εδώ και πέντε χρόνια σε μια ερημική παραλία για να ετοιμάσουν μια θεατρική παράσταση. Μόνο που αυτή η παράσταση δεν ανεβαίνει ποτέ για το κοινό τους. Ζουν αυτοεξόριστοι και περιχαρακωμένοι σε μια «no man’s land», βυθισμένοι σε μια εμμονική επανάληψη της καθημερινότητάς τους.

Η μόνη επικοινωνία τους με τον έξω κόσμο είναι η επαφή τους με τον έναν και μοναδικό «μαθητή» τους: έναν «περιποιητή φυτών», που τους είναι πιστός και αφοσιωμένος. Η τελευταία όμως επίσκεψη του νεαρού «περιποιητή» θα ταράξει τα γνώριμα νερά…

Σκηνοθεσία - δραματουργική επιμέλεια : Εκτορας Λυγίζοςς. Σκηνικά /Κοστούμια: Κλειώ Μπομπότη. Φωτισμοί: Δημήτρης Κασιμάτης. Μακιγιάζ: Ιωάννα Λυγίζου. Βοηθός σκηνοθέτη: Εύα Βλασσοπούλου. Διανομή: Περιποιητής φυτών: Μιχάλης Κίμωνας. Κωνστάντιος: Δημήτρης Παπανικολάου. Φρίξος: Γιώργος Σιμεωνίδης.

Πληροφορίες: έως την 1η Δεκεμβρίου στο Εθνικό Θέατρο, σκηνή Νίκος Κούρκουλος, Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, τηλ. 210.5288170-171, 2107234567 (μέσω πιστωτικής κάρτας) και στο www.n-t.gr . Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Σάββατο 18.00 και 21.00. Πέμπτη, Παρασκευή 21.00. Κυριακή 19.30. Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ, 10 ευρώ. Κάθε Τετάρτη (απογευματινή) και Πέμπτη: 13 ευρώ.

Ρεπορτάζ, επιμέλεια: Μάνια Στάικου. Πλάνα, μοντάζ: Βάνιας Σταυρακάκης.