Είδαμε την παράσταση «Ορφανά» στο Μικρό Γκλόρια

orfana STRATOS ROTSKOS
ΤΡΙΤΗ, 04 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023

Σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μάρκελλου.

«Εσύ, μέχρι πού θα έφτανες για να προστατεύσεις την οικογένειά σου»; Αυτός θα μπορούσε να είναι ο εναλλακτικός τίτλος της παράστασης «Ορφανά» που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μάρκελλου στο Μικρό Γκλόρια.  

Είναι αλήθεια ότι το γνωστό έργο του Ντένις Κέλι θέτει πολλά ερωτήματα, από αυτά που δυσκολευόμαστε, ή νιώθουμε άβολα, να απαντήσουμε.  

STRATOS ROTSKOS

Ένα ζευγάρι, η Έλεν (Ελένη Στεργίου) και ο Ντάνι (Κωνσταντίνος Μάρκελλος), ετοιμάζεται να δειπνήσει όταν εισβάλει στο σπίτι του μέσα στα αίματα ο αδερφός της Έλεν, Λίαμ (Χρήστος Παπαδόπουλος). Η Έλεν και ο Ντάνι φαίνεται να τα πηγαίνουν καλά στην ζωή τους, επαγγελματική και οικογενειακή. Ο Λίαμ, που κουβαλάει αποτυχίες και μπλεξίματα με το Νόμο,  τους λέει την ιστορία του και εκείνοι καλούνται να ανακαλύψουν μέχρι πού θα έφταναν για να προστατεύσουν την οικογένειά τους. Η ιστορία του Λίαμ αλλάζει συνεχώς θέτοντας όλο και πιο μακριά από την ηθική (του) αυτό που καλείται να δεχθεί το ζευγάρι.  

Έτσι εκτυλίσσεται η ιστορία, στο κέντρο της οποίας βρίσκεται η βία και ο ρατσισμός, αλλά μοχλός της δράσης είναι ο διαχωρισμός σε εμείς και άλλους (διαχωρισμός που γίνεται με βάση τους οικογενειακούς δεσμούς), η δυναμική της χειραγώγησης και η λειτουργία της ενοχής.  

Το αποτέλεσμα είναι τρεις ήρωες θολωμένοι, ο καθένας τους μια διαφορετική απάντηση στο ερώτημα της Χάνα Άρεντ «μπορεί κανείς να κάνει κακό χωρίς να είναι κακός;» και μια διαφορετική ενσάρκωση της «κοινοτοπίας του κακού».  

Σύμφωνα με την Άρεντ, το μεγαλύτερο κακό στον κόσμο δεν προέρχεται από ανθρώπους που επιλέγουν να είναι κακοί, αλλά από ανθρώπους που δεν σκέφτονται ούτε βλέπουν καθαρά.  Και αυτό ακριβώς μας λέει η ιστορία των «Ορφανών».  

STRATOS ROTSKOS
Η παράσταση

Η παράσταση που παρουσιάζεται στο Μικρό Γκλόρια ακολουθεί το κείμενο, τις δυνάμεις και τις εντάσεις του αλλά δημιουργεί ένα δικό της ρυθμό που όχι μόνο δεν «παραπατά» ούτε στιγμή, αλλά αναδεικνύει τη δραματική ουσία του έργου.  

Επενδύει επίσης στο κλειστοφοβικό στοιχείο, την αγωνία και σε μια ατμόσφαιρα με έντονη την αίσθηση ότι τίποτα δεν είναι ευχάριστο. Σε αυτά συνδράμουν το σκηνικό (ΣκηνικάΚοστούμια : Αρετή Μουστάκα), το οποίο ξεφεύγει από την αισθητική του ρεαλισμού και λειτουργεί συμβολικά, οι φωτισμοί (Σχεδιασμός Φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου) που «φωτίζουν» το σκοτάδι και η μουσική (Μουσική-SoundDesign:  Διαμαντής ΑδαμαντίδηςInnerD) που ενισχύει την ένταση.  

Όσο όμως εκτυλίσσεται η θεατρική δράση, τόσο λιγότερο μπορείς να πάρεις τα μάτια από τους ήρωες. Σε αυτούς κεντράρεις, ακολουθείς τα διλήμματα, τις αντιφάσεις και τις μεταστροφές τους. Τους βλέπεις να μην μπορούν να μετατοπιστούν, και όταν το κάνουν να οδηγούνται στην λάθος πλευρά. Αναζητάς ελαφρυντικά, γιατί και οι τρεις είναι κάποιοι που ξέρεις. Αναρωτιέσαι αν εσύ θα διέκρινες πιο καθαρά, ή θα γινόσουν και χειρότερος.   

Ερμηνευτικά και οι τρεις μας παρασέρνουν στο αδιέξοδό τους, ο Λίαμ που μας ξεγέλασε, η Έλεν για την επιμονή της να παραβλέπει τα πάντα για να προστατεύσει τον αδερφό της και ο Ντάνι που ενέδωσε στο όνομα της οικογένειας. Οι ρήξεις τους είναι πολλές, και αναδεικνύονται ιδιαίτερα από τις ερμηνείες και την τήρηση των ισορροπιών. Δεν ουρλιάζουν για να προσδώσουν ένταση αλλά ενσαρκώνουν την ένταση. Πολύ καλές ερμηνείες και από τους τρεις, αν και κάπως πιο αβανταδόρικος είναι ο ρόλος του Χρήστου Παπαδόπουλου.  

ΙΩΑΝΝΑ ΒΑΡΔΑΛΑΧΑΚΗ-i[email protected]

STRATOS ROTSKOS
Info
Έως 28 Μαΐου
Μικρό Γκλόρια
Πέμπτη 21.15, Παρασκευή 21.15, Σάββατο 21.15, Κυριακή 20.15

Προπώληση 

Συντελεστές
Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μάρκελλος
Σκηνικά-Κοστούμια: Αρετή Μουστάκα
Σχεδιασμός Φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου
Μουσική-Sound Design: Διαμαντής Αδαμαντίδης (Inner D)
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ilya Algaer
Φωτογραφίες Promo: Στέφανος Σάμιος

Graphic Design: Χάρη Καρακουλίδου
Επικοινωνία-Γραφείο Τύπου: Μαρία Τσολάκη
Social Media-Διαφήμιση: Renegade Media / Βασίλης Ζαρκαδούλας
Διεύθυνση Παραγωγής: Έφη Πανουργιά
Παραγωγή: ΤΕΧΝΗΧΩΡΟΣ & THIS FAMOUS TINY CIRCUS

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ελένη Στεργίου, Χρήστος Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Μάρκελλος