Είδαμε τον «Προμηθέα» του Άρη Μπινιάρη

promitheas
ΤΕΤΑΡΤΗ, 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Στο θέατρο Γκλόρια.

Είτε σου αρέσει είτε όχι ο Άρης Μπινιάρης ως σκηνοθέτης, ένα πράγμα δεν μπορείς να του αρνηθείς, ότι είναι ανήσυχος. Οι παραστάσεις του είναι πάντα μελετημένες στην κάθε λεπτομέρεια, με ένα τρόπο που μπορείς να αναγνωρίσεις πότε σκηνοθετεί ένα έργο.

Πέρα από αυτά, φαίνεται να τον απασχολούν το πολιτικό θέατρο, οι σχέσεις εξουσίας, η δημιουργία καθεστώτων, η άνοδος της ακροδεξιάς. Παράλληλα, δεν διστάζει να πειραματιστεί, να αποδεχθεί προκλήσεις. Γενικά δεν παίζει εκ του ασφαλούς, πράγμα που δίνει πάντα ως αποτέλεσμα παραστάσεις από ενδιαφέρουσες και πάνω.

Για φέτος επέλεξε να δοκιμαστεί με ένα φιλόδοξο και δύσκολο εγχείρημα, να χρησιμοποιήσει ως βάση τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου (τον οποίο έχει σκηνοθετήσει για το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου) και να δημιουργήσει ένα δικό του πρωτότυπο κείμενο έχοντας στο επίκεντρό του την ουσία της τραγωδίας, τον άνθρωπο που ενσαρκώνει τα ιδανικά του Προμηθέα και την θέση του απέναντι στις διάφορες μορφές εξουσίας.

Ο δικός του Προμηθέας τοποθετείται σε ένα κελί, σε ένα άχρονο περιβάλλον, όπου συναντάει διάφορα πρόσωπα που αντιστοιχούν στους ήρωες της αισχύλειας τραγωδίας.

Από την πρώτη στιγμή ξενίζει θετικά η αντίφαση στην εξωτερική εμφάνιση του Προμηθέα. Είναι τρομερά γερασμένος στην όψη, κουβαλώντας άλλωστε το βάρος της Ιστορίας, αλλά ταυτόχρονα το σώμα του είναι ακραία γυμνασμένο και ρωμαλέο, συμβολίζοντας με ένα τρόπο την δύναμη αυτού του ανθρώπου να αντιστέκεται.

Την ίδια ώρα, η χρήση της μάσκας από όλους τους ήρωες λειτουργούν επίσης με ένα αντιφατικό τρόπο, σε αποξενώνουν από τον ήρωα στερώντας σου τις εκφράσεις του προσώπου του αλλά την ίδια ώρα σε συνδέουν μαζί του δημιουργώντας ένα ψυχρό εφιάλτη που δεν έχει χρόνο, εποχή, συγκεκριμένο πλαίσιο.

Αυτός ο εφιάλτης βρίσκει ένα σημαντικό σύμμαχο, τη μουσική του Εμμανουήλ Ροβίθη και τους στίχους του Άγνωστου Χειμώνα. Απόλυτα εναρμονισμένα και τα δύο στοιχεία της παράστασης με το πνεύμα του κειμένου, συνεισφέρουν στην ένταση, την αίσθηση της απομόνωσης και της μοναχικότητας του αγώνα του ήρωα, στο ασφυκτικό περιβάλλον και την παράνοια της όλης κατάστασης.  

Το αποτέλεσμα που βλέπουμε στη σκηνή είναι εντυπωσιακό, πετυχαίνοντας να κρατηθεί στην τροχιά του Αισχύλου αλλά και να ακολουθήσει μια ολόδική του πορεία. Ο Μπινιάρης επενδύει και πάλι στα στοιχεία που τον διακρίνουν, όπως ο γρήγορος ρυθμός, η ένταση, η σωματικότητα και η μουσική εκφορά του λόγου, ωστόσο, δεν καταφέρνει να παραδώσει μια αψεγάδιαστη παράσταση.

Βασική αδυναμία της είναι το ενδιαφέρον αλλά πομπώδες και πυκνό σε νοήματα κείμενο και ο τρόπος που παρουσιάζεται, με ελάχιστη δηλαδή διάδραση μεταξύ των ηρώων. Ουσιαστικά, στην σκηνή βλέπουμε μεγάλους μονολόγους που κουράζουν με το «βαρύ» λεξιλόγιο και τον αδιάκοπο ρυθμό τους. Το κείμενο είναι βασικό συστατικό της παράστασης και σε αυτήν εδώ συχνά δεν καταφέρνει να φτάσει στα αυτιά του θεατή, ο οποίος έχει ξεχάσει να προσέχει.

Αντίθετα, οι ερμηνείες είναι αξιοθαύμαστες, ειδικά του Μιχάλη Βαλάσογλου που σωματικοποιεί την ιστορία του Προμηθέα που υποδύεται. Ο ρόλος του είναι εξαντλητικός και ο ίδιος δεν απογοητεύει ούτε λεπτό, είναι αφοσιωμένος και καταφέρνει να αναδείξει την εξουθένωση αλλά και την δύναμη του ανθρώπου που αντιστέκεται.

Ιωάννα Βαρδαλαχάκη[email protected]

Info
Έως 2 Ιανουαρίου 2024
Θέατρο Γκλόρια
Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00
Προπώληση

Συντελεστές
Σύλληψη - Κείμενο - Σκηνοθεσία: Άρης Μπινιάρης
Συνεργασία στη δραματουργία: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου
Μουσική σύνθεση, Ηχητικός σχεδιασμός: Εμμανουήλ Ροβίθης
Σκηνικά-Κοστούμια: Πάρις Μέξης
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Στίχοι: Άγνωστος Χειμώνας
Σχεδιασμός- κατασκευή μασκών: Μάρθα Φωκά
Επιμέλεια κίνησης: Εύη Οικονόμου
Διδασκαλία μάσκας:  Μιχάλης Βαλάσογλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Νεφέλη Παπαναστασοπούλου
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Αλέγια Παπαγεωργιου
FOH: Φίλιππος Καρέτσος
Video παράστασης: Αρης Μπινιάρης
Φωτογραφίες promo: Πάτροκλος Σκαφίδας
Φωτογραφίες παράστασης: Μαρίζα Καψαμπέλη
Επικοινωνία & γραφείο τύπου: Μαρία Τσολάκη
Διαφήμιση-socialmedia: RENEGADE MEDIA, Βασίλης Ζαρκαδούλας
Promo design, promo video: Θωμάς Παλυβός
Διεύθυνση και εκτέλεση παραγωγής: Kart productions
Μακιγιάζ promo: Ειρήνη Γάτου
Σχεδιασμός μαλλιών και περουκων: Χρόνης Τζήμος

Ηθοποιοί (αλφαβητικά): Μιχάλης Βαλάσογλου, Βάσω Καβαλιερατου, Αυγουστίνος Κούμουλος, Μαρία Μαντά.