Μιούζικαλ και μουσικοθεατρικές παραγωγές στην εορταστική Αθήνα

marinella-bempo-foto
ΚΥΡΙΑΚΗ, 01 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Η μουσική είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής στη φετινή θεατρική σεζόν. Μιούζικαλ-υπερπαραγωγές και μουσικοθεατρικές παραστάσεις με νοσταλγικά τραγούδια γυρίζουν το ρολόι μερικές δεκαετίες πίσω, ταξιδεύοντας τους θεατές σε πιο ελπιδοφόρες εποχές.

Η τάση φάνηκε από τις πρώτες μέρες του φθινοπώρου, όταν φιλοξενήθηκαν σε επαναλήψεις το «Σικάγο», «Οι Δαίμονες» αλλά και το «Ποιος τη ζωή μου» για τον Μίκη Θεοδωράκη. Ο Κωνσταντίνος Ρήγος πήρε τη σκυτάλη με το εμβληματικό «Καμπαρέ» στο Μέγαρο Μουσικής επαναφέροντας τον Οκτώβριο για λίγες μόνο παραστάσεις την υπέροχη Τάνια Τσανακλίδου.


Μερικές επιλογές για τις μέρες των εορτών


Ο Κώστας Τσιάνος μπορεί να μην προσχώρησε  στο μιούζικαλ, χρησιμοποίησε  όμως ως σημείο αναφοράς στην παράστασή του «Η γειτονιά των αγγέλων» μερικές από τις ωραιότερες συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη. Το πλουσιοκόριτσο (Μαρίνα Ασλάνογλου) και το φτωχόπαιδο από τη Δραπετσώνα (Νίκος Ψαρράς), ζουν στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’60 έναν παράφορο έρωτα, σαν αυτούς που ύμνησε ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος συνοδεία ζωντανής ορχήστρας ( Θέατρο Rex, σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη», παραγωγή Εθνικού Θεάτρου).

Η Γειτονιά των Αγγέλων με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και πρωταγωνιστές τους Νίκο Ψαρρά και Μαρίνα Ασλάνογλου

Το «Θα σε πάρω να φύγουμε», η  κεφάτη αναδρομή στις καλύτερες στιγμές της Αθηναϊκής Επιθεώρησης  με τον Αντώνη Λουδάρο στο ρόλο της «Κυρίας Επιθεώρησης» και τον Γιώργο Καπουτζίδη ως κομπέρ-εγγονό, παίρνει νέα παράταση στη σκηνή του Badminton μέχρι στις 15 Δεκεμβρίου. Τα κείμενα και οι στίχοι είναι του Άγγελου Πυριόχου, οι μουσικές συνθέσεις και η διεύθυνση της ορχήστρας ανήκουν στον Γιώργο Κατσαρό-«βετεράνο» της επιθεώρησης και στο πρωταγωνιστικό καστ συμμετέχουν επίσης οι  Τάνια Τρύπη, Μέμος Μπεγνής, Μιχάλης Μαρίνος, Χαρά Κεφαλά, Μαριάννα Πολυχρονίδη και Μίνωας Θεοχάρης.

Η Άννα Παναγιωτοπούλου έκανε δύο εμφανίσεις φέτος σε μιούζικαλ: μετά την επανάληψη του «Σικάγο», όπου αντικατέστησε τη Μαρινέλλα, εμφανίζεται τώρα στο «Aννυ», αναλαμβάνοντας, σε εναλλασσόμενη διανομή με την Μίρκα Παπακωνσταντίνου, το ρόλο της στριμμένης διευθύντριας του ορφανοτροφείου, της Μις Χάνιγκαν. Γνωστό από την πετυχημένη κινηματογραφική του διασκευή τη δεκαετία του ’80 από τον Τζον Χιούστον, το μιούζικαλ «Άννυ», αναμένεται να προσελκύσει το νεανικό κοινό στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος: με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη σε εμφάνιση-έκπληξη να υποδύεται τον εκατομμυριούχο Γουόρμπακς και την Κατερίνα Παπουτσάκη  στο ρόλο της προστατευτικής γραμματέως του, με μια ομάδα ταλαντούχων παιδιών που χορεύουν και τραγουδούν και τη Θέμιδα Μαρσέλλου στο σκηνοθετικό τιμόνι, οι συντελεστές της παραγωγής υπόσχονται να διαλύσουν τα σύννεφα της κρίσης, με τα κλασικά πλέον τραγούδια του έργου για ένα καλύτερο αύριο. Μια τρυφερή ιστορία για τη Νέα Υόρκη του κραχ που μπορεί να δώσει μια νότα αισιοδοξίας στο γκρίζο τοπίο του σήμερα.


Το μιούζικαλ Άννυ για μικρούς και μεγάλους

Οι κωμωδίες, τα χρονογραφήματα και οι πρωταγωνίστριες του Αλέκου Σακελλάριου αποτελούν τον πυρήνα της μουσικοθεατρικής παράστασης, «Ο Αλέκος βγήκε απ’ τον παράδεισο» του Δημήτρη Μαλισσόβα. Η παράσταση που είχε αγκαλιάσει το κοινό το καλοκαίρι, πήρε…χειμερινή παράταση και παρουσιάζεται στο Badminton Loft, κάθε Τρίτη. Ο  Αλέξανδρος Μπορδούμης ενσαρκώνει τον Σακελλάριο και Η Χριστίνα Αλεξανιάν τις «μούσες του» σε ένα μαραθώνιο διαφορετικών ρόλων (έως 17 Δεκεμβρίου).


Το «(Δε) σε θέλω» είναι μια ποπ, ρομαντική κομεντί, με μουσικές αναφορές στη δεκαετία του ’90 που επικεντρώνεται στις σχέσεις δύο ζευγαριών. Στο πρωταγωνιστικό καστ ο Κώστας Μαρτάκης μαζί με τους  Ευαγγελία Μουμούρη, Άγγελο Μπούρα και Μυριέλλα Κουρέντη. Ο Μίνως Θεοχάρης υπογράφει τα κείμενα και τη μουσική επένδυση ενώ η σκηνοθετική μπαγκέτα ανήκει στον Φωκά Ευαγγελινό  (στο Badminton Loft κάθε Δευτέρα έως 16 Δεκεμβρίου).

Ο Σταμάτης Φασουλής αντεπιτίθεται φέτος με δύο νέα μιούζικαλ: Το «Μερικοί το προτιμούν καυτό» σε δική του σκηνοθεσία παρουσιάζεται στη σκηνή του Παλλάς και συνενώνει μερικά από τα πιο δυνατά κωμικά ταλέντα (Γιάννη Ζουγανέλη, Θοδωρή Αθερίδη και Κώστα Βουτσά), ενώ σε εμφάνιση-αλά Μέριλιν Μονρόε- συμμετέχει η ξανθιά «Sugar» Ζέτα Μακρυπούλια. Όσοι έχετε περάσει βράδυ έξω από το Παλλάς, θα έχετε δει τις μεγάλες ουρές στα ταμεία…(έως τις 6 Ιανουαρίου)


Η Ζέτα Μακρυπούλια στο μιούζικαλ Μερικοί το προτιμούν καυτό

Τι θα δείτε

Ο Σταμάτης Φασουλής μας υπόσχεται και δεύτερο μιούζικαλ τον Απρίλιο, με τίτλο  «Όλα για όλα». Θα είναι ένα ταξίδι στην Ιστορία της Ελλάδος μέσα από το θέατρο, τον κινηματογράφο, τον αθλητισμό και την πολιτική. Δεν έχουν δημοσιοποιηθεί προς το παρόν τα ονόματα των πρωταγωνιστών γνωρίζουμε όμως ότι αυτό το ταξίδι θα διανθίζεται με τραγούδια και μουσική «από την αθώα δεκαετία του ’50 μέχρι την ένοχη εποχή του Μνημονίου».


Στις 15 Ιανουαρίου του 2014 θα κάνει πρεμιέρα το μιούζικαλ «Μαρινέλλα-Βέμπο» σε σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια. Η ζωή και οι μεγάλες επιτυχίες της «τραγουδίστρια της νίκης» Σοφίας Βέμπο θα αναβιώσουν επί σκηνής, σε ένα θέαμα που κινείται στο μεταίχμιο κωμωδίας και δράματος, πρόζας και μελωδίας, ρεαλισμού και μυθοπλασίας. Τη Μαρινέλλα θα πλαισιώσουν ο Χρήστου Στέργιογλου,  ο Αντώνης Λουδάρος κι ένα καστ 50 ηθοποιών και τραγουδιστών.


Μη χάσετε τις …γάτες που έρχονται με άγριες και μελωδικές διαθέσεις από το Λονδίνο: όλοι αναμένουμε το θρυλικό μιούζικαλ  «Cats» (26 Φεβρουαρίου-15 Μαρτίου στο θέατρο Badminton, 12 Φεβρουαρίου-23 Φεβρουαρίου Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης) του κορυφαίου συνθέτη Άντριου Λόιντ Βέμπερ. Πρόκειται για ένα εκρηκτικό κοκτέιλ μουσικής, χορού, τραγουδιού και ποίησης. Το πολυβραβευμένο μιούζικαλ έχει κατακτήσει από τη δεκαετία του ‘80 μέχρι σήμερα χιλιάδες θεατές σε όλο τον κόσμο. Η υπόθεσή του είναι βασισμένη σε μια ποιητική συλλογή του T.S. Eliot και το σκηνικό του  είναι ένας πελώριος σκουπιδότοπος, όπου μαζεύονται οι Jellicle Cats.


Ο Γιώργος Καπουτζίδης έχει αναλάβει να μεταφράσει το πετυχημένο μιούζικαλ  «Priscilla-H βασίλισσα της ερήμου-το μιούζικαλ» που προγραμματίζεται να κάνει πρεμιέρα στο Badminton στα τέλη Απριλίου. Το έργο είναι βασισμένο στην αυστραλέζικη ταινία «The adventures of Priscilla, Queen of the desert» που αποτέλεσε μια αναπάντεχη, παγκόσμια επιτυχία το 1994.

Μάνια Στάικου