Γιάννης Χουβαρδάς: «Παραλλαγές θανάτου» σε παγωμένο σκηνικό

parallages-thanatou-fotografia
ΤΕΤΑΡΤΗ, 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Ο Γιάννης Χουβαρδάς στη «Μετά Εθνικό» περίοδο της καριέρας του, επιστρέφει στην ελληνική σκηνή, με τις «Παραλλαγές θανάτου» του Γιον Φόσε. Η παράσταση παρουσιάζεται στο θέατρο Πορεία έως τις 2 Μαρτίου.

Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, στρέφεται για δεύτερη φορά στο σκοτεινό σύμπαν του Νορβηγού πολυβραβευμένου συγγραφέα, σκηνοθετώντας ένα αλληγορικό δράμα για τα μεγάλα  υπαρξιακά ερωτήματα.

Ο Γιάννης Χουβαρδάς εμπιστεύεται το όραμά του για το συγκεκριμένο έργο σε  μερικούς από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς του σύγχρονου θεάτρου: Νίκος Καραθάνος, Χρήστος Λούλης, Γιάννος Περλέγκας, Άλκηστις Πουλοπούλου, Μαρία Πρωτόπαπα και Λυδία Φωτοπούλου, συναντιούνται στο παγωμένο, «χειμερινό» σκηνικό της παράστασης.

Η υπόθεση του έργου επικεντρώνεται στην προσπάθεια δύο γονιών  να ερμηνεύσουν και να αποδεχτούν την αυτοκτονία της νεαρής κόρης τους. Το κείμενο του Φόσε ξεδιπλώνεται ως ψυχογράφημα και παρά το-βαρύ θέμα του-διακρίνεται μια αχτίδα ζεστασιάς: «στην πραγματικότητα μιλάει για την αγάπη ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη γέννηση της ανθρώπινης ζωής», όπως σημειώνουν οι συντελεστές της παράστασης.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Γιον Φόσε για το θέατρο και τη μαγική περιπέτεια της συγγραφής: «Αφήνομαι να πέσω μέσα στο γράψιμο. Πίσω, στα αρχέγονα στοιχεία, στη βάση. Έτσι προσπαθώ να γράψω. Κι έχω την ελπίδα να μείνω συγκεκριμένος και απλός και παράλληλα να αγγίξω τα μεγάλα ερωτήματα της ζωής.

Για να έχω την αίσθηση πως δημιουργήθηκε ένα καλό έργο, πρέπει να έχω την πεποίθηση ότι βρισκόμουν στο άγνωστο και βρήκα εκεί κάτι νέο, που ακόμα δεν υπήρξε στον κόσμο. Με ενοχλεί πολύ που ο κόσμος επανειλημμένα διακρίνει ένα αυτοβιογραφικό φόντο στα μυθιστορήματά μου και τα θεατρικά μου κείμενα. Αν όντως έγραφα αυτοβιογραφικά, το αποτέλεσμα θα ήταν μόνο σκουπίδια.

Είμαι ένας συγγραφέας του φανταστικού, διαφορετικά τα κείμενά μου δεν θα αποκτούσαν φτερά, τα έργα μου δεν αποτελούνται από κενή φλυαρία, φορτωμένη με συναισθήματα ή με μέτριες εμπειρίες με κρυμμένες προθέσεις. Για μένα τα κείμενα σημαίνουν έναν τεράστιο αγώνα με τη γλώσσα, αλλά δεν τα ερμηνεύω ποτέ εκ των υστέρων. Τα έργα μου είναι τόσο επώδυνα που κλαίω ο ίδιος όταν τα βλέπω».


Παίζουν οι ηθοποιοί: Νίκος Καραθάνος, Χρήστος Λούλης, Γιάννος Περλέγκας, Άλκηστις Πουλοπούλου, Μαρία Πρωτόπαπα, Λυδία Φωτοπούλου. Μετάφραση Eρι Κύργια. Σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς. Σκηνική εγκατάσταση: Μάρω Μιχαλακάκου. Κοστούμια Ιωάννα Τσάμη. Φωτισμοί Αλέκος Γιάνναρος. Βοηθός σκηνοθέτη Νατάσα Τριανταφύλλη.


Πληροφορίες: θέατρο Πορεία, Τρικόρφων 3-5 και 3ης Σεπτεμβρίου 69, Πλατεία Βικτωρίας, τηλ. 210 8210991, 210 8210082. Παραστάσεις έως 2 Μαρτίου 2014. Τετάρτη: Γενική είσοδος 15 ευρώ. Πέμπτη-Παρασκευή: 18 ευρώ. Σάββατο – Κυριακή: 20 ευρώ. Φοιτητικό, νεανικό έως 23 ετών ανέργων (εκτός ΣΚ): 12 ευρώ. Άνεργοι με κάρτα ανεργίας σε ισχύ (Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή): 12 ευρώ. Προπώληση: www.viva.gr , Παπασωτηρίου, Public, Seven Spots, τηλ. 11876. Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα).