Κάρμεν Ρουγγέρη - Νίκος Δαφνής: «…όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης για την κατάντια μας…»

erotika-grammata-proti-foto
ΤΡΙΤΗ, 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Σημαδεμένοι από τα βέλη ενός ανεκπλήρωτου και καθυστερημένου έρωτα, οι ερμηνευτές της παράστασης «Ερωτικά γράμματα» Κάρμεν Ρουγγέρη και Νίκος Δαφνής - ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία, ξετυλίγουν μία τρυφερή και ανθρώπινη ιστορία, και μας μιλούν για αυτήν.

Λόγω της μεγάλης περσινής του επιτυχίας, το έργο του A. R. Gurney, παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά, στο Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα, κάθε Σάββατο και Κυριακή, στις 19:00.

Στο επίκεντρο ένας άντρας, μια γυναίκα και δεκάδες γράμματα, που ρίχνουν φως στη ζωή τους, από τα παιδικά τους χρόνια, την εφηβεία και τα πρώτα ερωτικά τους σκιρτήματα, μέχρι την ενηλικίωση, τη σταδιοδρομία, την καριέρα και το ερωτικό πάθος, που κάποια στιγμή θα βιώσουν, έστω και  καθυστερημένα. Η Κάρμεν Ρουγγέρη και ο Νίκος Δαφνής ενσαρκώνουν τους δύο ήρωες και μιλούν για το έργο και την κατάσταση της χώρας μας.

Πώς συνθέτει η παράσταση το παζλ μιας ολόκληρης ζωής;

Ν. Δ.: Από τις επιστολές, που ανταλλάσσουν οι ήρωες του έργου, ο Άντυ και η Μελίσσα, από την εποχή που ήταν συμμαθητές στο δημοτικό σχολείο, μέχρι τη βαθειά ωριμότητα.

Κ. Ρ.: Μέσα από αυτές τις επιστολές, ο ευαίσθητος θεατής θα «ταξιδέψει» σε μνήμες και στιγμές της δικής του ζωής, που, ίσως, θα ήταν διαφορετική, αν … τολμούσε.

Σκιαγραφείστε μας τους ήρωες του έργου.

Ν. Δ.: Αυτός, μικροαστός, που καταξιώνεται σαν πετυχημένος νομικός και, αργότερα, σαν γερουσιαστής. Συντηρητικός και με έντονο το αίσθημα του καθήκοντος. Ίσως γι’ αυτό, την «κρίσιμη» στιγμή δεν κάνει το … μεγάλο βήμα.

Κ. Ρ.: Εκείνη, γόνος μεγαλοαστικής οικογένειας, πλούσια, ταλαντούχα, όμως εξαιρετικά ευάλωτη στα πάθη και τις επιθυμίες της. Έτοιμη να ζήσει κάθε στιγμή, όσο κι αν τις κοστίσει.

Τι είναι αυτό που αναζητούν;

Ν. Δ.: Αυτός, την κοινωνική αποδοχή, την πετυχημένη καριέρα. Προσωπικά, πιστεύω, για να καταξιωθεί στα μάτια της.

Κ. Ρ.: Εκείνη, την τρυφερότητα, την οικογένεια, τον έρωτα.  

Πώς θα βιώσουν, τελικά, το ερωτικό πάθος;

Ν. Δ.: Αυτός, μίζερα, υποτονικά και με ενοχές για την ολιγοήμερη - και παράνομη -  διάρκειά του.

Κ. Ρ.: Εκείνη, έντονα και αυτοκαταστροφικά. Ακριβώς για τους ίδιους λόγους.

Στην πολύπαθη σύγχρονη πραγματικότητά μας, τι σας φαίνεται πιο αδιανόητο;

Ν. Δ.: Ότι ο κόσμος - ο λαός αν θέλετε -  έχει συμφιλιωθεί μαζί της. Αυτό με τρομάζει περισσότερο από αυτή καθ’ αυτή την πραγματικότητα. Ανησυχώ για το παρόν το δικό μας και για το  μέλλον των παιδιών μας. Ανησυχώ πολύ για τις ακραίες πολιτικές και τη μισαλλοδοξία. Ανησυχώ, για την έλλειψη πολιτικού - και όχι μόνο -  διαλόγου.

Ανησυχώ,  που οι θεσμοί είναι άρρωστοι και η πολιτεία βρίσκεται σε «κώμα». Και πιο πολύ ανησυχώ, που η διάλυση του κράτους και των υπηρεσιών του δίνει χώρο σε βρωμερούς τύπους να υποκαθιστούν και το κράτος και τις υπηρεσίες.

Κ. Ρ.: Η ασυνεννοησία αυτών που μας κυβερνούν. Ελπίζω κάποτε να βρεθεί κάποιος, που να αγαπά πραγματικά τη χώρα του.

Η δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε θα μπορούσε να είναι μια καλή ευκαιρία για επαναπροσδιορισμό του τρόπου σκέψης και της νοοτροπίας μας;

Ν. Δ.: Με αυτή την εκδοχή, εξοργίζομαι πολύ. Και γίνομαι έξαλλος, όταν την αναπαράγουν οι κυρίως υπεύθυνοι: διεφθαρμένοι πολιτικοί, τράπεζες, «παράγοντες» κ.ά..

Κ. Ρ.: Αντίθετα από τον Νίκο, δεν εξοργίζομαι καθόλου. Θεωρώντας  ότι όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης για την κατάντια μας, πιστεύω ότι θα μπορούσε να ήταν μια ευκαιρία για επαναπροσδιορισμό του τρόπου σκέψης και της νοοτροπίας μας.

Πώς θα μπορούσαμε να ανατρέψουμε ένα μέλλον, που φαντάζει προδιαγεγραμμένο;

Ν. Δ.: Σίγουρα, όχι από τον καναπέ μας, με ό,τι αυτό σημαίνει. Μόνο έτσι – πιστεύω – κάποτε, ίσως, φτιάξουν τα πράγματα. Δυστυχώς, εγώ δε θα υπάρχω τότε.

Κ. Ρ.: Αν ο καθένας μας έβαζε πάνω από όλα το καλό της χώρας και όχι του εαυτού μας, κάτι θα μπορούσε να γίνει.

Ταυτότητα παράστασης: Μετάφραση: Μαρλέν Γεωργιάδη, σκηνοθεσία: Νίκος Δαφνής, σκηνικά – κοστούμια: Δέσποινα Βολίδη, μουσική επιμέλεια:  Πέτρος Γάλλιας, φωτισμοί: Χρήστος Τσαμπάς. Παίζουν: Κάρμεν Ρουγγέρη και Νίκος Δαφνής.

Πληροφορίες: Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα – Κεντρική Σκηνή: πλατεία ηλεκτρικού σταθμού Νέου Φαλήρου – Πειραιάς, τηλ.: 210 4816200. Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 12 ευρώ, φοιτητικό – ανέργων – συνταξιούχων: 7 ευρώ.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης