Πολύωρες παραστάσεις που κέρδισαν το κοινό

iliada-omadiki-fotografia-2014

Φωτογραφία από την παράσταση «Ιλιάδα», σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού.

ΤΕΤΑΡΤΗ, 05 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Οι σκηνοθέτες και οι παραγωγοί μιας παράστασης συνήθως κάνουν τα πάντα για την περιορίσουν σε ένα εύλογο δίωρο. Κι αυτό γιατί πάντα υπάρχει ο φόβος ότι μπορεί οι υποψήφιοι θεατές να την αποφύγουν ή ακόμη χειρότερα να εγκαταλείψουν το σκηνικό θέαμα πριν πέσει η αυλαία.

Όμως οι κανόνες υπάρχουν για να ανατρέπονται. Απόδειξη τρεις παραστάσεις διαφορετικού σκηνοθετικού ύφους και θεματολογίας που κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον του θεατρόφιλου κοινού, αναλαμβάνοντας  δύσκολο στοίχημα και ως προς τη χρονική διάρκεια του έργου:

Η πρώτη είναι ο τετράωρος «Φάουστ» του Μιχαήλ Μαρμαρινού, με τον Ακύλλα Καραζήση στον ομώνυμο ρόλο και την υπέροχη μετάφραση του Πέτρου Μάρκαρη. Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός πιστός στο ιδιαίτερο, νεωτερικό σκηνοθετικό στυλ του, δεν έκανε καμία προσπάθεια να περιορίσει τα διακειμενικά του παιχνίδια. Κι όμως το κοινό τον ακολούθησε. Η πολυσυζητημένη παράσταση έχει πάρει παράταση μέχρι και τις 9 Φεβρουαρίου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Τρεισήμιση ώρες διαρκεί το μιούζικαλ-υπεραπαραγωγή «Η Μαρινέλλα συναντά τη Βέμπο» σε σκηνοθεσία και κείμενο του Πέτρου Ζούλια. Η ζωή της Βέμπο περνά  μέσα από ένα ψηφιδωτό τραγουδιών, με χιουμοριστικές εμβόλιμες σκηνές από έναν δυνατό θίασο, χορογραφίες και συνεχείς αλλαγές εντυπωσιακών σκηνικών και κοστουμιών. Το κοινό  συμμετείχε ενθουσιασμένο χειροκροτώντας τις αγαπημένες του σκηνές.

Η «Ιλιάδα»  του Στάθη Λιβαθινού, συνεχίζει τη θριαμβευτική της διαδρομή, βρίσκοντας νέα θεατρική στέγη στο Θέατρο Χώρα από τις 12 Φεβρουαρίου (για εννιά μόνο παραστάσεις). Τρεις ώρες και 45 λεπτά διαρκεί η επική αυτή παράσταση που έχει αποσπάσει διθυραμβικά σχόλια από θεατές και κριτικούς. Να θυμίσουμε ότι πρωτοπαρουσιάστηκε τον Ιούνιο στο Φεστιβάλ Αθηνών, επέστρεψε στην Πειραιώς 260 το Σεπτέμβριο, ταξίδεψε με επιτυχία στο Εθνικό Θέατρο του Άμστερνταμ και εγκαινίασε το ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά το Νοέμβριο. Μην χάσετε το  νέο κύκλο παραστάσεων στο θέατρο Χώρα. Το ενδιαφέρον είναι ότι προγραμματίζονται και ειδικές παραστάσεις μικρότερης διάρκειας για Γυμνάσια και Λύκεια.

Πληροφορίες: «Μαρινέλλα-Βέμπο: η συνάντηση» στη σκηνή του Badminton. Ώρα έναρξης: Πεμ, Παρ, Σαβ στις 20:00 . Τετ, Κυρ στις 19:00. Τιμές εισιτηρίων:  45 ευρώ , 35 ευρώ ,  30 ευρώ , 25 ευρώ ,  15 ευρώ και φοιτητικό 10 ευρώ. Προπώληση: www.viva.gr , www.abcd.gr , καταστήματα Public , Παπασωτηρίου και Seven Spots και στο τηλέφωνο 2108840600. «Φάουστ»:  παράταση παραστάσεων 5-9 Φεβρουαρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, λεωφόρος Συγγρού 107-109. Πληροφορίες παραστάσεων και τηλεφωνική πώληση εισιτηρίων:  τηλ.: 210 900 5 800 (Δε-Κυρ: 9:00-21:00). Ηλεκτρονική πώληση εισιτηρίων στην ιστοσελίδα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, www.sgt.gr . Προπώληση εισιτηρίων: βιβλιοπωλεία Ελευθερουδάκης, καταστήματα Public, Ιανός, Παπασωτηρίου και τα μηχανήματα easy pay σε επιλεγμένα καταστήματα της τράπεζας Πειραιώς. Εισιτήρια: 15 - 18 - 28  ευρώ,  μειωμένα: 10 - 12 - 15 ευρώ. Άνεργοι: 5 ευρώ.
«Ιλιάδα» στο Θέατρο Χώρα, Αμοργού 20 Κυψέλη, τηλ. 2108673945. Παραστάσεις από 12, 13, 14, 15 Φεβρουαρίου. 1, 2, 7.8, 9 Μαρτίου. Ώρα έναρξης: 20:00, Κυριακή: 16:00. Διάρκεια με ένα διάλειμμα: 3 ώρες και 45 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: 18 ευρώ, 15 ευρώ (φοιτητικό), 13 ευρώ, άνεργοι, σύλλογοι, ΑΜΕΑ. Προπώληση εισιτηρίων: www.viva.gr , 11876, καταστήματα Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots και στα εκδοτήρια του θέατρου Χώρα.

Μάνια Στάικου