Καθηλώνει το κοινό ο Νικήτας Τσακίρογλου ως Σάυλοκ

nikitas-tsakiroglou-fotografia-emporos-tis-benetias-2014 Patroklos Skafidas
ΤΕΤΑΡΤΗ, 05 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Ο Νικήτας Τσακίρογλου σήκωσε όλο το βάρος της παράστασης «Ο έμπορος της Βενετίας» που παρουσιάζεται στην κεντρική σκηνή του «Ακροπόλ», σε σκηνοθεσία του Σπύρου Ευαγγελάτου.

Δοκιμασμένος στο σαιξπηρικό ρεπερτόριο-δεν έχει ξεθωριάσει στη μνήμη μας και η  έξοχη «μελέτη» του πάνω στον Βασιλιά Ληρ (σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού)-ανέδειξε την αμφίσημη διάσταση ενός από τους σημαντικότερους ρόλους του παγκόσμιου θεάτρου. Ο Νικήτας Τσακίρογλου κατέθεσε ένα συγκλονιστικό ψυχογράφημα του Σάυλοκ, φωτίζοντας ακριβοδίκαια τα ρατσιστικά χτυπήματα που σφυρηλάτησαν την τερατώδη του πλευρά.

Ύπουλος, ανάλγητος, χαιρέκακος, εκδικητικός αλλά και βαθύτατα προσβεβλημένος, ένα «πληγωμένο» ζώο στην ουτοπική αναζήτηση της δικής του δικαιοσύνης, κόντρα σε ένα εχθρικό περιβάλλον-έτσι σκιαγραφήθηκε ο Εβραίος τοκογλύφος, ο αιώνιος «Άλλος».

Ο Νικήτας Τσακίρογλου έδωσε την απαιτούμενη έμφαση στην αυτοκαστροφική πάλη του Σαύλοκ να αποκαταστήσει τη χαμένη του αξιοπρέπεια,  με τα λάθος όπλα.  Κάθε κοφτερό, υπολογιστικό ή φοβισμένο βλέμμα υπηρετούσε αυτόν τον στόχο. Κι ήταν πραγματικά αξιοθαύμαστος ο τρόπος με τον οποίο αποτύπωσε τις συναισθηματικές εξάρσεις του ήρωα στη σωματική του έκφραση.

Μαζεμένος, υποτακτικός, δουλικός και την άλλη στιγμή, τιναζόταν σαν ελατήριο, όταν ένιωθε ότι βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση. Στην τρομερή σκηνή του έργου, όταν ο Σάυλοκ υπολογίζει ποιο κομμάτι σάρκας του μισητού εχθρού του θα αποσπάσει για το χρέος (στο ρόλο του Αντόνιο ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος) ο Νικήτας Τσακίρογλου κατόρθωσε να μας κάνει να ανατριχιάσουμε.

Ταυτότητα παράστασης: μετάφραση: Μίνως Βολανάκης. Σκηνοθεσία: Σπύρος Α. Ευαγγελάτος. Σκηνικά: Γιώργος Πάτσας. Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ. Μουσική: Γιάννης Αναστασόπουλος. Βοηθός σκηνοθέτη: Παναγιώτης Μιχαλόπουλος. Διανομή: Νικήτας Τσακίρογλου (Σάυλοκ), Μαρία Σκουλά (Πόρσια), Λάζαρος Γεωργακόπουλος (Αντόνιο), Μάξιμος Μουμούρης (Μπασάνιο), Παντελής Δεντάκης (Λάνσελοτ), Τζίνη Παπαδοπούλου (Νερίσα), Θανάσης Κουρλαμπάς (Γκρατσιάνο), Κώστας Κορωναίος (Λορέντζο), Χριστιάννα Μαντζουράνη (Τζέσικα), Γιώργος Ψυχογιός (Πρίγκιπας της Αραγκόν, Τουμπάλ), Δημήτρης Καραμπέτσης (Δόγης της Βενετίας), Θωμάς Γκαγκάς (Γερο-Γκόμπο, Σολάνιο), Γεράσιμος Σκαφίδας (Σαλέριο, Πρίγκιπας του Μαρόκου).

Πληροφορίες: Θέατρο «Ακροπόλ», Ιπποκράτους 9 – 11, τηλ. 210.3643700.

Μάνια Στάικου