«Ο αρχιμάστορας Σόλνες» του Ίψεν: πρεμιέρα του Αγίου Βαλεντίνου

arximastoras-solnes-fotografia-2014
ΔΕΥΤΕΡΑ, 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Η Κατερίνα Μπερδέκα, μετά την μεταφορά του σατιρικού διηγήματος «Ο κροκόδειλος» του Ντοστογιέφσκι (το οποίο ολοκλήρωσε τον κύκλο παραστάσεών του στις 2 Φεβρουαρίου) σκηνοθετεί τον «Αρχιμάστορα Σόλνες», προσθέτοντας άλλο ένα σημαντικό έργο του Ίψεν στο θεατρικό χάρτη. Η πρεμιέρα είναι προγραμματισμένη για τις 14 Φεβρουαρίου στο Από Μηχανής Θέατρο.

Ο Άκις Βλουτής, ο οποίος είχε ξεχωρίσει για την ερμηνεία του στους «Εξόριστους του Τζέιμς Τζόυς (Έπαινος Ένωσης Κριτικών) πρωταγωνιστεί σε αυτή τη νέα παραγωγή πλαισιωμένος από τους Ιερώνυμο Καλετσάνο, Διώνη Κουρτάκη, Ερρίκο Λίτση, Αθηνά Μπερδέκα, Κωνσταντίνο Μωραΐτη, Βασιλική Τρουφάκου.

«Ο αρχιμάστορας Σόλνες» ανήκει στην ώριμη περίοδο του μεγάλου Νορβηγού συγγραφέα και θεωρείται ένα από τα πιο αυτοβιογραφικά του έργα. Ενοχές, ερωτικά τρίγωνα, αποκαλύψεις και υπαρξιακά ερωτήματα  συνθέτουν τον φόντο στο οποίο κινούνται οι ήρωές του.

Η Κατερίνα Μπερδέκα τονίζει στο σκηνοθετικό της σημείωμα: «…Ο Ίψεν στην αλλαγή του προηγούμενου αιώνα αφουγκράζεται το νέο που έρχεται, την αρχιτεκτονική ως νέα αναγνωρισμένη τέχνη, τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, τη γέννηση ενός νέου μοντέλου οικογένειας, σχέσεων, ύπαρξης των ανθρώπων μεταξύ τους, τα νέα ρεύματα στη φιλοσοφία, την ψυχολογία, το θέατρο.

Όλα αυτά τα μπολιάζει με την προσωπική του ιστορία δημιουργώντας μια σπουδαία αυτοπροσωπογραφία, διευρευνώντας τη δική του πορεία, τις δικές του ανησυχίες και τις δικές του σχέσεις. Στην αριστοτεχνική ρεαλιστική του βάση χορεύει το Ονειρόδραμα του Στρίντμπεργκ που βαθειά θαύμαζε και η αρχαία τραγωδία με τη θυσία του ήρωα για να καθαρθεί το μίασμα.

Η ιδέα της παράστασης στηρίζεται στο μοτίβο που ο Ίψεν χρησιμοποιεί στο κείμενο, στα τρολ και τα δαιμόνια που πρέπει να καλέσει κανείς για να εμφανιστούν. Θα παρακολουθήσουμε την αντίστροφη μέτρηση του τελευταίου 24ωρου, της πορείας του Σόλνες προς το ύψος, από όπου κάποτε προκάλεσε τον ίδιο τον Θεό, και τελικά προς τον θάνατο…».

Μετάφραση: Έρι Κύργια . Σκηνοθεσία: Κατερίνα Μπερδέκα . Σκηνικά – Κοστούμια: Νίκος Αναγνωστόπουλος. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Μουσική: Δημήτρης Παπαλάμπρου. Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάνθη Μπαϊρακτάρη.

Ερμηνεύουν οι: Άκις Βλουτής (Αρχιμάστορας Σόλνες), Ιερώνυμος Καλετσάνος (Γιατρός Χέρνταλ), Διώνη Κουρτάκη (Αλίνε Σόλνες), Ερρίκος Λίτσης (Κνουτ Μπρόβικ), Αθηνά Μπερδέκα (Κάγια Φόσλι), Κωνσταντίνος Μωραΐτης (Ράγκναρ Μπρόβικ), Βασιλική Τρουφάκου (Χίλντε Βάνγκελ).

Πληροφορίες: από τις 14 Φεβρουαρίου στο Από Μηχανής Θέατρο, Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 20:30. Κυριακή:19:00. Τιμές εισιτηρίων 14 ευρώ, φοιτητικό 10 ευρώ. Είσοδος κάθε Πέμπτη: 10 ευρώ. Διάρκεια παράστασης 120 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Τηλ. 210 5231131.