Άννα Παναγιωτοπούλου: «Ο ρόλος της Ωρελύ ήταν όνειρο ζωής»

anna-panagiotopoulou-fotografia ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΠΕΜΠΤΗ, 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Η Άννα Παναγιωτοπούλου ονειρευόταν εδώ και χρόνια να παίξει την αλαφροϊσκιωτη, ρομαντική Ωρελύ στο έργο «Η τρελή του Σαγιώ» του Ζαν Ζιροντού.

Φαίνεται ότι ήρθε πλέον η στιγμή να προσθέσει άλλον έναν σημαντικό ρόλο στο ενεργητικό της: Η «Τρελή του Σαγιώ» είναι η νέα μεγάλη πρεμιέρα που αναμένουμε στο Εθνικό Θέατρο, από τις 4 Απριλίου και θα έχει τη σκηνοθετική υπογραφή του Πέτρου Ζούλια.

Η δημοφιλής ηθοποιός, η οποία  συν-σκηνοθετεί (με τον Φωκά Ευαγγελινό) το τρυφερό οικολογικό παραμύθι «Ζέβρα Πυτζάμα» στο Badminton-μια από τις καλύτερες παιδικές παραστάσεις, με μουσική Διονύση Τσακνή και κείμενο-στίχους της Μαριανίνας Κριεζή- αυτή την περίοδο έχει ήδη ξεκινήσει εντατικές πρόβες για την «Τρελή του Σαγιώ».

Η ηρωίδα του έργου, η εκκεντρική Ωρελύ εναντιώνεται στα σχέδια μιας ομάδας κυνικών επιχειρηματιών που σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν το υπέδαφος του Παρισιού…

Η Άννα Παναγιωτοπούλου δηλώνει στο clickatlife.gr πώς ξεκίνησε η ιδέα αυτής της παραγωγής: «Έχουμε πλέον ξεκινήσει πρόβες. Για μένα ο ρόλος της Ωρελύ ήταν  όνειρο ζωής. Όταν είχαμε συναντηθεί πρώτη φορά με τον Πέτρο Ζούλια, πριν πολλά χρόνια- πριν την κρίση- λέγαμε γιατί να μην μπορούμε να κάνουμε την Τρελή του Σαγιώ-επειδή όπως καταλαβαίνετε είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί μια τέτοια απαιτητική παραγωγή. 

Μετά έπαιξε τον ρόλο της Ωρελύ η Αντιγόνη Βαλάκου (στο Εθνικό Θέατρο το 2003). Τώρα έγινε σε μένα και στον Πέτρο Ζούλια αυτή  η πρόταση και είμαστε πολύ ευτυχείς που ψάχνουμε αυτό το έργο. Η Ωρελύ φαίνεται πολύ σουρεάλ, ζει στο παρελθόν και πιστεύει ότι ο κόσμος είναι υπέροχος. Όμως από τη στιγμή που καταλαβαίνει ότι αυτός ο κόσμος μπορεί να καταστραφεί, τον αλλάζει.

Το έργο είναι γραμμένο αμέσως μετά την κατοχή και όσο κι αν φαίνεται περίεργο, είναι ένα ποιητικό αριστούργημα, βαθιά πολιτικό και πάρα πολύ σύγχρονο. Όσα λέγονται και διαδραματίζονται στο έργο σχεδόν σε ωθούν να πεις, πού ήξερε ο συγγραφέας τι θα γίνει στην Ελλάδα;».

Μάνια Στάικου