Ο Άγιος Βαλεντίνος αγαπάει και το θέατρο...

romaios-kai-ioulietta-gia-duo-fotografia-104-2014 EFTYCHIA VLACHOU
ΠΕΜΠΤΗ, 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Ο Άγιος Βαλεντίνος προστατεύει και τους θυελλώδεις έρωτες επί σκηνής: να το έχετε υπ’ όψιν σας αν προγραμματίσετε κάποια θεατρική έξοδο-μόνοι ή με παρέα. Μην περιμένετε από το clickatlife.gr μόνο τις τυπικές προτάσεις για ζευγάρια. Πού και πού μας ξεφεύγει και κανένα ιψενικό τρίγωνο…

Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης για άλλη μια χρονιά θα βρίσκεται σε …επιφυλακή την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, παίζοντας τον «Caveman» του Ρομπ Μπέκερ, στο θέατρο Coronet. Μια χιουμοριστική νότα στον προαιώνιο πόλεμο των δύο φύλων…

Στο θέατρο Πόλη, ο Δάνης Κατρανίδης και η Παναγιώτα Βλαντή με τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Ένκε Φεζολλάρι, ενσαρκώνουν τους πρωταγωνιστές του αριστουργήματος του Μπέργκμαν «Σκηνές από έναν γάμο». Η κλασική πλέον ιστορία του Γιόχαν και της Μαριάννας, με τις συνεχείς μετατοπίσεις στις ερωτικές ισορροπίες του ζευγαριού, αποτελεί  θαυμάσιο σχόλιο πάνω στο αίνιγμα του συζυγικού βίου. Ας το ξαναθυμηθούμε στο θεατρικό σανίδι, αυτή τη φορά… Ο Σταμάτης Κραουνάκης γράφει τη μουσική.

Σκηνές από έναν γάμο.

Σημειώστε επίσης ότι ο «Αρχιμάστορας Σόλνες» του Ίψεν, σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Μπερδέκα  παρουσιάζεται σε πρεμιέρα στις 14 Φεβρουαρίου στο Από Μηχανής Θέατρο. Ο Άκις Βλουτής, πρωταγωνιστεί σε αυτό το έργο που συνδυάζει το ερωτικό στοιχείο με τα υπαρξιακά ερωτήματα.

Στο σαιξπηρικό ρεπερτόριο από τις πιο συμβατικές, «κλασικότροπες» παραγωγές μέχρι το ερευνητικό θέατρο, ο ρομαντισμός έχει τον πρώτο ρόλο. Θυμηθείτε για παράδειγμα ότι ο «Έμπορος της Βενετίας» σε σκηνοθεσία του Σπύρου Ευγγελάτου, δεν εξαντλείται μόνο στην επιβλητική παρουσία του τοκογλύφου Σάυλοκ (Νικήτας Τσακίρογλου) αλλά έχει και ερωτικό happy end, με κεντρικό ζευγάρι τη Μαρία Σκουλά στο ρόλο της Πόρσια και τον Μάξιμο Μουμούρη ως Μπασάνιο (στη σκηνή του Ακροπόλ).

Το  «Πολύ κακό για το τίποτα», από την άλλη πλευρά, ανεβαίνει στο θέατρο Αλκμήνη σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία της Ελένης Βλάχου, με αισθητική των ‘40’s: Δύο κοπέλες και δύο νέοι, με διαφορετικές αντιλήψεις για τον έρωτα και τον γάμο διασταυρώνονται σε ένα χορό με μάσκες…

Στη σκηνή του 104, παρατείνονται οι παραστάσεις για το «Ρωμαίος και Ιουλιέττα για δύο», μια μοντέρνα διασκευή του κλασικού έργου  από τον Κώστα Γάκη, σε συνεργασία με τους δύο πρωταγωνιστές, την Αθηνά Μουστάκα και τον Κωνσταντίνο Μπιμπή. Το έργο αποκαλύπτει τις ενδόμυχες σκέψεις των αιώνιων ερωτευμένων, οι οποίοι υποδύονται  όλα τα πρόσωπα που σφράγισαν την ιστορία τους.

Tέλος, ο  Νίκος Δαφνής και η Κάρμεν Ρουγγέρη στα «Ερωτικά γράμματα» του Α. Ρ. Γκέρνι,  για μια ακόμη χρονιά στο Θέατρο Κάτω από τη Γέφυρα, ξεδιπλώνουν τα επεισόδια ενός πάθους, μέσα από την αποκαλυπτική αλληλογραφία των ηρώων του έργου, φωτίζοντας τους συμβιβασμούς αλλά και τα έντονα αισθήματά τους.

Μάνια Στάικου