Ανατρεπτική, θεατρική εκδοχή για το «Γιοφύρι της Άρτας»

ki-an-peftoun-t-agria-poulia-fotografia-ianos-2014
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Το «Γιοφύρι της Άρτας», μια από τις πιο γνωστές ιστορίες της δημοτικής παράδοσης ανασυντίθεται με θεατρικούς κώδικες από τον Γιάννη Καλαβριανό, τη Χριστίνα Μαξούρη και τη Βασιλική Σαραντοπούλου, στην παράσταση «Κι αν πέφτουν τα’ άγρια πουλιά» που παρουσιάζεται στις 17 Φεβρουαρίου στον Ιανό.

Οι τρεις συντελεστές της παράστασης, είχαν συναντηθεί και στην πετυχημένη παραγωγή «Παραλογές ή μικρές καθημερινές τραγωδίες» που συνδύαζε λαϊκούς θρύλους και δημοτικό τραγούδι, με την  ποίηση του Τάσου Λειβαδίτη, μια από τις ενδιαφέρουσες προτάσεις στο Φεστιβάλ Αθηνών.

Τώρα η ομάδα μας παρουσιάζει την «Παραλογή» που δεν είχε ανέβει στο φεστιβάλ, ξεδιπλώνοντας με τη δική της ιδιαίτερη σφραγίδα την ιστορία του πρωτομάστορα του Γιοφυριού της Άρτας. Η αφήγηση συνοδεύεται από κείμενα, τραγούδια και ποιήματα και μας προτείνει μια μάλλον ασυνήθιστη εκδοχή: ότι η γνωστή ιστορία του τραγουδιού δημιουργήθηκε για να σκεπάσει το σκάνδαλο της αυτοκτονίας, εξαιτίας ενός ερωτικού τριγώνου και μιας προδοσίας.

Δραματουργική επεξεργασία σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός. Σχεδιασμός ήχων: Χρύσανθος Χριστοδούλου. Παίζουν: Χριστίνα Μαξούρη, Βασιλική Σαραντοπούλου.

Πληροφορίες: «Κι αν πέφτουν τα’  άγρια πουλιά» στις 17 Φεβρουαρίου στο βιβλιοπωλείο Ιανός, Σταδίου 24, ώρα έναρξης: 21:00. Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ μειωμένο: 5 ευρώ, για φοιτητές, ανέργους και άνω των 65 ετών. Η βραδιά θα μεταδίδεται ζωντανά από το ianos.gr/radio. Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:30. Τηλ. τηλ. 210 32 17 810. Προπώληση εισιτηρίων στα ταμεία του Ιανού: Σταδίου 24 (Αθήνα) και Golden Hall (Λ. Κηφισίας 37Α, Μαρούσι) και στο www.ianos.gr.