Ο Ριχάρδος ο Δεύτερος του Σαίξπηρ σε ριζοσπαστική διασκευή

rixardos-o-deuteros-sto-bursodepseio-fotografia-2014-deuteros-sto-bursodepseio-fotografia-2014
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

H Έλλη Παπακωνσταντίνου διασκευάζει τον «Ριχάρδο ΙΙ» του Σαίξπηρ σε μια παράσταση-διαμαρτυρία για την Ελλάδα της κρίσης που ανεβαίνει από τις 17 Φεβρουαρίου, στον ιδιαίτερο βιομηχανικό χώρο του «Βυρσοδεψείου».

Η σκηνοθέτις, γνωστή για τις αντισυμβατικές καλλιτεχνικές της επιλογές, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο χώρο του ερευνητικού θεάτρου.  Στοιχεία λαϊκού θεάτρου, μπουρλέσκ, τσίρκου αλλά και μπρεχτική αποστασιοποίηση ορίζουν το πλαίσιο της νέας της δουλειάς, στο οποίο τέσσερις ηθοποιοί θα ερμηνεύσουν 30 ρόλους.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα λειτουργήσει και το νέο σκηνοθετικό εύρημα της Έλλης Παπακωνσταντίνου να ερμηνεύουν τα πρόσωπα του έργου ηθοποιοί του αντίθετου φύλου.

Ο «Ριχάρδος ΙΙ» ανήκει στα λιγότερο γνωστά ιστορικά δράματα του Σαίξπηρ- και στη χώρα μας δεν έχει παιχτεί εδώ και δεκαετίες. Αναφέρεται στην πτώση του βασιλιά από τον θρόνο εξαιτίας του εξόριστου Μπόλιμπροκ που διεκδικεί δυναμικά την εξουσία. Όπως σημειώνουν οι συντελεστές της παράστασης:

«Αγγλία: 1593. Ο Ριχάρδος ΙΙ και ο Μπόλιμπροκ, καθρέφτες ο ένας του άλλου σ’ ένα θανάσιμο εναγκαλισμό σώμα με σώμα. Ένα αμείλικτο παιχνίδι εξουσίας. Γύρω τους αναρίθμητες παραλλαγές του ίδιου μοτίβου, πρόσωπα όλων των κοινωνικών τάξεων επιδίδονται στον ίδιο αγώνα, καίγονται από την ίδια απληστία».

Μετάφραση: Κ. Καρθαίος. Σύλληψη , διασκευή , σκηνοθεσία: Έλλη Παπακωνσταντίνου. Μουσική σύνθεση: Τηλέμαχος Μούσας. Βοηθοί Σκηνοθέτη: Πάνος Σβολάκης, Ρωμανός Σιμωνετάτος. Σκηνικά και κοστούμια: Τέλης Καρανάνος, Αλεξάνδρα Σιάφκου. Βοηθοί Σκηνικών,  κοστουμιών: Μελίνα Λούρου, Ανθή Μαλάκη, Βάσια Σταματελοπούλου. Κατασκευές: Σπύρος Δουκέρης, Kamel Boussahsah. Φωτισμοί: Adrian Frieling, Έλλη Παπακωνσταντίνου.Φωτογραφίες: Alex Kat. Προβολές: Παναγιώτης Λαμπής. Παίζουν οι ηθοποιοί: Μελέτης Ηλίας, Βάλια Παπαχρήστου, Αγλαΐα Παππά, Adrian Frieling.

Πληροφορίες: «Ριχάρδος ΙΙ του Σαίξπηρ (ο βασιλιάς λένε πως πέθανε)»: έναρξη παραστάσεων 17 Φεβρουαρίου στο «Βυρσοδεψείο», Ορφέως 174, Βοτανικός. Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 3453203. Παραστάσεις: Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη. Ώρα:20: 45. Διάρκεια: 2 ώρες. Είσοδος: Γενική είσοδος 12 ευρώ με ποτό, μειωμένο 8 ευρώ.