Ο Άλκης Κούρκουλος και οι ....γυναίκες του στην «Πρόβα νυφικού»

proba-nufikou-1
ΔΕΥΤΕΡΑ, 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Mε τον Άλκη Κούρκουλο στο ρόλο του «διπρόσωπου» Απόστολου και την Ευγενία Δημητροπούλου να ερμηνεύει την «Αγγελικούλα» Δελή, ανεβαίνει η πολυαναμενόμενη θεατρική διασκευή του μπεστ σέλερ της Ντόρας Γιαννακοπούλου «Πρόβα Νυφικού», στη σκηνή Rex-Κοτοπούλη, από τις 22 Φεβρουαρίου.

Το αγαπημένο μυθιστόρημα χιλιάδων αναγνωστών (πάνω από 145.000 αντίτυπα),  έγινε πετυχημένη τηλεοπτική σειρά από τον Κώστα Κουτσομύτη  το 1995 και οι  πρωταγωνιστές Φίλιππος Σοφιανός (Απόστολος), Αλεξανδριανή Σικελιανού (Αγγελική), Άντζελα Γκερέκου (Όλγα) και Γρηγόρης Βαλτινός (Πέτρο Μανιά) είχαν καθηλώσει το τηλεοπτικό κοινό,  με τη χαρακτηριστική φωνή της Μαρινέλλας να σφραγίζει το τραγούδι των τίτλων.

Τη θεατρική εκδοχή του έργου, τη νέα μεγάλη παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου συνυπογράφουν τώρα η συγγραφέας του βιβλίου Ντόρα Γιαννακοπούλου και ο Θανάσης Νιάρχος. Τη σκηνοθεσία της παράστασης επιμελείται-μετά το «ναυάγιο» της συνεργασίας με τον σκηνοθέτη Βασίλη Βαφέα-ο Σωτήρης Χατζάκης, με τη βοήθεια της  Ανδρομάχης Δαυλού.

Ένα δυνατό καστ ηθοποιών θα ζωντανέψει τους βασικούς ήρωες της ιστορίας: εκτός από το δίδυμο Άλκη Κούρκουλου –Ευγενίας Δημητροπούλου, θα δούμε επίσης την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου να ενσαρκώνει την Όλγα Δελή, τον Θέμη Πάνου ως αστυνόμο Πέτρο Μανιά, τη Δανάη Σκιάδη (Ρηνούλα), τη Θέμιδα Μπαζάκα (Αθηνά Δελή), τον Γιώργο Κοτανίδη (Θείος Οδυσσέας) κ.α.

Η υπόθεση του έργου, είναι λίγο ή πολύ γνωστή: η δράση του τοποθετείται στην ελληνική επαρχία το 1939. Η νεαρή Αγγελική αρραβωνιάζεται τον Απόστολο, όμως μια ανώνυμη επιστολή που την προειδοποιεί ότι ο αγαπημένος της είναι άπιστος, αμαυρώνει την ευτυχία της.

Προσπαθώντας να ανακαλύψει την αλήθεια, η Αγγελική ζητά τη συνδρομή του οικογενειακού φίλου και αστυνομικού Πέτρου Μανιά. Όμως εκείνος-λόγω του κρυφού έρωτα που τρέφει για την Αγγελική, παραμένει σιωπηλός και ο γάμος πραγματοποιείται. Το ξέσπασμα του πολέμου στη συνέχεια θα σαρώσει τα πάντα και τα ένοχα μυστικά του Απόστολου σταδιακά θα αποκαλυφθούν….

Όπως επισημαίνει ο Σωτήρης Χατζάκης στο σκηνοθετικό του σημείωμα: «Η Πρόβα νυφικού είναι μια νωπογραφία των πεπτωκότων αγγέλων της εποχής των δακρύων, λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της Κατοχής μέχρι την απελευθέρωση.

Ένα αφόρετο νυφικό ίπταται –αδεία Σαγκάλ– πάνω από τα όνειρα, τις υποσχέσεις, τις προδοσίες, τις μεγάλες προσδοκίες και τις μικρές ζωές των δικών μας αγίων, των παππούδων ή και των πατεράδων μας.

Σαν να μοιάζει η γαμική ευτυχία με χαρταετό που έχει κοπεί το σκοινί του και πλανιέται με αίσθημα δυστυχισμένης ελευθερίας σε έναν ουρανό που σκοτεινιάζει από τα σύννεφα του πολέμου. Κάτω στη γη, σε ένα επαρχιακό ζαχαροπλαστείο, ένα ζευγάρι αμυγδαλένιων νιόπαντρων φυτεμένο πάνω σε μια τούρτα γάμου.

Και πιο κει, στην ιχνογραφία ενός χαμένου παιδιού – ίσως της Ευανθούλας του έργου: άντρες, γυναίκες, παιδιά, σπιτάκια, δρόμοι, πατριώτες, Γερμανοί, θάνατοι και γέννες, έρωτες, φιλιά, ηδονές και οδύνες, άνθρωποι χρωματισμένοι με τη σαφήνεια που τους πρέπει. Καταδικασμένοι να ζήσουν και ελεύθεροι να πεθάνουν.

Με απόλυτα συναισθήματα επιλέγουν το τραγικό, γιατί αυτή είναι η μοίρα των πεπτωκότων αγγέλων. Όμως εκεί, στον ουρανό, το ιπτάμενο νυφικό ταξιδεύει πέρα από τα σύνορα της χώρας και, γιατί όχι, περνά από την ‘αναμονή ελέγχου’, εκεί όπου ο Βάλτερ Μπένγιαμιν γράφει στο σημειωματάριό του:

"Υπάρχει ένας πίνακας του Klee που ονομάζεται Angelus Novus. Απεικονίζει έναν άγγελο που μοιάζει έτοιμος να απομακρυνθεί από κάτι στο οποίο έχει στυλώσει το βλέμμα του. Τα μάτια του είναι γουρλωμένα, το στόμα του ανοιχτό, τα φτερά του αναπεπταμένα. Έτσι πρέπει να είναι η όψη που κατ’ ανάγκην έχει ο άγγελος της ιστορίας.

Έχει το πρόσωπό του στραμμένο στο παρελθόν. Εκεί όπου παρουσιάζεται σ’ εμάς μια αλληλουχία γεγονότων, εκείνος βλέπει μόνο μία και μοναδική καταστροφή, η οποία δεν παύει να σωρεύει ερείπια επί ερειπίων και να τα εκτοξεύει μπρος στα πόδια του. Ο άγγελος θα ήθελε βεβαίως να χρονοτριβήσει, να αφυπνίσει τους νεκρούς και να συνενώσει ό, τι είναι θρυμματισμένο.

Όμως από τη μεριά του παραδείσου πνέει μια θύελλα που παγιδεύεται στα φτερά του, μια θύελλα τόσο δυνατή που ο άγγελος δεν μπορεί πια να τα ξανακλείσει. Αυτή τον σπρώχνει ακαταμάχητα προς το μέλλον, στο οποίο έχει στραμμένη την πλάτη του, ενώ ο σωρός των ερειπίων μπροστά του φτάνει ως τον ουρανό. Αυτή η θύελλα είναι ό, τι εμείς αποκαλούμε πρόοδο"».

Παίζουν: Αλκης Κούρκουλος, Ευγενία Δημητροπούλου, Θέμης Πάνου, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Θέμις Μπαζάκα, Δανάη Σκιάδη, Δημήτρης Αρώνης, Γιώργος Κοτανίδης, Γρηγόρης Σταμούλης , Ελεάνα Στραβοδήμου, Νικόλας Παπαγιάννη, Κατερίνα Γιαμαλή, Νίκος Μαγδαληνός, Δημήτρης Κοτζιάς, Ντίνα Αβαγιανού, Πέτρος Πετράκης, Τζένη Σκαρλάτου, Ανδρομάχη Δαυλού, Στέλιος Πετράκης, Γιώργος Δεπάστας, Αντώνης Χαντζής,, Αλεξάνδρα Ταβουλάρη, Μαρίνα Μυρτάλη, Σεβίλλη Παντελίδου. Μουσικοί: Βασίλης Δρογκάρης (ακορντεόν) και Βασιλική Μαζαράκη (βιολί).

Πληροφορίες: Εθνικό Θέατρο, θέατρο Rex-σκηνή Μαρία Κοτοπούλη, Πανεπιστημίου 48, τηλ. 210.3305074, 5288170-171, 210.7234567 (μέσω πιστωτικής κάρτας) και  στο www.n-t.gr . Έναρξη παραστάσεων 22 Φεβρουαρίου. Τετάρτη, Σάββατο: 17:30 και 20:30. Πέμπτη και Παρασκευή: 20:30. Κυριακή: 19:00. Τιμές εισιτηρίων: 20 ευρώ, 15 ευρώ, 10 ευρώ (φοιτητικό). Κάθε Τετάρτη (απογευματινή) και Πέμπτη, ενιαία τιμή 13 ευρώ.