Θεατρική απόβαση στο φεστιβάλ του Σεράγεβο

gioi-kai-kores-fotografia-2014

Γιοι και κόρες από την ομάδα Sforaris.

ΤΕΤΑΡΤΗ, 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Θεατρικές παραστάσεις με ιδιαίτερο καλλιτεχνικό στίγμα εκπροσωπούν την ελληνική πλευρά στο φεστιβάλ του Σεράγεβο «Sarajevo Winter 2014», από τις 21-25 Φεβρουαρίου.

Ο θεματικός άξονας της φετινής διοργάνωσης, στην οποία η Ελλάδα συμμετέχει ως τιμώμενη χώρα, είναι η ειρήνη, η τέχνη και η ελευθερία.

Από ελληνικής πλευράς θα ταξιδέψουν επίσης στο Σεράγεβο συναυλίες, χορευτικές παραστάσεις, προβολές, λογοτεχνικά αφιερώματα και εκθέσεις.

Ως προς το θεατρικό και χορευτικό κομμάτι της διοργάνωσης, στις 22 Φεβρουαρίου θα παρουσιαστεί η πολυσυζητημένη δουλειά του Γιάννη Καλαβριανού «Γιοι και κόρες», από την ομάδα Sforaris, μια θεατρική παράσταση-ντοκουμέντο, στην οποία αξιοποιούνται αυτοβιογραφικές αφηγήσεις για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, την Κατοχή, τον Εμφύλιο, την ανέγερση του Τείχους του Βερολίνου και την εμπειρία της μετανάστευσης. 

Η παράσταση, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2012 στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και ήδη έχει ολοκληρώσει μια σειρά εμφανίσεων σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ, ενώ παίζεται και στην Αθήνα (Θέατρο Νέου Κόσμου).

Κείμενο και σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός, Σκηνικά και κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα-Ράνια Υφαντίδου Μουσική: Χρύσανθος Χριστοδούλου. Τραγούδι: Χριστίνα Μαξούρη,  Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας, Επιμέλεια κίνησης: Αλεξία Μπεζίκη, Παίζουν: Γιώργος Γλάστρας, Άννα Ελεφάντη, Αλεξία Μπεζίκη, Γιώργος Παπαπαύλου, Στέφη Πουλοπούλου.

Στη χορευτική περφόρμανς «Μητέρες», σε χορογραφία της Ίριδας Καραγιάν, η Χαρά Κότσαλη και η Ιωάννα Παρασκευοπούλου, κινούνται σε μια εικαστική εγκατάσταση. Δύο γυναίκες, χτίζουν και γκρεμίζουν πόλεις-κόσμους, με μικρά ξύλινα τουβλάκια, «σχολιάζοντας» τις λειτουργίες της μνήμης αλλά και τα αινίγματα της ύλης και του χώρου (23 Φεβρουαρίου).

Ιδέα – χορογραφία Ίρις Καραγιάν, Μουσική Νίκος Βελιώτης, Εικαστική επιμέλεια – αντικείμενα Βασίλης Γεροδήμος, Εικαστικός συνεργάτης Νίκος Παπαδημητρίου, Φωτισμοί Ελισάβετ Μωράκη, Κοστούμια Βασιλική Παναγιωτοπούλου, Καλλιτεχνική συνεργάτις Μυρτώ Κατσίκη, Ερμηνεία Χαρά Κότσαλη, Ιωάννα Παρασκευοπούλου.

Το μουσικοθεατρικό «Εκάβη project» (24 Φεβρουαρίου) του Ένκε Φεζολλάρι, με τη συμμετοχή Ελλήνων και μεταναστών καλλιτεχνών, καταθέτει μια διαφορετική ανάγνωση της τραγωδίας Εκάβη, εστιάζοντας στη θέση του «ξένου»,  του μετανάστη. Ο ελληνικός λόγος εμπλέκεται με αλβανικά και αφρικανικά κείμενα, μοιρολόγια και τραγούδια της ξενιτιάς.

Σκηνοθεσία - φωτισμοί: Ένκε Φεζολλάρι. Δραματολόγος: Ναταλί Μηνιώτη , σκηνικά - κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου, βοηθοί σκηνοθέτη: Μαριάνθη Γραμματικού και Μαρίνα Κανελλοπούλου. Παίζουν: Ανδρονίκη Μερτίρη, Στέφανος Μουαγκιέ, Βέφη Ρεδή, Κωστής Σειραδάκης.Μετάφραση αποσπασμάτων από την Εκάβη του Ευριπίδη: Σπύρος Ευαγγελάτος. Μετάφραση ξένων κειμένων στα ελληνικά και ελληνικών κειμένων σε ξένες γλώσσες από την ομάδα της παράστασης. (Αποσπάσματα κειμένων των Κ. Καβάφη, Γ. Σεφέρη, αλβανικά και αφρικάνικα τραγούδια και μοιρολόγια).

Πληροφορίες: Φεστιβάλ «Sarajevo Winter 2014» από 21 έως 25 Φεβρουαρίου στο Σεράγεβο.