Στάλιν εναντίον Μπουλγκάκοφ στη σκηνή

grammata-agapis-ston-stalin-fotografia
ΠΕΜΠΤΗ, 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Ο Χουάν Μαγιόργκα στο έργο του «Γράμματα αγάπης στον Στάλιν» ξετυλίγει μια φανταστική τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον σπουδαίο ρώσο σατιρικό συγγραφέα Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, με τον άνθρωπο που «καταδίκασε» επί χρόνια το έργο του σε σιωπή, τον Στάλιν.

Το έργο του Ισπανού δραματουργού παρουσιάζεται από  σήμερα, 20 Φεβρουαρίου στο Studio Μαυρομιχάλη για 14 παραστάσεις. Ο Δημήτρης Μυλωνάς έχει αναλάβει την ευθύνη της σκηνοθεσίας, ενώ τη μετάφραση του κειμένου υπογράφει η Μαρία Χατζηεμμανουήλ. Τον Στάλιν υποδύεται ο Στάθης Σταμουλακάτος, τον Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ ο Ηλίας Μελέτης και τη σύζυγό του Μπουλγκάκοβα, η Άννα Ελεφάντη.

Ο Μαγιόργκα αντλεί την έμπνευσή του από πραγματικά γεγονότα  της ζωής του Μπουλγκάκοφ. Τοποθετεί τη δράση του έργου τη δεκαετία του ’30, όταν δηλαδή ο Μπουλγκάκοφ, απελπισμένος από την απόλυτη λογοκρισία όλων των έργων του, αφού έχουν στιγματιστεί ως «αντισοβιετικά»,  «βομβαρδίζει» τον Στάλιν με επιστολές, απαιτώντας ή να ζήσει ως ελεύθερος καλλιτέχνης στη Σοβιετική Ένωση ή να του επιτραπεί να εγκαταλείψει τη χώρα.

Και μια μέρα, το τηλέφωνο χτυπάει…Κάποιος του συστήνεται ως Στάλιν και Μπουλγκάκοφ δεν έχει καμία αμφιβολία για την ταυτότητά του.

Ο Μαγιόργκα πραγματεύεται με μαεστρία τη σχέση του καλλιτέχνη με την εξουσία αλλά και τα όρια ανάμεσα στην ελευθερία του ατόμου και το εκάστοτε πολιτικό κατεστημένο.

«Σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από την αδικία, η φιλοδοξία να παραμείνει κάποιος ουδέτερος, είναι απλώς κυνισμός. Αποφασίστε επιτέλους Μπουλγκάκοφ: σε ποιά πλευρά του οδοφράγματος βρίσκεστε;»

Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς. Σκηνικά-κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης. Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα. Μουσική και ηχητικός Σχεδιασμός: Λάμπρος Πηγούνης. Επιμέλεια Κίνησης: Θάλεια Δήτσα. Μακιγιάς και κομμώσεις: Λένια Saw. Video trailer: Βαγγέλης Λαϊνας. Φωτογραφίες: Πάνος Μιχαήλ. Αφίσα: Παναγιώτης Βωβός.

Παίζουν οι : Μελέτης Ηλίας, Άννα Ελεφάντη, Στάθης Σταμουλακάτος.

Πληροφορίες: «Γράμματα αγάπης στον Στάλιν» από τις 20 Φεβρουαρίου στο Studio Μαυρομιχάλη, Μαυρομιχάλη 134, Τετάρτη: 20:00, Πέμπτη και Παρασκευή: 21:15. Είσοδος: 12 ευρώ και 8 Ευρώ. Τηλ. 210.64.53.330.