Οι καλύτερες θεατρικές στιγμές της εβδομάδας

oi-apopseis-enos-klooun-fotografia-ethniko-2014 PATROKLOS SKAFIDAS
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Τις καλύτερες θεατρικές στιγμές της εβδομάδας μας χάρισαν ο Δημήτρης Παπανικολάου και Γιώργος Γάλλος στις «Απόψεις ενός κλόουν» στο Εθνικό Θέατρο, καθώς και ο Άκις Βλουτής και η Βασιλική Τρουφάκου στον «Αρχιμάστορα Σόλνες» στο Από Μηχανής Θέατρο.

Μια παράσταση ιδιαίτερης αισθητικής αντίληψης έστησε ο Αργύρης Ξάφης στο Εθνικό Θέατρο, υπογράφοντας τη σκηνοθεσία αλλά και τη θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος του Χάινριχ Μπελ «Οι απόψεις ενός κλόουν».

Τον κεντρικό ήρωα του έργου, τον αντικομφορμιστή Χανς Σνηρ, το «μαύρο πρόβατο» της πλούσιας οικογένειάς του, ο οποίος είχε εξεγερθεί ως παιδί, όταν οι γονείς του είχαν υποκύψει με τραγικές συνέπειες στις σειρήνες του ναζισμού, υποδύεται πειστικά, σε όλες τις συναισθηματικές εξάρσεις του ήρωα, ο Δημήτρης Παπανικολάου.

Ο Γιώργος Γάλλος, ερμηνεύει μια σειρά ρόλων, με πιο χαρακτηριστικό τον ηττημένο,  άβουλο πατέρα Σνηρ.  Όλοι οι πρωταγωνιστές της αφαιρετικής παράστασης, είναι βαμμένοι ως κλόουν-μια υπενθύμιση του Αργύρη Ξάφη, ότι όλα τα πρόσωπα, όλες τις ιστορίες τις παρακολουθούμε από την υποκειμενική σκοπιά του Χανς Σνηρ.

Ξεχωρίσαμε τον διάλογο του Δημήτρη Παπανικολάου-Χανς Σνηρ, με τον «πατέρα» του Γιώργο Γάλλο, στο δεύτερο μέρος. Ο πατέρας Σνηρ προσπαθεί αμήχανα  να προσεγγίσει τον «προβληματικό» γιο του, τον αποτυχημένο κλόουν που παραπαίει στα όρια του αλκοολισμού, καθώς έχει συντριβεί από τον χωρισμό του με την αγαπημένη του Μαρί. Παρά το βαρύ μακιγιάζ, οι δύο ηθοποιοί κατόρθωσαν να περάσουν στο κοινό μια συναισθηματικά φορτισμένη σκηνή, με εκπληκτική λιτότητα και βάθος.

Αντίστοιχα, ο «Αρχιμάστορας Σόλνες» του Ίψεν, στο Από Μηχανής Θέατρο, στην αφαιρετική, νεωτερική σκηνοθεσία της Κατερίνας Μπερδέκα, «απογειώνεται» χάρη στην θεατρική χημεία που αναπτύσσεται ανάμεσα στο βασικό πρωταγωνιστικό ζευγάρι: ο Άκις Βλουτής, έμπειρος, βραβευμένος ηθοποιός στο ρόλο του Αρχιμάστορα Σόλνες και η Βασιλική Τρουφάκου, η νεαρή Χίλντε η οποία διεκδικεί το δικό της «βασίλειο» από αυτόν, ενσαρκώνουν αρμονικά ένα από τα αρχετυπικά ζευγάρια του Ίψεν.

Η ενοχή, ο  φόβος απέναντι στο θάνατο, τα γηρατειά και το μέλλον και από την άλλη πλευρά,  η ατρόμητη νιότη που διεκδικεί με ορμή τα πάντα: ένας θεατρικός, ερωτικός χορός που κορυφώνεται στις τελευταίες σκηνές, όταν ο Άκις Βλουτής και η νεαρή Χίλντε «υπόσχονται» ότι θα προκαλέσουν μαζί το «αδύνατο» με μια επίδειξη θάρρους…

Πληροφορίες:  Αρχιμάστορας Σόλνες στο Από Μηχανής Θέατρο, Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 20:30. Κυριακή:19:00. Τιμές εισιτηρίων 14 ευρώ, φοιτητικό 10 ευρώ. Είσοδος κάθε Πέμπτη: 10 ευρώ. Διάρκεια παράστασης 120 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Τηλ. 210 5231131. «Οι απόψεις ενός κλόουν» από τις 15 Φεβρουαρίου, στο Εθνικό Θέατρο, σκηνή «Νίκος Κούρκουλος». Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Σάββατο στις 18:00 και 21:00. Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:00. Κυριακή: 19:30. Τιμές εισιτηρίων 15 ευρώ, 10 ευρώ (φοιτητικό). Κάθε Τετάρτη (απογευματινή) και Πέμπτη: 13 ευρώ.

Μάνια Στάικου