Ταξίδι στην Ελληνική Ιστορία μέσα από το θέατρο

proba-nufikou-2
ΠΕΜΠΤΗ, 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Παραστάσεις που λειτουργούν σαν μηχανή του χρόνου ταξιδεύοντας τους θεατές σε συναρπαστικές περιόδους της Ελληνικής Ιστορίας αποτελούν μια από τις καυτές τάσεις και της φετινής σεζόν. Επιλέξτε λοιπόν δεκαετία και αφεθείτε στη μαγεία του θεάτρου…

Η οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη «Πικ Νικ», σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού μας μεταφέρει στη δεκαετία του ’20, με όχημα ένα ανάλαφρο έργο, με δημοφιλέστατα μουσικά κομμάτια. Το ιδιότυπο αυτό «πάρτι» ολοκληρώνεται αύριο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η «Πρόβα Νυφικού», η θεατρική διασκευή του ομώνυμου μπεστ σέλερ της Ντόρας Γιαννακοπούλου από την ίδια τη συγγραφέα και τον Θανάση Νιάρχο, μάλλον πρόκειται να αποτελέσει μια από τις πιο εμπορικές παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου. Σε σκηνοθετική επιμέλεια του Σωτήρη Χατζάκη (μετά την αποχώρηση του Βασίλη Βαφέα), με ένα εντυπωσιακό καστ μας μεταφέρει, μέσα από τους έρωτες, τις προδοσίες και τα μυστικά της οικογένειας Δελλή, σε μια κρίσιμη περίοδο: από την παραμονή της έναρξης του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου ως την ημέρα της απελευθέρωσης (Rex).

Ο Γιάννης Μπέζος μεταφέρει τον «Φιλάργυρο» του Μολιέρου στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’60, αντλώντας από την αισθητική  του παλιού ελληνικού κινηματογράφου και συνεργαζόμενος με τον Κωστή Μαραβέγια ο οποίος συνέθεσε τα χαρούμενα τραγούδια της παράστασης (Eθνικό Θέατρο κεντρική σκηνή).

Στο μιούζικαλ «Η Μαρινέλλα συναντά τη Βέμπο» η περίοδος του Μεσοπολέμου, η Κατοχή, ο Εμφύλιος και το Πολυτεχνείο σκιαγραφούνται-χωρίς ιδιαίτερο βάθος, με την αλαφράδα του μιούζικαλ-μέσα από την πολυτάραχη καριέρα της Σοφίας Βέμπο (για περιορισμένο κύκλο παραστάσεων από τις 5 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Badminton ξανά στα τέλη του μήνα).

Ο Αλέξανδρος Ευκλείδης μεταφέρει την οπερέτα «Νυχτερίδα» του Γιόχαν Στράους στην Αθήνα, το βράδυ πριν εκδηλωθεί το πραξικόπημα της χούντας.

Στο έργο, ο  Σοβιετικός πρέσβης Ορλόφσκι δίνει ένα πάρτι το βράδυ της 20ης Απριλίου 1967 και η αυγή βρίσκει τους βασικούς ήρωες στα …κρατητήρια. Η πρεμιέρα αναβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα λόγω τεχνικού κωλύματος και ως νέα ημερομηνία ορίστηκε η αυριανή, στις 28 Φεβρουαρίου (θέατρο Ολύμπια).

Η δεκαετία του ’80 αποτυπώνεται στην παράσταση «Μουνής» που είναι  βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα της Λένας Κιτσοπούλου.

Δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η δεκαετία του ’80: ο «Μουνής», βασισμένος στο ομώνυμο διήγημα της Λένας Κιτσοπούλου, σε σκηνοθεσία του Παντελή Δεντάκη (Θέατρο Νέου Κόσμου) πήρε παράταση μέχρι την Κυριακή των Βαϊων. Η καυστική τοιχογραφία της ελληνικής επαρχίας τη συγκεκριμένη περίοδο, λειτουργεί ως μια προκλητική παραβολή για την Ελλάδα της κρίσης.

Τέλος, η μουσικοθεατρική παράσταση «Ξημερώνει Κυριακή» ακουμπά τη σημερινή πραγματικότητα, αντλώντας όμως την έμπνευσή της από τα υπέροχα τα υπέροχα τραγούδια του Μίμη Πλέσσα και του Λευτέρη Παπαδόπουλου, στους ιστορικούς δίσκους  «Ο Δρόμος» και «Μίλα μου για λευτεριά» (στο Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος).

Μάνια Στάικου