Κακλέας, Λιβαθινός, Ζούλιας: τρεις σκηνοθέτες που δεν φοβούνται τις προκλήσεις

fotografia-surano-karudi-xaralampopoulos

Η Σμαράγδα Καρύδη και ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος στην παράσταση «Συρανό ντε Μπερζεράκ» που σκηνοθετεί ο Γιάννης Κακλέας.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Τρεις βετεράνοι σκηνοθέτες, στην πληθωρική-ακόμη και εν καιρώ κρίσης- θεατρική σεζόν αναλαμβάνουν τολμηρά στοιχήματα: ο Γιάννης Κακλέας, ο Πέτρος Ζούλιας και ο Στάθης Λιβαθινός.

Ο Γιάννης Κακλέας, έχει στο ενεργητικό του την επιτυχία με το «Κουρδιστό πορτοκάλι» του Άντονι Μπέρτζες-με την ερμηνεία του Άρη Σερβετάλη στον πρωταγωνιστικό ρόλο να αποσπά αρκετές ενθουσιώδεις κριτικές. Ο Κακλέας, σε μια ακόμη αναπάντεχη στροφή του σκηνοθέτησε επίσης την Άννα Βίσση και τον Αντώνη Ρέμο στο μουσικό κυρίως θέαμα που φλερτάρει με τους κώδικες αισθητικής του θεάτρου «Ένα ή κανένα».

Παράλληλα ανεβάζει τον Συρανό ντε Μπερζεράκ στο Παλλάς, με τους Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και Σμαράγδα Καρύδη, σε μια νέα υπερπαραγωγή, με την παρουσία της Ευανθίας Ρεμπούτσικα στο μουσικό μέρος της παράστασης, «σηκώνοντας το γάντι» της έμμετρης μετάφρασης Λουίζας Μητσάκου. Έχει ήδη στα σκαριά τη συνεργασία του με το Εθνικό Θέατρο,  καθώς σκοπεύει να ανεβάσει τους Βάτραχους του Αριστοφάνη (με τους Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, Γιάννη Ζουγανέλη και Φάνη Μουρατίδη) στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Ο Πέτρος Ζούλιας, σκηνοθέτησε πριν λίγους μήνες στην κεντρική σκηνή του Ακροπόλ το «Όλα για τη μητέρα μου», τη θεατρική διασκευή του Σάμουελ Άνταμσον πάνω στην ομώνυμη ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ που είχε προκαλέσει αίσθηση στο Λονδίνο. Δεν φοβήθηκε να αναμετρηθεί με ένα δύσκολο έργο ως προς την θεατρική του απόδοση.

Ο σκηνοθέτης Πέτρος Ζούλιας.

Στη συνέχεια βούτηξε στα βαθιά νερά του μιούζικαλ δοκιμάζοντας τις δυνάμεις του με το «Η Μαρινέλλα συναντά τη Βέμπο»: για πρώτη φορά ενορχηστρώνει μια τόσο μεγάλη παραγωγή, γράφοντας για τη θρυλική Σοφία Βέμπο αλλά και καθοδηγώντας τη Μαρινέλλα να τοποθετηθεί στη σκηνή απέναντι στο ίνδαλμά της. Στις 4 Απριλίου αναμένουμε με ενδιαφέρον πώς θα μεταφέρει την «Τρελή του Σαγιό» του Ζαν Ζιροντού, με την Άννα Παναγιωτοπούλου στο ρόλο της αλαφροϊσκιωτης Ωρελύ-μια συνεργασία την οποία συζητούσε εδώ και χρόνια.

Ο Στάθης Λιβαθινός, από την άλλη πλευρά, έχει καταθέσει τη δική του οπτική πάνω στους Βρικόλακες του Ίψεν, με την Μπέττυ Αρβανίτη, Νίκο Χατζόπουλο, Κώστα Βασαρδάνη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους (Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας). Ενδιαμέσως--έκανε και το πρώτο του βήμα προς το Λυρικό Θέατρο, βάζοντας τη σκηνοθετική του υπογραφή στην ανάλαφρη οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη «Πικ Νικ».

Ήταν όμως η «Ιλιάδα» του, στην μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη για την οποία γράφτηκαν ενθουσιώδη σχόλια στην Ελλάδα και το εξωτερικό-ένα ιδιαίτερα απαιτητικό εγχείρημα τόσο για τον ίδιο αλλά και για τους ηθοποιούς που το υπηρετούν με συνέπεια,  μια από τις καλύτερες στιγμές του ως σκηνοθέτη (μην χάσετε τις τελευταίες παραστάσεις στις 1, 2, 7, 8, 9 Μαρτίου στο θέατρο Χώρα).

Μάνια Στάικου