Νέα γενιά δημιουργών στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

uper-2014-fotografia-festibal PASCAL VICTOR

Η Ιζαμπέλ Υπέρ έρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

ΔΕΥΤΕΡΑ, 17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

Την πρώτη τους κάθοδο στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και τις σκηνές του Φεστιβάλ Αθηνών θα πραγματοποιήσουν φέτος αρκετοί ταλαντούχοι σκηνοθέτες. Ο θεσμός των Επιδαυρίων συμπληρώνει φέτος 60 χρόνια και ο Γιώργος Λούκος αποφάσισε, με αυτή την αφορμή, να δώσει βήμα σε μια δυναμική γενιά καλλιτεχνών για να καταθέσουν τις δικές τους αναζητήσεις πάνω στο αρχαίο δράμα.

Στη συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του νέου προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι-με αισθητή την απουσία του υπουργού Πολιτισμού- παρευρέθηκε η αφρόκρεμα του ελληνικού θεάτρου. Είκοσι επτά εγχώριες παραγωγές και μετρημένες ξένες παραστάσεις αποτελούν τον βασικό κορμό του προγράμματος που οριστικοποιήθηκε πριν λίγες μέρες, λόγω οικονομικής στενότητας και περικοπών της τελευταίας στιγμής, όπως άφησε να εννοηθεί ο διευθυντής του φεστιβάλ Γιώργος Λούκος.

Ο ίδιος δήλωσε πως το ποσό που είχε να διαχειριστεί πέρυσι,  ήταν 2 εκατομμύρια 700 χιλιάδες, ενώ φέτος φτάνει τα δύο εκατομμύρια. Ωστόσο έχει το σθένος να σχεδιάζει δράσεις για την προβολή του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου στο εξωτερικό, όπως την ελληνική εβδομάδα το 2015 στο Βερολίνο και το Παρίσι (βρίσκεται ήδη στις πρώτες συνεννοήσεις με τον Τόμας Οστερμάγιερ).

Μερικές από τις προσθήκες της τελευταίας στιγμής στο πρόγραμμα αναφέρθηκαν ξεχωριστά: ο Ηλίας Κουνέλας για παράδειγμα, θα μας παρουσιάσει μια αφήγηση των Αδελφών Καραμαζόφ στον προαύλιο χώρο του Άγιου Νικόλαου του Ραγκαβά στην Πλάκα.  Η Ειρήνη Λεβίδη και ο Γιώργος Απέργης ετοιμάζουν  μια σύνθεση κειμένων του Μπέκετ με τη Βαλερί Ντεβίλ και μια σοπράνο στην παράσταση που θα φιλοξενηθεί στο Θέατρο Λευτέρης Βογιατζής. Η Λένα Κιτσοπούλου θα σκηνοθετήσει τον «Ματωμένο γάμο» ενώ ο θα δούμε και το «Θείο Τραγί» του Γιάννη Σκαρίμπα σε απόδοση και ερμηνεία του Άρη Μπινιάρη. Σε συμπαραγωγή με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά θα παρουσιαστεί η μουσικοθεατρική παραγωγή «Η τετράς η ξακουστή».

Ο Γιώργος Λούκος έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη συνεργασία του φεστιβάλ με το Διάζωμα που θα παρουσιάσει την περσινή επιτυχία «Η γυναίκα της Ζάκυθος» σε σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη, με την Όλια Λαζαρίδου, σε 26 αρχαία θέατρα.

Στο φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ συμμετέχουν η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ενώ ένας σημαντικός αριθμός παραστάσεων πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελλάς, Γαλλία, Συμμαχία 2014».

Σκηνοθετικό ντεμπούτο στο φεστιβάλ

Οι Δημήτρης Τάρλοου,  Σάββας Στρούμπος, Χρήστος Στέργιογλου, Ιώ Βουλγαράκη, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Θάνος Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Μόσχος,  Θέμελης Γλυνάτσης, Δημήτρης Καραντζάς και  Έκτορας Λυγίζος συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στους δημιουργούς που παρουσιάζουν για πρώτη φορά τη σκηνοθετική τους ματιά στο πλαίσιο του φεστιβάλ Αθηνών.

Στον χώρο της οδού Πειραιώς 260 η αυλαία θα σηκωθεί με την ομάδα Sforaris του Γιάννη Καλαβριανού με την παράσταση «Αβελάρδος και Ελοϊζα», με πρωταγωνιστές τους Ελένη Κοκκίδου, Γιώργο Γλάστρα και Χριστίνα Μαξούρη (1 και 2/7). Ο Βίκος Ναχμίας στο «Δώρο του αετού», θα μας παρουσιάσει  αποσπάσματα από τον «Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου» με πρωταγωνίστριες τις Αμαλία Μουτούση και Δήμητρα Κούζα (3 και 4/7, Πειραιώς 260).

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη συνεχίζει τη συνεργασία της με την ομάδα Bijoux De Kant στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Γιάννης Σκουρλέτης «ΡΑΜΟΝΑ travel- η γη της καλοσύνης». Το έργο της Γλυκερίας Μπασδέκη αποτελεί άλλο ένα περίεργο ταξίδι στην καρδιά της νεότερης ελληνικής ιστορίας (5-8, 12, 13, 18-21 Ιουνίου, Πειραιώς 260).

Την εμβληματική τριλογία «Η πόλη» της Λούλας Αναγνωστάκη, το πρώτο έργο με το οποίο έκανε την εμφάνισή της στο θέατρο, σκηνοθετεί ο  Κωνσταντίνος Χατζής, με βασικούς πρωταγωνιστές τους Μάνο Βακούση, Κίττυ Παϊταζόγλου, Ανδρονίκη Χριστάκη και Γιάννη Χαριτοδιπλωμένο (10-13 Ιουνίου, Πειραιώς 260).

Ο Θέμελης Γλυνάτσης μας συστήνει τη ριζοσπαστική θεατρική γραφή της ισπανίδας δημιουργού Αντζέλικα Λίντελ, ανεβάζοντας το έργο της «Και τα ψάρια βγήκαν να πολεμήσουν ενάντια στους ανθρώπους», εστιάζοντας στις θαλάσσιες διαδρομές των μεταναστών (13 και 14 Ιουνίου, Πειραιώς 260).

Ο Θέμελης Γλυνάτσης θα μας παρουσιάσει ένα έργο της Αντζέλικα Λίντελ

Ο Σάββας Στρούμπος με αφετηρία το διήγημα του Κάφκα «Στη σωφρονιστική αποικία» παρουσιάζει το δικό του σχόλιο επί σκηνής στην «από-ανθρωποποίηση του σύγχρονου ανθρώπου» (18-20 Ιουνίου, Πειραιώς 260).

Ο Χρήστος Στέργιογλου, ηθοποιός σημαντικού εκτοπίσματος, σκηνοθετεί τις «Ικέτιδες» του Αισχύλου» (22 και 23 Ιουνίου, Πειραιώς).

Ο Μανώλης Μαυροματάκης σκηνοθετεί την «Κατραστρόπουλη» του Φίλιπ Ρίντλεϊ, με την Ξένια Καλογεροπούλου να συμμετέχει στην ομάδα των ηθοποιών (24, 25, 27-30 Ιουνίου, 1 Ιουλίου, στο Θέατρο Πόρτα).

Ο νεαρός Θάνος Παπακωνσταντίνου, με την ομάδα «Helter Skelter Company», είχε κάνει αίσθηση με τις παραστάσεις του στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Αναμένουμε τη σκηνοθεσία του στο νέο έργο του Γιάννη Μαυριτσάκη «Μετατόπιση προς το ερυθρό» (6 και 7 Ιουλίου (Πειραιώς 260).

Σκηνοθετικό ντεμπούτο στο φεστιβάλ πραγματοποιεί και η Ιώ Βουλγαράκη με τους «Ληστές» του Φρήντριχ Σίλλερ, με πρωταγωνιστές τους Αργύρη Ξάφη, Γιώργο Γάλλο, Δημήτρη Ήμελλο και Δέσποινα Κούρτη (9-12 Ιουλίου, Πειραιώς 260.

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου, η κόρη του Σπύρου Ευαγγελάτου, μας έχει δώσει ενδιαφέροντα δείγματα σκηνοθετικής γραφής. Επιστρέφει στον Γερμανό συγγραφέα Ρόλαντ Σιμελπφένιχ ανεβάζοντας το έργο του «Ιδομενέας» με πρωταγωνιστές τους Ακύλλα Καραζήση, Γιάννη Νταλιάνη, Ηρώ Μπέζου κ.α.) (20-22 Ιουλίου, Πειραιώς 260).

Ο Δημήτρης Μαυρίκιος ανεβάζει σε work in progress  την παράσταση «Πάπισσα Ιωάννα-Αναζητώντας την ηρωίδα του Ροϊδη μέσα από τη μητέρα του Κορνηλία». Στο ρόλο της Κορνηλίας θα δούμε την Ράνια Οικονομίδου και της Πάπισσας Ιωάννας τη Γιούλικα Σκαφιδά (23 και 24 Ιουλίου, Πειραιώς 260).

Στις πολυαναμενόμενες παραγωγές του φεστιβάλ συμπεριλαμβάνεται η θεατρική διασκευή του ερωτικού μυθιστορήματος του Μ. Καραγάτση «Η μεγάλη χίμαιρα». Τη διασκευή της υπογράφει ο Στρατής Πασχάλης, ενώ το πιο απαιτητικό στοίχημα στην καριέρα του αναλαμβάνει ο Δημήτρης Τάρλοου-ο εγγονός του Καραγάτση. Όπως δήλωσε στην συνέντευξη Τύπου,  το συγκεκριμένο έργο τον ενδιαφέρει κυρίως για το πώς σκιαγραφεί την αμφίθυμη σχέση μας με τη Δύση (14-17 Ιουλίου Πειραιώς 260).

Ο Γιάννης Μόσχος στις «Διασκεδαστικές ιστορίες περί θνητότητας» συνθέτει σε ενιαία θεατρική αφήγηση διηγήματα και θραύσματα από γνωστά έργα του Τσέχοφ (18-20 Ιουλίου, Πειραιώς 260).

Η Έφη Θεοδώρου σκηνοθετεί το «Ατλαζένιο γοβάκι» του Πωλ Κλωντέλ (30-31 Ιουλίου, Πειραιώς 260).

Ανεξάρτητες παραγωγές

Στις ανεξάρτητες παραγωγές αναμένουμε τον μονόλογο του Γιώργου Σκούρτη ο «Σαίξπηρ ζει στο καταφύγιο», με ερμηνευτή τον Κώστα Μεσάρη (22-23 Ιουλίου, Πειραιώς 260).

Ο Θοδωρής Γκόνης (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καβάλας) παντρεύει το αιχμηρό δοκίμιο «Το δικαίωμα στην τεμπελιά» του Πωλ Λαφάργκ και τις συνεντεύξεις που συνέλεξε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στο βιβλίο του «Η οδύνη των ανέργων» (8 και 9 Ιουνίου, Πειραιώς 260).
Ο Γιάννης Μπέζος παρουσιάζει τα «Παντρολογήματα» του Νικολάι Γκόγκολ (πρωταγωνιστούν οι Ναταλία Τσαλίκη και Χρήστος Λούλης, 27 και 28 Ιουνίου, Ηρώδειο).

Η Έστερ Αντρέ Γκονζάλες σκηνοθετεί το «Γυναίκα και Λύκος» της Έλενας Πέγκα (4-6 Ιουλίου, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης). Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου υπογράφει το θεατρικό ντοκιμαντέρ «Η ιστορία της αυτοθυσίας» (30 Ιουνίου-9 Ιουλίου, Scrow Theater).

Ξένες παραγωγές

Ionesco Suite

Η Ιζαμπέλ Υπέρ επιστρέφει στο φεστιβάλ για να πρωταγωνιστήσει στο κλασικό έργο του Μαριβώ «Ψευδοξομολογήσεις», τη σκηνοθεσία του οποίου υπογράφει ο  Λυκ Μποντύ,  διευθυντής του θεάτρου Odeon και του φεστιβάλ της Βιέννης (12-14 Ιουνίου, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών).

Αίσθηση αναμένεται να προκαλέσει η  Ιζαμπέλλα Ροσελίνι, με τον χιουμοριστικό μονόλογο «Green porno»:  ο Κλωντ Καριέρ (συνεργάτης του Πίτερ Μπρουκ και πολλών άλλων σημαντικών σκηνοθετών) υπογράφει τη θεατρική διασκευή του έργου που είναι βασισμένο στις μικρού μήκους, πειραματικές, οικολογικές ταινίες της γνωστής ηθοποιού (24-26 Ιουνίου, Πειραιώς 260).

Σε ανανεωμένη εκδοχή θα δούμε την «Μπαλάντα του γέρου ναυτικού» (24-25 Ιουνίου, Πειραιώς 260) του Σάμιουελ Κόλεριτζ, σε σκηνοθεσία της Φιώνα Σω (που είχε πρωτοπαρουσιαστεί στη Μικρή Επίδαυρο το 2012).

Ο Εμμανυέλ Ντεμαρσύ Μοτά μας παρουσιάζει μια επιλογή από  κείμενα του Ιονέσκο στο «Ionesco Suite» (1-3 Ιουλίου, Πειραιώς 260).

H Αντζέλικα Λίντελ στο «Todo el cielo sobre la tierra», συνδυάζει την ιστορία του Πήτερ Παν, του παιδιού που δεν ήθελε να μεγαλώσει, με το λουτρό αίματος που εξαπέλυσε ο φανατικός Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ πριν λίγα χρόνια στη Νορβηγία (15-17 Ιουνίου, Πειραιώς 260).

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου η έναρξη θα γίνει με τη δουλειά του νεαρού σκηνοθέτη Δημήτρη Καραντζά-ο οποίος, μετά το Εθνικό Θέατρο και το «Έτσι είναι (αν έτσι νομίζετε)» του Πιραντέλλο, στρέφεται στο αρχαίο δράμα, ανεβάζοντας την Ελένη του Ευριπίδη (5 Ιουλίου).

Ο Έκτορας Λυγίζος, γνωστός από τη δουλειά του στον κινηματογράφο και τις πρόσφατες σκηνοθεσίες του στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και στο Εθνικό Θέατρο θα αναμετρηθεί με τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου (12 Ιουλίου).

Ο Κώστας Φιλίππογλου σκηνοθετεί τους Μιχαήλ Μαρμαρινό και Αιμίλιο Χειλάκη στον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή (18 και 19 Ιουλίου, παραγωγή ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας).

Το Εθνικό Θέατρο κατεβαίνει στο φεστιβάλ με τον «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη που σκηνοθετεί η Λυδία Κονιόρδου (με τους Λήδα Πρωτοψάλτη, Νίκο Κουρή, Θέμη Πάνου κ.α.) και τους «Βατράχους» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα (με Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, Γιάννη Ζουγανέλη, Φάνη Μουρατίδη κ.α. 1 και 2 Αυγούστου).

Η Άντζελα Μπρούσκου σκηνοθετεί τις «Βάκχες» του Ευριπίδη, με πρωταγωνιστές τους Άρη Σερβετάλη, Αγλαϊα Παππά, Άγγελο Παπαδημητρίου κ.α.) στις 8 και 9 Αυγούστου.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συμμετέχει με τους Πέρσες του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία της Νικαίτης Κοντούρη (με τους Γιάννη Φέρτη, Λάζαρο Γεωργακόπουλο κ.α) στις 15 και 16 Αυγούστου).

Στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου η Ρούλα Πατεράκη σκηνοθετεί μια αφήγηση βασισμένη στο έργο του Θουκυδίδη που θα ολοκληρωθεί σε τρεις φεστιβαλικές περιόδους (2014-2016). Στο πρώτο μέρος θα δούμε τον Δημήτρη Λιγνάδη (25 και 26 Ιουλίου).

Όπερα

Η όπερα εκπροσωπείται με δύο παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής: τον «Ντον Τζοβάννι» του Μότσαρτ, σε σκηνοθεσία του πρώην διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Γιάννη Χουβαρδά (13, 14, 15, 17 Ιουνίου στο Ηρώδειο) και τον «Οθέλλο» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κόκκου (29, 29-31 Ιουλίου, Ηρώδειο).

Η Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και ο μαέστρος Γιώργος Πέτρου θα παρουσιάσουν το άγνωστο αριστούργημα του Γιόχαν Άντολφ Χάσσε «Σιρόης, ο βασιλιάς της Περσίας» (24 και 25 Ιουνίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών). Ο Γιώργος Λούκος έκανε ειδική αναφορά σε αυτή την παραγωγή και τόνισε ότι σκέφτεται ιδιαίτερα τους εργαζόμενούς της Καμεράτα: «Πρόκειται για μια από τις καλύτερες ορχήστρες που διαθέτουμε και είναι αδιανόητο να κλείσει μια τέτοια ορχήστρα».

Λίγο πριν τη συνέντευξη Τύπου, μέλη της Καμεράτα –Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής μοίραζαν επιστολή διαμαρτυρίας ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για την επίσχεση εργασίας στην οποία έχουν προχωρήσει απαιτώντας τα δεδουλευμένα πέντε μηνών.

Η κινεζική όπερα «Η χήρα και ο γραμματιζούμενος» από τον Θεατρικό Οργανισμό Λίγιουανσι της Επαρχίας Φουτσιέν θα βρει στέγη στην Πειραιώς 260 (21 και 22 Ιουνίου).

Ο Κωνσταντίνος Ρήγος επιστρέφει μετά από οκτώ χρόνια απουσίας στο φεστιβάλ.

Χορός

Ο σύγχρονος χορός εκπροσωπείται με αρκετές παραγωγές από Έλληνες και ξένους δημιουργούς: Η Μαριάννα Καβαλλιεράτου συμμετέχει με το «Stations» (1 και 2 Ιουνίου, Πειραιώς 260), η νοτιοαφρικανή Ντάντα Μαζίλο θα μας παρουσιάσει μια άκρως προκλητική εκδοχή της «Λίμνης των κύκνων» (7-9 Ιουνίου, Πειραιώς 260), το κουαρτέτο Ντεμπυσσύ με το «Opus» θα μας κόψουν την ανάσα με τις ακροβατικές χορευτικές φιγούρες τους (7-9 Ιουνίου, Πειραιώς 260). Ο Κωνσταντίνος Ρήγος με το χοροθέατρο Οκτάνα επιστρέφει στο φεστιβάλ μετά από οκτώ χρόνια ανεβάζοντας την «Αρκαδία» (16 και 17 Ιουνίου, Πειραιώς 260).

Οι Τζένη Αργυρίου («Α mechanism of reminder»), Μίκαελ Κλίεν, («Choreography of Greece»),   Ίρις Καραγιάν («Tracing»), Γύρζι Κύλιαν («Εat Shadow»), Γιάννης Μανταφούνης και Φαμπρίς Μαζλιά («Efifo Efi»), Λίντα Καπετανέα («W Memorabilia»), Ερμίρα Γκόρο («Quiet Voice») Γιουβάλ Πικ («Score») και η  ομάδα χορού της Τρίσα Μπράουν («Watermotor, for Μ.G: Τhe movie, son of gone finishin’, rougues» συμπληρώνουν το πλούσιο πρόγραμμα.

Μάνια Στάικου