Πήγαμε και είδαμε τη Μαρία Κίτσου ως γυναίκα-δηλητήριο στο Αρμαντέιλ

maria-kitsou-fotografia-armanteil ΤAKIS LYKOTRAFITIS
ΤΡΙΤΗ, 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

Το «Αρμαντέιλ» του Γουίλκι Κόλινς, ένα βικτωριανό μυθιστόρημα 1200 σελίδων συμπτύχθηκε σε μια παράσταση σχεδόν 3,5 ωρών. Η Μαρία Κίτσου, συνυπογράφει την διασκευή του έργου μαζί με τον Κωνσταντίνο Ασπιώτη-(ο οποίος έχει αναλάβει και την ευρηματική σκηνοθεσία του παράτολμου εγχειρήματος).

Στη χθεσινή πρεμιέρα του έργου στο Σύγχρονο Θέατρο παρακολουθήσαμε ένα εξαιρετικό δείγμα αφηγηματικού θεάτρου, με ένταση, σασπένς και μαύρο χιούμορ. Η Μαρία Κίτσου, ανήκει στα  ώριμα ταλέντα της νέας γενιάς ηθοποιών. Πρόσφατα είχε ξεχωρίσει στους «Βρικόλακες» του Ίψεν, σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού, ενώ ήδη συζητείται να αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον «Ερωτόκριτο» που σχεδιάζει να ανεβάσει ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Σωτήρης Χατζάκης.

Το πάθος το δικό της-αλλά και του Κωνσταντίνου Ασπιώτη, για το μυθιστόρημα του Γουίλκι Κόλινς-του «πατέρα» του βρετανικού μυθιστορήματος μυστηρίου-αποτυπώθηκε στην καλοδουλεμένη θεατρική προσαρμογή του έργου. Πώς μπορεί να ενταχθεί ένα κείμενο με πλοκή-λαβύρινθο, που συχνά εξελίσσεται μέσα από την αποκαλυπτική αλληλογραφία των προσώπων, σε μια θεατρική σύμβαση;

Η Μαρία Κίτσου και ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης, έκαναν τις επιλογές τους αλλά αρνήθηκαν να το ακρωτηριάσουν, έδωσαν θεατρική ανάσα ακόμη και στις σκέψεις των ηρώων, τονίζοντας τις ψυχολογικές διακυμάνσεις τους. Ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης επέλεξε στη νεωτερική  σκηνοθετική του γραμμή μια εναλλαγή ανάμεσα στο πρώτο και το τρίτο πρόσωπο.

Η Μαρία Κίτσου ερμηνεύει τη γυναίκα-δηλητήριο (στην κυριολεξία!) Λύντια Γκουίλντ, έναν από τους σκοτεινότερους χαρακτήρες της Βρετανικής Λογοτεχνίας. Η Λύντια στην τρυφερή ηλικία των 12 ετών, εμπλέκεται ως καμαριέρα στα τρομερά μυστικά της οικογένειας Αρμαντέιλ που καταλήγουν σε έναν τραγικό γάμο και μια δολοφονία. Οι συνέπειες βαραίνουν τους δύο απογόνους Άλαν Αρμαντέιλ, οι οποίοι ανατρέφονται σε διαφορετικό περιβάλλον αλλά συνδέονται ως άντρες- χάρη σε μια αλληλουχία μοιραίων συμπτώσεων- με μια δυνατή φιλία. Ο ένας υιοθετεί το ψευδώνυμο Μιντγουίντερ και κρύβει την ταυτότητά του, προσπαθώντας να ξορκίσει το αιματηρό παρελθόν και τους ανησυχητικούς οιωνούς για μια πιθανή επανάληψη των οικογενειακών συμφορών.

Όμως η 35 χρονη πλέον Λύντια, αποφασισμένη να διεκδικήσει ένα ανέφελο μέλλον ως πλούσια χήρα Αρμαντέιλ, αρχίζει να κινεί τα νήματα, υφαίνοντας μια νέα τραγωδία. Η Μαρία Κίτσου με εσωτερικότητα και καλά μελετημένες  «εκρήξεις» κατόρθωσε να ενσαρκώσει τον απόλυτο διχασμό της τυχοδιώτριας Λύντια,  ανάμεσα στα πανούργα σχέδιά της για τον πλούσιο Άλαν Αρμαντέιλ και τον έρωτά της για τον αινιγματικό Οζία Μιντγουίντερ.

Γοητευτική και επικίνδυνη, αδίστακτη και ρομαντική, άπληστη και τραυματισμένη, υπολογιστική και ανυπόμονη, η Λύντια της Μαρίας Κίτσου ήταν μια θάλασσα αντικρουόμενων αισθημάτων και προσώπων.Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του ψυχισμού της αποκαλύπτεται στο δεύτερο μέρος της παράστασης, μέσα από τις ημερολογιακές της σημειώσεις.

Πληροφορίες: «Αρμαντέιλ» από 17 Μαρτίου στο Σύγχρονο Θέατρο, Ευμπολπιδών 45, Γκάζι (μετρό Κεραμεικός). Διάρκεια παράστασης: 210 λεπτά,  τηλ. 2103464380. Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ γενική είσοδος και 10 ευρώ μειωμένο (φοιτητικό, νεανικό έως 18 και συνταξιούχων άνω των 65). Δευτέρα και Τρίτη: 20:00. Προπώληση: www.viva.gr , καταστήματα Public , Παπασωτηρίου, Seven Spots, τηλ.11876.

Μάνια Στάικου