Άννα Κοκκίνου και Ρούλα Πατεράκη: στρέφονται στο έργο του Θουκυδίδη

dipli-thoukudidis-foto
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

Σύμπτωση ή αναγκαιότητα και συνειδητή πολιτική παρέμβαση σε δύσκολους καιρούς; Δυο σπουδαίες κυρίες του θεάτρου, η Άννα Κοκκίνου και η Ρούλα Πατεράκη, επιλέγουν ένα κείμενο «αυτογνωσίας» παγκόσμιας εμβέλειας, μια ιστορική καταγραφή που συμπυκνώνει το μεγαλείο αλλά και τις σκοτεινές πλευρές της ανθρώπινης φύσης: το έργο του Θουκυδίδη.

Σε μια σόλο ερμηνεία θα δούμε από τις 28 Μαρτίου την  Άννα Κοκκίνου, στη θεατρική φωλιά της, τη «Σφενδόνη»,  στην παράσταση «Εγώ, ο Θουκυδίδης του Ολόρου Αλιμούσιος». Με την τεχνολογία να υποστηρίζει την αφήγηση, η ηθοποιός μας προσκαλεί να παρακολουθήσουμε το  θεατρικό απόσταγμα της μακρόχρονης σχέσης της με το μεγάλο ιστορικό κείμενο. 

Συναρθρώνοντας αποσπάσματα από το έργο στοχεύει σε μια σύγχρονη αφήγηση της ιστορίας για να αντιληφθούμε καλύτερα την εποχή μας. «Παρότι αναφέρεται με χρονολογική σειρά σε πάρα πολλά επεισόδια του πολέμου, η ροή και η ενότητα του ύφους της αφήγησης, δίνει στις επιλογές της παράσταση, την ελευθερία και τη σαφήνεια του στόχου της: να καθρεφτιστεί το ήθος και η αντίσταση του ανθρώπου απέναντι στην ίδια του τη φύση», σημειώνει μεταξύ άλλων η Άννα Κοκκίνου.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουμε στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου στις 25 και 26 Ιουλίου τη σκηνοθετική ματιά και της Ρούλας Πατεράκη, πάνω στον Θουκυδίδη. Η δική της φιλόδοξη παραγωγή χωρίζεται σε τρεις παραστάσεις που θα παρουσιαστούν σταδιακά, σε τρεις φεστιβαλικές περιόδους (2014-2016).

Στο πρώτο μέρος του εγχειρήματος η βαρύτητα θα δοθεί στην  προσωπικότητα του Περικλή-με αποκορύφωμα τον «Επιτάφιο» λόγο του, για τα πρώτα θύματα του πελοποννησιακού πολέμου, έναν ύμνο του δημοκρατικού πολιτεύματος. Πώς μπορεί αυτό το κείμενο να μετασχηματιστεί σε θεατρική πράξη; Η Ρούλα Πατεράκη αποκαλύπτει ότι κύριος ερμηνευτής θα είναι ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Λιγνάδης (στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου).

Ταυτότητα παραστάσεων:«Εγώ, ο Θουκυδίδης του Ολόρου Αλιμούσιος» στο θέατρο Σφενδόνη από τις 28 Μαρτίου. Μετάφραση:  Ν.Μ.Σκουτερόπουλος. Δραματουργική επεξεργασία:  Άννα Κοκκίνου- Νίκος Φλέσσας. Σκηνοθεσία: Άννα Κοκκίνου. (συνεργάστηκε ο Νίκος Φλέσσας).    Μουσική επιμέλεια:  Δημήτρης Ιατρόπουλος. Σκηνικό: Άννα Κοκκίνου. Φωτισμοί: Χρήστος Τσόγκας. Βοηθός σκηνοθέτη: Λία Ανδρέου. Φωτογραφίες: Σταύρος Σταβέρης. Ερμηνεύει η Άννα Κοκκίνου.

«Η Ιστορία του Θουκυδίδη (Πελοποννησιακός πόλεμος)»: στις 25 και 26 Ιουλίου στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, σε σκηνοθεσία της Ρούλας Πατεράκη. Κύριος ερμηνευτής: Δημήτρης Λιγνάδης.

Πληροφορίες: «Εγώ, ο Θουκυδίδης του Ολόρου Αλιμούσιος» στο θέατρο Σφενδόνη από τις 28 Μαρτίου. Τιμές εισιτηρίου 15 ευρώ, 10 ευρώ φοιτητικό. Θέατρο Σφενδόνη, Μακρή 4 Μακρυγιάννη, Αθήνα. Κρατήσεις: 2155158968. «Η Ιστορία του Θουκυδίδη (Πελοποννησιακός πόλεμος)»: στις 25 και 26 Ιουλίου στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Μάνια Στάικου