Λούλα Αναγνωστάκη: όπου και να γυρίσουμε η «Η Πόλη» της μας ακολουθεί...

eleni-uzunidu-eleni-ouzounidou Picasa

Η Ελένη Ουζουνίδου στην παράσταση «Ι love u» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (έως τις 8 Απριλίου).

ΠΕΜΠΤΗ, 03 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Ζυμωμένος με την Ιστορία και την πολιτική, ο θεατρικός λόγος της Λούλας Αναγνωστάκη έχει τον πρώτο ρόλο σε μια σειρά παραστάσεων και αφιερωμάτων που μας υπενθυμίζουν τη διαχρονική δυναμική τoυ.

Η αρχή έγινε με τον Στέλιο Μάινα, ο οποίος σκηνοθέτησε το εμβληματικό της μονόπρακτο «Η Πόλη», από την ομώνυμη τριλογία της συγγραφέως στο θέατρο Επί Κολωνώ, με ερμηνευτές τους Βαγέλη Ρόκκο, Γιώργο Ψυχογιό και Κάτια Σπερελάκη (παραστάσεις έως τις 15 Απριλίου).

Η σκυτάλη πέρασε στον Σταμάτη Κραουνάκη ο οποίος σκηνοθετεί και συνοδεύει μουσικά στο πιάνο  την ερμηνεία της Ελένη Ουζουνίδου στην σπονδυλωτή παράσταση «Ι love u» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (έως τις 8 Απριλίου). Οι ηρωίδες της Αναγνωστάκη αποκτούν και πάλι φωνή σε αυτή τη συμπυκνωμένη solo περφόρμανς με χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την «Πόλη», «Σ’εσάς που μ’ ακούτε», «Αντόνιο ή το μήνυμα», «Διαμάντια και μπλουζ», «Ο ήχος του όπλου» αλλά και ολόκληρο το έργο «Ο ουρανός κατακόκκινος».

Μια ακόμη παράλληλη δράση, από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στις 21 Μαϊου θα παρουσιαστεί στον Σιδηροδρομικό Σταθμό του Αγ. Διονύση, σε κείμενο και σκηνοθεσία του  Μάνου Καρατζογιάννη με τίτλο «Ενέδρες της ζωής: Λούλα Αναγνωστάκη mixage». Ο ίδιος ερμηνεύει και έναν από τους ρόλους επιστρατεύοντας στο όλο εγχείρημα  μια ομάδα νέων, ταλαντούχων ηθοποιών (Λένα Παπαληγούρα, Κώστα Βασαρδάνη, Αλέξανδρο Μαυρόπουλο, Λουκία Μιχαλοπούλου, Νικόλα Στραβοπόδη και Σοφία Ολυμπίου).

Ιδιαίτερες προσδοκίες δημιουργεί και η ανακοίνωση του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, ότι θα ξαναδούμε ολόκληρη την τριλογία «Η πόλη», με την οποία έκανε η συγγραφέας το θεατρικό της ντεμπούτο στο Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν το 1965, ανοίγοντας το δικό της παράθυρο στο θέατρο του Παραλόγου (10-13 Ιουνίου, Πειραιώς 260).

Το καλοκαίρι λοιπόν εκτός από τη δημοφιλέστατη «Πόλη» θα παρακολουθήσουμε και τα δύο άλλα μονόπρακτα της τριλογίας («Η διανυκτέρευση» και η «Παρέλαση») και μάλιστα με την οπτική του Κωνσταντίνου Χατζή,  ενός νέου σκηνοθέτη, δοκιμασμένου όμως στο έργο της Αναγνωστάκη: θυμόμαστε ότι η προσέγγισή του μαζί με την ομάδα Χρώμα, στους μονολόγους «Ο ουρανός κατακόκκινος-Σ’ εσάς που με ακούτε», με τη Λυδία Κονιόρδου, είχε προκαλέσει αίσθηση. Σε αρκετές σκηνές λοιπόν «Η Πόλη» της Λούλας Αναγνωστάκη μας ακολουθεί...

Μάνια Στάικου