Πέντε Χολιγουντιανές ταινίες που έγιναν μιούζικαλ

miouzikal-foto
ΠΕΜΠΤΗ, 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο, μιούζικαλ του θεάτρου να γίνονται ταινίες οι οποίες αποκτούν μεγάλη επιτυχία και κυριολεκτικά «σπάνε τα ταμεία» παγκοσμίως, κάνοντας πολύ μεγαλύτερη επιτυχία από τις θεατρικές παραστάσεις.

 Από την άλλη μεριά, δεν είναι λίγες και οι ταινίες που εξαιτίας της τεράστιας επιτυχίας και ανταπόκρισης που είχαν από το κοινό, να έχουν ξανά-γεννηθεί στο θεατρικό σανίδι.

Πολλά από τα μιούζικαλ αυτά μάλιστα,  έχουν περιοδεύσει σε πολλές πόλεις του κόσμου πουλώντας, ανάλογο αριθμό εισιτηρίων με τις ταινίες και μαγνητίζοντας εξίσου το ενδιαφέρον του κοινού.

Το clickatlife, κάνει μια μικρή ιστορική αναδρομή, ανακαλώντας στη μνήμη μας μερικά από τα δημοφιλέστερα μιούζικαλ, που «γεννήθηκαν» μέσα από την κινηματογραφική οθόνη.
 

Flashdance

Η γνωστή ταινία του 1983 σε σκηνοθεσία του Adrian Lyne και με πρωταγωνιστές, την Jennifer Beals και τον Michael Nouri μετεξελίχθηκε σε musical λίγα χρόνια αργότερα. Τον Ιούλιο του 2008, έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Theatre Royal Plymouth, και συνέχισε την πορεία του με μια περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον Μάιο του 2009 και μια δεύτερη, διάρκειας 16 εβδομάδων, στο Shaftesbury Theatre, στο Λονδίνο.

Rocky the Musical

Η ιστορία του Ρόκυ Μπαλμπόα, ενός ερασιτέχνη πυγμάχου, που ζει στις φτωχογειτονιές της Φιλαδέλφεια των Η.Π.Α. και βιοπορίζεται εισπράττοντας οφειλές για λογαριασμό ενός τοπικού «τοκογλύφου» και καταλήγει, ένας καταξιωμένος πυγμάχος, ζωντάνεψε για ακόμη μια φορά στο Hamburg το 2012. Ακόμη, η κινηματογραφική εμπειρία υψηλής αδρεναλίνης, επανήλθε στο θεατρικό σανίδι και τον Μάρτιο του 2014 αποσπώντας θετικές κριτικές. Ο ίδιος ο Stallone δήλωσε «Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο περήφανος και συνεπαρμένος γι’ αυτή την παραγωγή και για τον τρόπο που η πρωτότυπη ιστορία του Ρόκυ Μπαλμπόα, μεταφέρθηκε με τόσο θεαματικό τρόπο στο θεατρικό σανίδι».

Πιάσε με αν μπορείς (Catch Me If You Can)

Η αληθινή ιστορία του Frank Abagnale Jr, ο οποίος πριν τα 19α γενέθλια του κατάφερε να πλαστογραφήσει επιταγές συνολικής αξίας αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων, υποδυόμενος διάφορες ταυτότητες όπως του αεροπόρου, του γιατρού και του δικηγόρου, μετά την ταινία με πρωταγωνιστή τον Leonardo DiCaprio έγινε musical. Μετά από μια προσπάθεια στο Seattle το 2009, παίχτηκε στο Neil Simon Theatre, στο  Broadway, τον Απρίλιο του 2011. Η παραγωγή, κέρδισε 4 υποψηφιότητες στα  Tony Awards μεταξύ των οποίων «Καλύτερου Μιούζικαλ» και «Καλύτερου Μιούζικαλ Ηθοποιού».

Singin' in the Rain

Η κλασική ταινία του 1952 έχει ξανά-γεννηθεί ουκ ο λίγες φορές στο θεατρικό σανίδι με τη μορφή musical. Μερικές από αυτές είναι η πρώτη εμφάνιση που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 1983 στο London Palladium και στη συνέχεια στο Broadway, τον Ιούλιο του 1985. Ακόμη, σε περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1994, το 2000 στο θέατρο Olivier , ενώ ακολούθησαν παραστάσεις το 2004 στο θέατρο Sadler's Wells και το 2011 στο Chichester Festival Theatre.

Nine

Η ιστορία βασίζεται στην αυτοβιογραφική ταινία του Federico Fellini «8 1/2 » (1963), και αναφέρεται στον Guido Contini, ο οποίος στα 40α του γενέθλια αντιμετωπίζει μια κρίση που τον πηγαίνει πίσω στις δημιουργικές του καλλιτεχνικές  παρορμήσεις. Η πρωτότυπη παραγωγή του Broadway, ξεκίνησε το 1982 με 729 παραστάσεις και αποσπώντας 5 Tony Awards, συμπεριλαμβανομένου καλύτερου μιούζικαλ. Από τότε έχουν γίνει πολλά revival τόσο στο θέατρο όσο και στο σινεμά, όπως με την πιο πρόσφατη ταινία στην οποία πρωταγωνιστούν σημαντικά ονόματα όπως: Penelope Cruz, Nicole Kidman, Daniel Day-Lewis, Marion Cotillard, Sandro Dori, Judi Dench, Sophia Loren και Kate Hudson.

Μαρκέλλα Κουτσομιχάλη