Denzel Washington: θριαμβεύει στο Broadway

denzel-washington-photo

O Denzel Washington πρωταγωνιστεί στο έργο «Α raisin in the sun».

ΤΡΙΤΗ, 08 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

O Denzel Washington έκανε ένα διάλειμμα από τα κινηματογραφικά του σχέδια και επέστρεψε στο Broadway, ενθουσιάζοντας κοινό και κριτικούς.

Ο δημοφιλής ηθοποιός πρωταγωνιστεί στο φυλετικό δράμα «Σταφίδα στον ήλιο» («Α raisin in the sun») που παρουσιάζεται στο Ethel Barrymore Theatre.

Πρόκειται για το πολυβραβευμένο έργο της Lorraine Hansberry- τομή στο αμερικανικό θέατρο τη δεκαετία του ’60. Είναι γνωστό και από την πετυχημένη κινηματογραφική του μεταφορά  το 1961 από τον Daniel Petrie με τον Sidney Poitier στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο Denzel Washington σε αυτή την εξαιρετική παραγωγή συναντιέται  και πάλι με τον σκηνοθέτη Kenny Leon, με τον οποίο είχε συνεργαστεί στο «Fences»-μάλιστα είχε τιμηθεί πριν τέσσερα χρόνια για εκείνη την παλαιότερη ερμηνεία του, με το βραβείο Tony.

Στο δράμα της Hansberry ενσαρκώνει τον Walter Lee, έναν ακόμη «κυνηγό του αμερικανικού ονείρου»: για τον φτωχό σοφέρ του έργου η μεγάλη του ελπίδα να ξεφύγει από τη μιζέρια είναι να ανοίξει ένα κατάστημα με οινοπνευματώδη είδη.

Ο εξηντάχρονος σταρ υποδύεται έναν άνδρα είκοσι χρόνια νεότερο, όμως παρόλα αυτά η ερμηνεία του είναι ιδιαίτερα πειστική, σύμφωνα με τα μεγαλύτερα αμερικανικά έντυπα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο David Rooney από το Hollywood Reporter : «ο παράγοντας ηλικία δεν παίζει κανένα ρόλο από τη στιγμή που μπαίνει στη σκηνή. Ο Washington ελίσσεται και κορδώνεται στη σκηνή με τη σωματικότητα ενός ακόμα νέου άντρα που αρνείται να παραιτηθεί από τα όνειρά του, όσο πεισματικά κι αν  του διαφεύγουν».

Η ερμηνεία του βετεράνου σταρ αποθεώθηκε με χαρακτηρισμούς όπως «προσωπικός θριάμβος» (Variety) και «καθηλωτική απόδοση» (USA Today). Ωστόσο στο πλευρό του Washington αναγνωρίστηκε και η βρετανίδα ηθοποιός Sophie Okonedo, η οποία...πήρε το βάπτισμα του πυρός στο Broadway.