Ζεράρ Μορτιέ: μετά θάνατον διάκριση στα Διεθνή Βραβεία Όπερας

zerar-mortie-photo
ΤΡΙΤΗ, 08 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Στον Ζεράρ Μορτιέ (Gerard Mortier), τον θρυλικό σκηνοθέτη και ιμπρεσάριο στο χώρο της όπερας που άφησε την τελευταία του πνοή τον περασμένο μήνα, απονεμήθηκε το Ειδικό Βραβείο για τη συνολική προσφορά του στα Διεθνή Βραβεία Όπερας (International Opera Awards).

Ο Βέλγος Gerard Mortier ανήκε στους λίγους εκλεκτούς που άσκησαν τόσο καταλυτική επιρροή στο σύγχρονο λυρικό θέατρο-παρά τις αντιδράσεις για τις συχνά τολμηρές επιλογές του.

Το αθηναϊκό κοινό είχε δει μερικές από τις παραγωγές του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τα τελευταία χρόνια. Πάνω από τρεις δεκαετίες κράτησε η  λαμπρή καριέρα του, με σημαντικότερους σταθμούς την στιβαρή καλλιτεχνική διεύθυνση στο Teatro Real της Μαδρίτης, στην Όπερα του Παρισιού, στο Βασιλικό Θέατρο Ντε Λα Μονέ των Βρυξελλών αλλά και στο φημισμένο φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ.

Η μετά θάνατον διάκριση για τον Gerard Mortier προέρχεται από ένα νεοσύστατο θεσμό βραβείων που φιλοδοξεί να αποτελέσει το αντίστοιχο των Όσκαρ για το λυρικό θέατρο. Τα Διεθνή Βραβεία Όπερας υποστηρίζονται από τον Βρετανό επιχειρηματία-λάτρη της όπερας Harry Hyman και τον John Alison, τον εκδότη του περιοδικού «Opera», με τις περίφημες κριτικές για τις σημαντικότερες παραγωγές όπερας στον κόσμο.

Στη φετινή διοργάνωση διακρίθηκαν, μεταξύ άλλων, ο αυστραλός τενόρος Stuart Skelton (Kαλύτερη Ανδρική Ερμηνεία), η Diana Damrau (Kαλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία) και ο Joseph Calleja (Bραβείο των αναγνωστών του περιοδικού Opera).