Ποιοι σταρ αγαπούν τον Άμλετ;

amlet-star-foto
ΤΕΤΑΡΤΗ, 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Η κλασική τραγωδία του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Άμλετ», έχει μεταφερθεί αρκετές φορές στο θεατρικό σανίδι με πρωταγωνιστές γνωστούς ηθοποιούς του σινεμά.

Παρά τη δυσκολία του ρόλου, αρκετοί είναι εκείνοι που τόλμησαν να υποδυθούν τον χαρακτήρα του νεαρού πρίγκιπα και να ξεφύγουν από τα φώτα του Χόλυγουντ, κάνοντας στροφή προς κάτι τελείως διαφορετικό από τα δεδομένα τους, και μπαίνοντας κυριολεκτικά «στα βαθιά».

O Jude Law ανήκει στους σταρ που αναμετρήθηκαν με τον ρόλο του Άμλετ.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι, ο Ralph Fiennes ο οποίος το 1995, πρωταγωνίστησε στην παραγωγή του Almeida Theatre Company με την σκηνοθεσία του Jonathan Kent. Η ερμηνεία του έχει μείνει αξέχαστη λόγω της αντισυμβατικής και της δυναμικής του παρουσίας πάνω στη σκηνή που του πρόσφερε ένα Tony Award.

Από την άλλη, ο  σταρ του «Doctor Who», David Tennant έκανε το ντεμπούτο του στον απαιτητικό ρόλο του Άμλετ και οι κριτικές που δέχτηκε ήταν έντονα αμφιλεγόμενες.

Για μερικούς θεωρήθηκε μια σαρκαστική και εγωιστική εκδοχή, και αν και χαρακτηρίστηκε από πρωτότυπη ερμηνεία δεν ήταν και η καλύτερη εκδοχή που θα μπορούσε να δει το κοινό.

Ένας άλλος σημαντικός ηθοποιός που δοκιμάστηκε στις απαιτήσεις του ρόλου είναι ο  Jude Law. Ο άγγλος ηθοποιός, ενσάρκωσε το ρόλο του Άμλετ στην ομώνυμη παράσταση, η οποία έκανε το ντεμπούτο της στο Λονδίνο υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Michael Grandage, ενώ το 2009, η παράσταση μεταφέρθηκε στο Broadway.

Οι κριτικές που απέσπασε για την ερμηνευτική του ικανότητα ήταν ιδιαίτερα  θετικές καθώς η παρουσία του ηθοποιού χαρακτηρίστηκε από μια επιβλητική και καθηλωτική ερμηνεία.

Επιστρέφοντας στο σήμερα, ο Benedict Cumberbatch, αναμένεται να επιστρέψει στη σκηνή του Λονδίνου, το 2015 ενσαρκώνοντας Άμλετ στο θέατρο Barbican σε σκηνοθεσία της Lyndsey Turner.

Μαρκέλλα Κουτσομιχάλη