Η Ιωάννα Παππά αναμετριέται με το μύθο της Μαρίας Πολυδούρη

ionna-papa-ioanna-pappa-foto

Η Ιωάννα Παππά θα ενσαρκώσει τη Μαρία Πολυδούρη στο μονόλογο «Οδός Πολυδούρη» που θα κάνει πρεμιέρα τον Μάιο στο θέατρο Βασιλάκου.

ΠΕΜΠΤΗ, 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Η ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη, χωρίς τα κλισέ που συνοδεύουν το μύθο της, σε ένα θεατρικό πορτρέτο φιλοτεχνημένο από την Ρούλα Γεωργακοπούλου και τον Θοδωρή Γκόνη είναι η παράσταση «Οδός Πολυδούρη» που θα ανέβει από τις 8 Μαϊου στο Θέατρο Βασιλάκου.

Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του Θεατρικού Οργανισμού Ακροπόλ, με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καβάλας που θα παρουσιαστεί για 16 παραστάσεις. Τον ομώνυμο ρόλο θα ενσαρκώσει η Ιωάννα Παππά ενώ ο μονόλογος είναι γραμμένος από τη Ρούλα Γεωργακοπούλου.

«Σ’ αυτόν τον πολυφωνικό μονόλογο η Μαρία Πολυδούρη θα ανακαλέσει την ηχητική μπάντα των παιδικών της χρόνων και μέσα από μια οικογενειακή γιορτή θα εμπλέξει στην υπόθεσή της  τον μισογύνη Ροϊδη, τον ανοιχτόμυαλο Παλαμά, τον σκεπτικιστή Καρκαβίτσα και τον παραδοξολόγο Καμπούρογλου, οι οποίοι παρίστανται στη σκηνή ex absentia», σημειώνει η συγγραφέας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ο δεύτερος μονόλογος της Ρούλας Γεωργακοπούλου στη φετινή σεζόν. Πρόσφατα είχε ανέβει στο Θέατρο Τέχνης το κείμενό της «Φανερωμένη», μαζί με την αυτοβιογραφία της Μαρτινέγκου στην ενιαία παράσταση «Φανερωμένες», σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάκου (διαβάστε εδώ την κριτική για την παράσταση «Φανερωμένες).

Η «Οδός Πολυδούρη» δεν είναι μια τυπική «βιογραφία», σύμφωνα με τον σκηνοθέτη και καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καβάλας Θοδωρή Γκόνη: «Δεν  πρόκειται  για μια προσωπογραφία της Μαρίας Πολυδούρη. Πρόκειται για το δρόμο που άνοιξε η Μαρία Πολυδούρη, την οδό που κατοικείται απ’ όλες τις γυναίκες του κόσμου, από την Κλεαρέτη  Δίπλα- Μαλάμου έως τη Sylvia Plath.

Απ’ όλες τις ποιήτριες του κόσμου.  Έχοντας αυτό σαν οδηγό, σαν GPS- κι έναν μονόλογο Λερναία Ύδρα-, βρεθήκαμε ηθελημένα πολύ μακριά της, για να καταλάβουμε τελικά πως η απόσταση είναι που σε φέρνει κοντά σε ένα τέτοιο πρόσωπο. Η απόσταση σου επιτρέπει τη συνάντηση».

Κρίνοντας από τον προηγούμενο μονόλογο της Ρούλας Γεωργακοπούλου, το αποτέλεσμα μάλλον δεν θα είναι συμβατικό. Ωστόσο, θα υπάρχουν αναφορές στον Καρυωτάκη και στην φεμινίστρια μητέρα της Μαρίας Πολυδούρη.

Κείμενο: Ρούλα Γεωργακοπούλου. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης. Σκηνικά- Κοστούμια: Ελένη Στρούλια. Μουσική: Αλέξανδρος Γκόνης. Χορογραφία: Χριστίνα Σουγιουλτζή. Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας. Βοηθός σκηνοθέτη: Ζωή Δρακοπούλου. Φωτογραφίες: Σπύρος Στάβερης. Ερμηνεύει η Ιωάννα Παππά.

Πληροφορίες: «Η οδός Πολυδούρη» από τις 8 Μαϊου και για 16 παραστάσεις στο θέατρο Βασιλάκου. Ημέρες παραστάσεων: Πέμπτη έως Κυριακή, 21:00. Θέατρο Βασιλάκου, προφ. Δανιήλ 3 και Πλαταιών, τηλ. 210.3470707. Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά.