Λένα Κιτσοπούλου: η οργισμένη «Κοκκινοσκουφίτσα»

lena-kitsopoulou-lena-kitsopoulou-foto-kokkinoskoufitsa ΙΩΑΝΝΑ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΟΥ

Η Λένα Κιτσοπούλου ετοιμάζει την εκρηκτική περφόρμανς της «Κοκκινοσκουφίτσα-το πρώτο αίμα» που θα παρουσιαστεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

ΠΕΜΠΤΗ, 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Η Λένα Κιτσοπούλου περπατά εις το δάσος. Αυτό σημαίνει ότι ο λύκος θα πρέπει να φοβάται…Γιατί έχει αποδείξει, με τις σκηνοθεσίες και τα κείμενά της, ότι πάντα βρίσκει τρόπους να μας «ξεβολεύει».

Θυμηθείτε τη «Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.ΥΛ.Α», το «Άουστρας ή αγριάδα», το «Αθανάσιος Διάκος-η επιστροφή», το «Χαίρε Νύμφη».

Στα μέσα Μαϊου (14-25/5) θα κάνει την παρθενική της εμφάνιση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, με την περφόρμανς της «Κοκκινοσκουφίτσα-το πρώτο αίμα».

Ο τίτλος, παραπέμπει λίγο σε Ράμπο και μας προϊδέαζει  για τις άγριες-επομένως για μια ακόμη φορά άκρως ενδιαφέρουσες-διαθέσεις της. Όχι, δεν θα τη δούμε στο θεατρικό σανίδι.

Έχει αναλάβει μόνο το κείμενο και τη σκηνοθεσία, αυτού του αντεστραμμένου παραμυθιού των αδελφών Γκριμ. Άλλωστε τα παντός είδους παραμύθια έχουν πλέον τελειώσει στη σκληρή εποχή μας. «Ο λύκος θα μας φάει όλους, έτσι κι αλλιώς, κι επίσης ας μιλάμε με αγνώστους, γιατί τους γνωστούς τους είδαμε και τους βαρεθήκαμε», δηλώνει η ίδια για το νέο της εγχείρημα.

Στο μεταξύ συμμετέχει και σε μια από τις δημοφιλέστερες παραγωγές της σεζόν: υπογράφει τη δραματουργική επιμέλεια στο «Δεκαήμερο» του Βοκάκιου , τη sold-out παράσταση που σκηνοθετεί ο  Νίκος Καραθάνος και  θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά στο Εθνικό Θέατρο.

Ο Νίκος Καραθάνος, ο οποίος είχε παίξει στην παράστασή της «Αθανάσιος Διάκος-η επιστροφή» θα αφεθεί και πάλι στη δική της σκηνοθετική καθοδήγηση στον «Ματωμένο Γάμο» του Λόρκα-μια από τις προσθήκες της τελευταίας στιγμής στο φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών. Μάλιστα ο Νίκος Καραθάνος θα εμφανιστεί σε ρόλο έκπληξη ερμηνεύοντας τον χαρακτήρα της μητέρας.

Μια άλλη πολυσυζητημένη παράσταση, ο «Μουνής», σε σκηνοθεσία του Παντελή Δεντάκη,  είναι βασισμένη στο ομώνυμο διήγημά της (από το βιβλίο της «Μεγάλοι δρόμοι» εκδ. Μεταίχμιο)-μια αφοπλιστική, ασεβής ματιά στον μικρόκοσμο της ελληνικής επαρχίας.

Η θεατρική διασκευή του κειμένου κέντρισε τους πιο υποψιασμένους θεατρόφιλους. Η παράσταση, υποστηριζόμενη από μια ομάδα νέων ηθοποιών παρουσιάζεται έως τις 13 Απριλίου στο Θέατρο Νέου Κόσμου. Στη συνέχεια, ο «Μουνής» θα ταξιδέψει στην Θεσσαλονίκη και τον Μάιο θα επιστρέψει στην Αθήνα στο πλαίσιο του Bοb Theatre Festival στο Βios.

Μάνια Στάικου