Οι τελευταίες παραστάσεις που αξίζει να δείτε πριν πέσει η αυλαία στις 13 Απριλίου

fotografia-surano-karudi-xaralampopoulos

Η Σμαράγδα Καρύδη και ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος στην παράσταση «Συρανό ντε Μπερζεράκ» που σκηνοθετεί ο Γιάννης Κακλέας.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Πολλές αξιόλογες παραγωγές ολοκληρώνουν τις παραστάσεις τους στις 13 Απριλίου. Εμείς σας θυμίζουμε μερικές ώστε να κανονίσετε αναλόγως τα σχέδιά σας για μια θεατρική εξόρμηση της…τελευταίας στιγμής.

«Ιλιάδα»: Τελευταίες παραστάσεις για μια από τις πιο πετυχημένες δουλειές του Στάθη Λιβαθινού στο θέατρο Χώρα. Η παράσταση στην προσεγμένη μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη υποστηρίζεται από  μια δυνατή ομάδα ηθοποιών που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό (παίζουν μεταξύ άλλων οι  Δημήτρης Ήμελλος, Γιώργος Χριστοδούλου, Βασίλης Ανδρέου, Μαρία Σαββίδου, Νίκος Καρδώνης κ.α.) Η παραγωγή ξεκίνησε τη διαδρομή της το προηγούμενο καλοκαίρι στο Φεστιβάλ Αθηνών, έχει υμνηθεί από την εγχώρια κριτική, ενώ προκάλεσε αίσθηση και στο εξωτερικό.

Θέατρο Χώρα, Αμοργού 20, Κυψέλη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή έως και τις 13 Απριλίου. Ώρα έναρξης: 20.00, Κυριακή: 16.00. Διάρκεια με το διάλειμμα 3 ώρες και 45 λεπτά.

«Συρανό ντε Μπερζεράκ»: Το υπερθέαμα που έστησε ο Γιάννης Κακλέας για το κλασικό έργο του Εντμόντ Ρονστάν, έχει αρκετά δυνατά στοιχεία: την έμμετρη μετάφραση της Λουίζας Μητσάκου, τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο στον πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια από τις καλύτερες στιγμές του αλλά και τις μουσικές νησίδες της Ευανθίας Ρεμπούτσικα η οποία εμφανίζεται ζωντανά. Θα το χάσετε; (Πρωταγωνιστούν ακόμη οι Σμαράγδα Καρύδη, Όμηρος Πουλάκης και Νίκος Αρβανίτης).

Στο θέατρο Παλλάς, Παρασκευή και Σάββατο :20:30, Κυριακή 20:00 (έως και τις 13 Απριλίου).

«Ο Πουπουλένιος»: το απαιτητικό έργο του Μάρτιν Μακ Ντόνα, ένα εκρηκτικό μείγμα μαύρης κωμωδίας και θρίλερ σκηνοθετήθηκε άρτια από τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, ο οποίος ερμηνεύει και έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Θαυμάσια σκηνικά αλλά και οι ερμηνείες των Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, Γιώργου Πυρπασόπουλου και Νίκου Κουρή συμπληρώνουν μια συνολικά δυνατή παράσταση στο Θέατρο Αθηνών που αγκαλιάστηκε από το κοινό.

Θέατρο Αθηνών: Παρασκευή 21:00, Σάββατο: 18:15 (λαϊκή απογευματινή) και 21:15 (βραδινή). Κυριακή 18:00 και 21:00 έως και τις 13 Απριλίου. Διάρκεια:125 λεπτά με διάλειμμα.

«Γιοι και κόρες-μια παράσταση για την αναζήτηση της ευτυχίας»: θέατρο-ντοκουμέντο με πρώτη ύλη τις μαρτυρίες ηλικιωμένων ανθρώπων διαφορετικών τάξεων. Η πετυχημένη παράσταση της ομάδας Sforaris, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Καλαβριανού έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο Φεστιβάλ Αθηνών, ταξίδεψε πρόσφατα στο φεστιβάλ του Σεράγεβου και αποτελεί μια από τις δημοφιλέστερες παραγωγές στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Παίζουν μεταξύ άλλων οι: Γιώργος Γλάστρας, Γιώργος Γλάστρας, Άννα Ελεφάντη, Αλεξία Μπεζίκη, Γιώργος Παπαπαύλου, σε διπλή διανομή η Μαρία Κοσκινά και η Στέφη Πουλοπούλου.

Στο θέατρο του Νέου Κόσμου μέχρι τις 15 Απριλίου.

«Οι δανειστές», του Α. Στρίντμπεργκ, σε  σκηνοθεσία του  Θέμελη Γλυνάτσης, από την Πολιτιστική Εταιρεία KNOT, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα ματιά πάνω σε ένα κλασικό έργο και έχει λάβει θετικές κριτικές. Παίζουν: Συμεών Τσακίρης, Σοφία Μαραθάκη, Νέστωρ Κοψιδάς, Αλεξάνδρα Ντεληθέου.

Θέατρο του Νέου Κόσμου μέχρι τις 13 Απριλίου.

«Αρχιμάστορας Σόλνες» του Ίψεν: ο Άκις Βλουτής δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας στον ομώνυμο ρόλο, σκηνοθετημένος από την ανερχόμενη Κατερίνα Μπερδέκα, στο Από Μηχανής Θέατρο. Στο πλευρό του, η Διώνη Κουρτάκη και η Βασιλική Τρουφάκου προσεγγίζουν τους ρόλους τους με  εσωτερικότητα και «οικονομία». Παίζουν ακόμη οι : Ιερώνυμος Καλετσάνος, Διώνη Κουρτάκη, Ερρίκος Λίτσης, Αθηνά Μπερδέκα, Κωνσταντίνος Μωραΐτης.

Στο από Μηχανής Θέατρο: Παρασκευή και Σάββατο στις 20:30, Κυριακή στις 20:00 (μέχρι και τις 13 Απριλίου).

«Το φιλί της γυναίκας αράχνης», στη διαυγή σκηνοθετική ανάγνωση του Αλέξη Ρίγλη, φέρνει τον Αποστόλη Τότσικα σε έναν ενδιαφέροντα ρόλο-που επιτέλους ξεφεύγει από την τηλεοπτική του εικόνα- ενώ ο Μιλτιάδης Φιορέντζης δίνει μια καθηλωτική ερμηνεία στο τρυφερό έργο του Μανουέλ Πουίγκ. Στο Black Box του 104 στο Γκάζι.

Θέατρο 104 (Γκάζι): Παρασκευή, Σάββατο Κυριακή 21:15 (έως και τις 13 Απριλίου).

Μάνια Στάικου