«Ας θυμηθούμε χωρίς νοσταλγία» με τη Μάνια Παπαδημητρίου

as-thimithoume-horis-nostalgia-photo-as-thumithoume-xoris-nostalgia-foto

«Ας θυμηθούμε χωρίς νοσταλγία» με τη Μάνια Παπαδημητρίου στο Polis Αrt Cafe, σήμερα, 14 Απριλίου.

ΔΕΥΤΕΡΑ, 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Προσαρμοσμένη στο πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδας θα είναι η πετυχημένη μουσικοθεατρική περφόρμανς της Μάνιας Παπαδημητρίου «Ας θυμηθούμε χωρίς νοσταλγία». Ανεβαίνει σήμερα το βράδυ (14 Απριλίου) στο Polis Art Cafe με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η μνήμη και πώς τοποθετούμαστε απέναντί της, οι συλλογικές ψευδαισθήσεις και παραπλανήσεις, τα πολύτιμα πετράδια της ποίησης και της μουσικής που αποτελούν ορόσημα της ταυτότητάς μας.

Αυτά ήταν τα ερεθίσματα για να συνθέσει η Μάνια Παπαδημητρίου ένα εναλλακτικό πρόγραμμα που έχει ως τώρα ταξιδέψει με πολλή επιτυχία σε διαφορετικούς θεατρικούς χώρους. Με ζεστή, συντροφική ατμόσφαιρα και τα απολύτως βασικά καλλιτεχνικά εφόδια. Δεν λείπουν φυσικά και οι επίκαιρες αιχμές της καλλιτέχνιδας.

Με αφορμή τη σημερινή επανάληψη στο Polis Art Cafe της μουσικοθεατρικής παράστασης «Ας θυμηθούμε χωρίς νοσταλγία», σημειώνει μεταξύ άλλων: «…Η κυρίαρχη ιδεολογία σήμερα θέλει να νιώθουμε οι Έλληνες μειονεκτικά απέναντι σε κάθε Ευρωπαίο και ταπεινωμένοι που δεν είμαστε αρκετά παγκοσμιοποιημένοι. Την ίδια στιγμή τα εθνικά μας σύμβολα παραχωρούνται –δίχως να το έχουμε επιλέξει- σε συμμορίες νεοναζιστών να τα κακοποιούν και στο όνομά τους να εγκληματούν

Γι αυτό τέτοιες μέρες σαν τις μέρες αυτές της κατάνυξης μέσα στην Μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης μπορούμε να θυμηθούμε αυτό μας το δικαίωμα, με μουσικές και ποίηση και να ξαναβρούμε τραγουδώντας λίγη από τη χαμένη μας αυτοπεποίθηση… Για λίγο. Όσο κρατάει μια παράσταση… Ίσως κι αυτό είναι κάτι».

Συνειδητή επιλογή- με αίσθημα του επείγοντος για όσα συμβαίνουν στις μέρες μας- μπορεί να θεωρηθεί και η απόφαση της Μάνιας Παπαδημητρίου να ανεβάσει στο θέατρο Τέχνης (Υπόγειο), την παράσταση «Καληνύχτα ντε», μια διασκευή του θεατρικού του Γεράσιμου Σταύρου «Καληνύχτα Μαργαρίτα», βασισμένου στο πεζό του Δημήτρη Χατζή «Μαργαρίτα Περδικάρη». Η πλοκή του γνωστού έργου τοποθετείται την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, στη δική της εκδοχή όμως η Μάνια Παπαδημητρίου αφηγείται την ίδια ιστορία στην Ελλάδα του μέλλοντος, το 2024.

Πληροφορίες: «Ας θυμηθούμε χωρίς νοσταλγία», σήμερα, Μ. Δευτέρα, στο Polis Art Café, ώρα:21:00, είσοδος ελεύθερη, Πεσμαζόγλου 5, αίθριο Στοάς Βιβλίου. «Καληνύχτα ντε» στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν (Υπόγειο), Πεσμαζόγλου 5, τηλ. 210 3228706τιμή εισιτηρίου 15 ευρώ και 10 ευρώ μειωμένο. Προπώληση: www.viva.gr, τηλ.11876, καταστήματα Παπασωτηρίου, Public και Seven Spots.