57ο Φεστιβάλ Φιλίππου: «Από τα πεντακόσια στα χείλια»- το πρόγραμμα

iliada-foto-proti-gia-sunenteuksi-dimitri-imellou

Δημήτρης Ήμελλος και Νίκος Καρδώνης.

ΔΕΥΤΕΡΑ, 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Πλούσιο το νέο πρόγραμμα του 57ου Φεστιβάλ Φιλίππου «Από τα πεντακόσια στα χείλια» μας δίνει μια πρώτη εικόνα για τις σημαντικές θεατρικές παραγωγές που θα περιοδεύσουν σε όλη την Ελλάδα το καλοκαίρι.

Η φετινή διοργάνωση δανείζεται τον «παιγνιώδη» τίτλο της από τους πλούσιους σε ιστορία συνοικισμούς της Καβάλας «Πεντακόσια» και «Χίλια»: το τοπωνύμιο αναφέρεται στον αριθμό των προσφυγικών οικογενειών που φιλοξενήθηκαν στην πόλη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Tο «χίλια» αλλάζει σε «χείλια», αφήνοντας να «μιλήσει» η ίδια πόλη της Καβάλας. Το αρχαίο θέατρο Φιλίππων, το Κάστρο, προαύλιοι χώροι δημοτικών σχολείων, το θεατράκι του Μεχμέτ Αλή, το δασάκι των Πεντακοσίων είναι μερικοί μόνο από τους χώρους που θα φιλοξενήσουν τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ. Ενδέχεται κάποιες ημερομηνίες ή χώροι εκδηλώσεων να τροποποιηθούν το προσεχές διάστημα.

Το 57ο Φεστιβάλ Φιλίππων θα ανοίξει με την παράσταση του Στάθη Λιβαθινού «Ιλιάδα», στη μετάφραση-σταθμό του Δημήτρη Μαρωνίτη στις 5 και 6 Ιουλίου (με τους Δημήτρη Ήμελλο, Βασίλη Ανδρέου, Μαρία Σαββίδου κ.α.)

Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός και ο Αιμίλιος Χειλάκης, στους ρόλους αντίστοιχα, του Φιλοκτήτη και  του Νεοπτόλεμου είναι το νέο δυνατό πρωταγωνιστικό δίδυμο που αναμένουμε στον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή, με τη σκηνοθετική σφραγίδα του Κώστα Φιλίππογλου (7-8 Ιουλίου, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας-Artivities)

Η Λυδία Κονιόρδου σκηνοθετεί αλλά και πρωταγωνιστεί στον «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη, σε μετάφραση της Νικολέτας Φριτζήλα. Στη φετινή αυτή παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου που θα παρουσιαστεί στο φεστιβάλ στις 11-12 Ιουλίου συμπράττου ακόμη οι Νίκος Κουρής και Λήδα Πρωτοψάλτη.

Στις 15 και 16 Ιουλίου η Ελένη Ράντου «ξαναχτυπά» με την κωμωδία της «Κατάδικός μου», σε σκηνοθεσία του Γιώργου Παλούμπη.

«Οι Βάτραχοι» του Αριστοφάνη δια χειρός Γιάννη Κακλέα (18-19 Ιουλίου) είναι η δεύτερη παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου, με τους Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, Φάνη Μουρατίδη και Γιάννη Ζουγανέλη στους βασικούς ρόλους.

Ο Γιώργος Αρμένης επιστρέφει στο ρόλο του «Νηρέα Βάρα» του Δημήτρη Παπαχρήστου στις 23 Ιουλίου (Νέο Ελληνικό Θέατρο). Μαζί του η Μελίνα Βαμβακά.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκπροσωπείται με τους «Πέρσες» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη και μετάφραση Πάνου Μουλά (25-26 Ιουλίου). Πρωταγωνιστούν οι Γιάννης Φέρτης, Λάζαρος Γεωργακόπουλος και Γιώργος Κολοβός.

Από το Θέατρο του Νέου Κόσμου θα δούμε την παράσταση «Η κοιμωμένη ξύπνησε», ένα μοντέρνο, τρυφερό παραμύθι των Ξένιας Καλογεροπούλου και Θωμά Μοσχόπουλου σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.

Ο Αύγουστος (1η Αυγούστου) θα ξεκινήσει δυναμικά, με τη νέα δουλειά του Γιώργου Κιμούλη πάνω στις «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη. Ο γνωστός ηθοποιός συμπρωταγωνιστεί μαζί με τον Δημήτρη Πιατά (παραγωγή του Ακροπόλ).

Ο Γιάννης Μπέζος ανεβάζει τα «Παντρολογήματα» του Νικολάι Γκόγκολ (στις 8, 9 Αυγούστου). Θα τον δούμε σε έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους μαζί με τους Ναταλία Τσαλίκη και Χρήστο Λούλη.

Με ενδιαφέρον αναμένουμε στις 16-17 Αυγούστου τις «Bάκχες» του Ευριπίδη με τη σφραγίδα της Άντζελας Μπρούσκου και μια ομάδα ταλαντούχων ηθοποιών: (Άρης Σερβετάλης, Γιώργος Μπινιάρης, Αγλαϊα Παππά, Άγγελος Παπαδημητρίου κ.α.). Η σκηνοθέτις εμφανίζεται και η ίδια στη σκηνή, ενώ η μετάφραση είναι του αξέχαστου Γιώργου Χειμωνά.

Ο Θέμης Μουμουλίδης σκηνοθετεί τις «Τρωάδες» (στις 23-24 Αυγούστου) του Ευριπίδη σαν μια παραβολή για το σήμερα, επιστρατεύοντας πολλούς αξιόλογους ηθοποιούς, με επικεφαλής τη Φιλαρέτη Κομνηνού στο ρόλο της Εκάβης (παίζουν ακόμη οι Στέλιος Μάινας, Άρης Λεμπεσόπουλος, Μαρία Πρωτόπαππα κ.α.)

Ο Σπύρος Ευαγγελάτος, μετά από 38 χρόνια επιστρέφει στη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη. Η Μαρία Καβογιάννη  κάνει το ντεμπούτο της στον ομώνυμο ρόλο πλαισιωμένη από τους Αντώνη Λουδάρο, Καίτη Κωνσταντίνου, Νάντια Κοντογεώργη  κ.α. (29, 30 Αυγούστου).

Οι λιλιπούτειοι θεατές μπορούν να δουν το «Λάχανα και χάχανα the musical» του Τάσου Ιωαννίδη, μια μουσικοθεατρική παραγωγή σε σκηνοθεσία της Αποστολίας Παπαδημάκη (20 Ιουλίου).

Η Κάρμεν Ρουγγέρη προτείνει άλλη μια παιδική παραγωγή, το «Μαγικό κλειδί», βασισμένη στο παραμύθι της Πηνελόπης Δέλτα «Η καρδιά της βασιλοπούλας» (με τους Ελένη Ζιώγα και Ορέστη Καρυδά) στις 31 Αυγούστου.

Δεν έχουν ακόμη οριστεί ημερομηνίες αλλά συμπεριλαμβάνονται στον κορμό του προγράμματος και οι εξής παραστάσεις: το θεατρικό δρώμενο «Από την παραλία πέρασες;» της Λυδίας Ελιόγλου, σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Οικονομίδη, με αναφορές στους Γιάννη Σκαρίμπα και Νίκο Πεντζίκη. Το χοροθέατρο «Civilization» του Κρίστοφερ Μπάκα αποτελεί ένα σχόλιο πάνω στην εξέλιξη του πολιτισμου (χορογραφία: Έλενα Κατενίτσεβα-Καρακατσάνη, Νικόλαος Γρηγοριάδης).

Το θεατρικό αναλόγιο «Ζήσαμε, δύσκολα αλλά όρθιοι» του Νίκου Ε. Καραγιαννακίδη, ανασυνθέτει βιώματα των ανθρώπων της Καβάλας. Τέλος, το «Χαμόγελο της θλίψης» είναι θέατρο ντοκουμέντο από την Ομάδα X-Oδός για τους μετανάστες, σε σκηνοθεσία και διασκευή του Παύλου Λεμοντζή.

Πληροφορίες: 57ου Φεστιβάλ Φιλίππου «Από τα πεντακόσια στα χείλια». Έναρξη: 5 Ιουλίου.