Ο «πικάντικος» κόσμος της salsa σε ένα festival

salsa-foto
ΤΡΙΤΗ, 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Η Άνοιξη δεν θα μπορούσε να είχε κάνει την είσοδο της με καλύτερο τρόπο, καθώς το σαββατοκύριακο που μόλις μας πέρασε πραγματοποιήθηκε το «5th Salsa Spring Festival» στο Golden Coast Resort, στο Μαραθώνα.

Στο πλαίσιο μιας κοινωνικής πραγματικότητας που επιβάλλει την αυστηρή προσήλωση στον καθωσπρεπισμό, στα άγχη και στις έγνοιες της καθημερινότητας, για μια πιο ασφαλή επιβίωση, οδηγούμαστε συχνά στην παραίτηση.

Από την Αφρική, στην Κούβα και τη Νέα Υόρκη, η salsa είναι ο χορός που προσφέρει ανέμελη διασκέδαση και που μας κάνει να ξεχνάμε για λίγο τις εκκρεμότητες και τα  «πρέπει» που μας περιορίζουν. Είναι ο χορός που όταν αφήνεσαι στη γοητεία του, σε αποπλανεί με τον αισθησιασμό και τον δυναμισμό του.

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν τη λύτρωση τους, δραπετεύοντας από το απαιτητικό «σήμερα» που τους επιβάλλεται, μέσα από αυτόν το χορό που τους δίνει διαφορετική ενέργεια. Τους ταξιδεύει σε έναν κόσμο που η ψυχή τους «παίρνει τον λόγο» και το σώμα τους «ζωγραφίζει την ατμόσφαιρα», δίνοντας μια πιο πικάντικη γεύση στη ζωή τους.

Έτσι, τα τελευταία πέντε χρόνια διοργανώνεται το «Salsa Spring Festival» το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο event salsa αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, καθώς συμμετέχουν οι καλύτεροι Έλληνες και ξένοι salsa καλλιτέχνες και Djs. Κάθε χρόνο, ταξιδεύουν πάνω από 1000 άτομα από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό για να παρακολουθήσουν τα show και τα σεμινάρια που διοργανώνονται στο πλαίσιο του festival αλλά και να χορέψουν στα μεγαλύτερα parties.

Το festival, φιλοξενεί τον Προκριματικό Γύρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Salsa(WLDC) το οποίο πραγματοποιείται στο Miami. Φέτος, όπως και πέρυσι, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το πολυπόθητο εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό κέρδισε ισάξια ο Δημήτρης Ψυχογιός και η Στέλλα Κουτσουλίδου (σχολή χορού: La Secta), οι οποίοι παρουσίασαν μια εικόνα για το πώς οι άνθρωποι πρέπει να έχουν τη salsa στο μυαλό τους. Όπως οι ίδιοι δήλωσαν, νιώθουν μεγάλη τιμή και ευθύνη που εκπροσωπούν τη χώρα μας σε έναν τέτοιο διαγωνισμό και  ευχαριστούν τον κόσμο για την ανταπόκριση και τη θετική του ενέργεια.

Από τα πολλά εντυπωσιακά shows ξεχώρισαν ο  Παναγιώτης και η Μυρτώ (σχολή χορού: salsaDoο), ο Marco Ferigno, η afrorumba του Γιώργου και της Λαβίνιας και το show  του θρυλικού Maykel Fonts,  ο οποίος άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις για την μαεστρία του χορού του. Οικοδεσπότης και στις τρεις βραδιές, ήταν ο ανεπανάληπτος Albert Torres, ο οποίος πραγματοποίησε ίσως ένα από τα πιο ενδιαφέρον σεμινάρια όλου του festival.

H εκμάθηση της salsa δεν είναι απλά ένας δίσκος με σερβιρισμένες φιγούρες αλλά το ξεδίπλωμα ενός κόσμου που σε μαθαίνει να ακούς τη μουσική και να την εκφράζεις με τον δικό σου τρόπο, αφήνοντας το σώμα σου να ερμηνεύσει διαφορετικά χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις.

Μαρκέλλα Κουτσομιχάλη