«Βασιλιάς Ληρ» δια χειρός Σαμ Μέντες σε...ζωντανή μετάδοση!

vasilias-lir-skinothesia-sam-mendes-photo

Η παράσταση «Βασιλιάς Ληρ» σε σκηνοθεσία του Σαμ Μέντες θα μεταδοθεί ζωντανά στο πλαίσιο του προγράμματος National Theatre Live, στις 3 Μαϊου, ώρα 21:00,  στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη).

ΤΡΙΤΗ, 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Ένας εκρηκτικός «Βασιλιάς Ληρ» με τη σφραγίδα του βραβευμένου με Όσκαρ Σαμ Μέντες, θα «ταξιδέψει» και στην Αθήνα.

Ο Σαμ Μέντες, διάσημος κυρίως από τις μεγάλες  κινηματογραφικές επιτυχίες «American Beauty» και «Skyfall», διαπρέπει ως σκηνοθέτης και στη θεατρική σκηνή.

Τον θαυμάσαμε στην Επίδαυρο πριν λίγα χρόνια, όταν είχε ενορχηστρώσει τη θαυμάσια παράσταση «Ριχάρδος ο Τρίτος» με τον Κέβιν Σπέισι.

Τώρα, χάρη στο πρόγραμμα ζωντανών μεταδόσεων από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας στο Μέγαρο Μουσικής, μπορούμε να απολαύσουμε άλλη μια φιλόδοξη δουλειά του πάνω στο σαιξπηρικό ρεπερτόριο: τον «Βασιλιά Ληρ», με τον Σάιμον Ράσελ Μπιλ, στο πρωταγωνιστικό ρόλο (στις 3 Μαϊου, ώρα 21:00, στο Μέγαρο Μουσικής, αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη).

Πρόκειται για μια παράσταση-σταθμό, «ανορθόδοξη» και απρόβλεπτη, σύμφωνα με τις διθυραμβικές κριτικές που δημοσιεύτηκαν στον ξένο Τύπο. Ο Σαμ Μέντες σκιαγραφεί τον  Βασιλιά Ληρ ως αυτοκαταστροφικό τύραννο, τοποθετώντας τον σε ένα σκηνικό τοπίο φορτισμένο με εικόνες και μνήμες από τη Χιτλερική Γερμανία και τη Σταλινική Ρωσία.

«Ο Μέντες και ο Ράσελ Μπιλ υποστηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις την εκδοχή αυτή του Ληρ και την αποδίδουν με τόλμη και τέχνη» γράφει ο Μπεν Μπράντλι στους Νιου Γιορκ Τάιμς. «Ο Ληρ του Μπιλ, ένας σακατεμένος από τα γεράματα δεσπότης, έχει άψογη φυσική ακρίβεια, που παραπέμπει στις αγροτικές του ρίζες και στον νεότερο, ανελέητο χαρακτήρα του.

Οι στιγμές συναισθηματικής αναπηρίας του εναλλάσσονται με στιγμές βαθιάς συναισθηματικής ενόρασης. Αυτός ο Ληρ δεν είναι ο πρωταγωνιστής της τραγωδία που προκαλεί, αλλά μια ακραία ενσάρκωση ενός απόλυτα διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος, δεν αφήνει περιθώρια για συμπάθεια και συμπόνια, ακόμα και όταν θρηνεί τη νεκρή του κόρη… Σε αυτή την παραγωγή το θέαμα έχει τον πρώτο λόγο, και είναι θέαμα επικών διαστάσεων».

Πληροφορίες: «Βασιλιάς Ληρ» (National Theatre Live), στις 3 Μαϊου, ώρα 21:00, Μέγαρο Μουσικής αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, με ελληνικούς υπότιτλους. Τιμές εισιτηρίων: 14 ευρώ και 7 ευρώ (φοιτητικό). Τηλ.2107282333 και στην ιστοσελίδα www.megaron.gr .